Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: / Τσικνοπέμπτη: Συλλογικά ψησίματα και vegan τρολάρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: / Τσικνοπέμπτη: Συλλογικά ψησίματα και vegan τρολάρισμα

Δεν είναι ότι όλοι κοιμούνται και ξυπνούν με το χριστιανικό ημερολόγιο. Ούτε ότι όλοι "καίγονται" να φάνε το τελευταίο παϊδάκι πριν πάρουν τον δρόμο για τη σαρακοστιανή νηστεία. Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης, που γιορτάζεται σήμερα σε όλη τη χώρα, είναι στην πραγματικότητα η ευκαιρία να σπάσει λίγο η ρουτίνα και να ξαναβρεθούν στα ίδια μέρη οι παρέες.

Την ημέρα ως ευκαιρία να έρθουμε όλοι πιο κοντά, βλέπουν και πολλές κοινωνικές - πολιτικές συλλογικότητες. Από την Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα και από τη Νέα Ιωνία μέχρι τον Βύρωνα, έχουν προγραμματιστεί συλλογικά μαζέματα, χοροί ακόμη και προβολές που απευθύνονται στους πάντες χωρίς διαχωρισμούς, ούτε καν διατροφικούς. Γι' αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις τα μενού έχουν και vegan συνταγές. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι οι εκδηλώσεις είναι μόνο vegan για να τρολάρουν την κατάσταση. Παράλληλα με την Τσικνοπέμπτη δίνεται η αφορμή για να εκφραστούν οι διαμαρτυρίες απέναντι στην κρεατοφαγία, ακόμη και με διαδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις και (αντι)δράσεις της ημέρας

"Άλλη τσίκνα" στον Κεραμεικό

"Φωτιά στη μιζέρια, την κατάθλιψη και τη μοναξιά" θέλουν να βάλουν η κοινωνική κουζίνα Άλλος Άνθρωπος και η καλλιτεχνική κίνηση ΜΟΒΑ, με μεγάλο πάρτι που κάνουν στο σπίτι της Κοινωνικής Κουζίνας στον Κεραμεικό (Μ. Αλεξάνδρου 122). "Η άλλη τσίκνα" όπως ονόμασαν τη γιορτή θα είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους άλλους ανθρώπους, εκείνους που νοιάζονται για τον διπλανό τους, εκείνους που σέβονται τη διαφορετική του επιλογή στο πώς ζει ο καθένας.

Το πάρτι θα ξεκινήσει στις 15.00 και το παρών θα δώσουν πολλοί καλλιτέχνες από τη ροκ, έντεχνη και λαϊκή σκηνή που θα παίξουν live.

Στο αυτοσχέδιο stage θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι Vasilis Avgerinos / Percar, Κώστας Αγας /Έλλη Συρουχίδου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Κελάνδριας και οι Αραθελ, Δημήτρης Αρναούτης, Δημήτρης Βεριώνης, Βασίλης Σαλταγιάννης και Παύλος Συνοδινός.

Θα υπάρχει μικρό αντίτιμο 2 ευρώ για το φαγητό και το ποτό, που θα αποτελούν μια μικρή συνεισφορά για την ενίσχυση του άλλου ανθρώπου. Παράλληλα θα υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης για να μαζέψουμε τρόφιμα και χρήματα αλλά και φάρμακα για τις ανάγκες της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο άλλος άνθρωπος».

Antifa τσίκνισμα σε Ν. Ιωνία, Βύρωνα και Αγ. Παντελεήμονα

Λίγο βορειότερα, το Αντιφασιστικό - Αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο μας καλεί στον χώρο του δίπλα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα (Αλκιβιάδου 93 και Υγείας 1), όπου θα πίνουν και θα τρώνε όλοι μαζί από τις 6.30 μ.μ.

Λίγο αργότερα, η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας "Υδραγωγείο" διοργανώνει γλέντι από τις 8 μ.μ. με ζωντανή μουσική στον χώρο της στην Ελευθέριου Βενιζέλου 84 (5' περπάτημα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ).

Στον Βύρωνα πάλι μας καλούν να φέρουμε τις κιθάρες μας για να παίξουμε μουσική όλοι μαζί. Η Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής και Παγκρατίου διοργανώνει γλέντι από τις 9 μ.μ. στο στέκι της στην οδό Κύπρου 43, το οποίο αποχαιρετά.

Αντι-Τσικνοπέμπτη - Συλλογική Κουζίνα στα Εξάρχεια

Στην κατάληψη Gare στα Εξάρχεια (Καλλιδρομίου 74) "ξορκίζουν τα εθνικοχριστιανικά έθιμα" και πραγματοποιούν συλλογική κουζίνα "ωδή στα μανιτάρια και σε οτιδήποτε μη κρεατοφαγικό και κρεατολάγνο". Από τις 6 μ.μ. ο κόσμος θα μπορεί μαζί με το καλαμάκι - μανιτάρι να πιει από το μπαρ οικονομικής ενίσχυσης μπύρα, ρακή και κρασί, αλλά και ν' ακούσει ρεμπέτικη μουσική.

Vegan βραδιά και προβολή στα Κάτω Πατήσια

Vegan barbeque μανιταριών και λαχανικών με αντίστοιχα φαγητά θα έχουν στην κουζίνα τους στο "π" χώρο Κινημάτων, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού που βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια (Καμπούρογλου 44 και Σαμαρά). "Φέτος είπαμε να τρολάρουμε την παράδοση της τσικνοπέμπτης", λένε οι διοργανωτές που έχουν οργανώσει ακόμη την προβολή της ταινίας "Green Beautiful" που έχει παρόμοια θεματολογία και θα αρχίσει κατά τις 9 μ.μ. "Έπειτα αράζουμε, χαλαρή κουβεντούλα σχετικά με την ταινία, μουσικούλα και τρώμε ό,τι έχει απομείνει."

Tsiknoparty και καραόκε στον Βόλο

Ψήσιμο και καραόκε έχει οργανώσει για την ημέρα από τις 9 μ.μ. η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου Μεταμορφώσεως 19. Μιάμιση ώρα αργότερα στον Χώρο Κινημάτων - Στέκι Μεταναστών Βόλου (Ιωλκού 33) γίνεται tsiknoparty με πλούσιο τσικνομενού. Το μενού θα είναι για όλα τα γούστα και τις επιλογές περιλαμβάνοντας: Σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι κοτόπουλο, λουκάνικο και σουβλάκι vegan από μανιτάρια και πιπεριές.

Απείθαρχη Τσικνοπέμπτη στα Γιάννενα

Με κοράκια που θα χορεύουν σε ρυθμούς sampa και εκτός γηπέδων γιορτάζει από τις 2 μ.μ. ο Αυτοοργανωμένος Αθλητικός Σύλλογος Απείθαρχος Ιωαννίνων που έχει έμβλημά του το κοράκι. Τα έσοδα από το γλέντι στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο (Πλατεία Νεομάρτυρος Ιωάννη 5) θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.

Party με μασκέ και ψήσιμο στη Θεσσαλονίκη

Party με σουβλάκια και ποτό κάνει στις 9 .μ.μ. το Πολιτικό - πολιτιστικό στέκι ΙΣΚΡΑ στη Θεσσαλονίκη (οδός Αμύντα 12, ισόγειο). Ψήσιμο θα γίνεται από τις 15.00 στον Κοινωνικό Χώρο για την Ελευθερία "Μικρόπολις" (Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18), ενώ θα ακολουθήσει και πάρτι μασκέ στις 11 μ.μ.

Συγκέντρωση ενάντια στην τσικνοπέμπτη

Διαφορετικά προσεγγίζει την ημέρα η συλλογικότητα Δαμάλα Fera που διοργανώνει διαμαρτυρία ώστε "να μη συνηθίσουμε στις γιορτές του θανάτου". Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στη Βαρβάκειο Αγορά.

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην "Α": Αλληλεγγύη είναι να περνάμε καλά όλοι μαζί

Για την εκδήλωση της κοινωνικής κουζίνας "Άλλος Άνθρωπος" μιλά στην "Αυγή" ο δημιουργός της Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

"Από το 2011 αυτή είναι η 8η Τσικνοπέμπτη που θα κάνουμε τη γιορτή μας, όσα και τα χρόνια που λειτουργούμε. Την ονομάζουμε "άλλη τσίκνα" γιατί την κάνουν όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Γέροι, νέοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, άστεγοι, άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις, άνθρωποι των βορείων προαστίων, άνθρωποι των νοτίων προαστίων, τραγουδιστές, όλη η κοινωνία θα συμμετέχει στη γιορτή. Άνθρωποι που έχουν επιλέξει να ζουν διαφορετικά, αλλά μπορούν να είναι μαζί. Είναι ο απόλυτος σεβασμός στη διαφορετικότητα της επιλογής."

Σημειώνεται ότι ο "Άλλος Άνθρωπος" έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια μερίδες του φαγητού, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά όσους συμμετέχουν. "Δεν έχουμε πάρει ούτε μισό σεντ από κρατικό φορέα", τονίζει και εξηγεί ότι καταφέρνουν να μαγειρέψουν σε κάθε γωνιά της χώρας χάρη στην "πραγματική δύναμη της αλληλεγγύης".

Καταλήγοντας προσκαλεί τον κόσμο "να έρθει, να φάει, να πιει, να χορέψει και να συμβάλει στη συλλογή τροφίμων για την κουζίνα μας. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να έρθει για να γνωριστούμε και να έρθουμε πιο κοντά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL