Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ / «Για να προστατέψουμε το έλατο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ / «Για να προστατέψουμε το έλατο»

Χθες το απόγευμα όποιος περνούσε από το Σύνταγμα θα έβλεπε κάτω από τη Βουλή δύο μεγάλα πανό που έγραφαν συνθήματα ενάντια στην καταστροφή της φύσης. Θα έβλεπε ακόμη νέο κόσμο να κάθεται σε θέση οκλαδόν και να κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις. Θα έβλεπε, αν ήταν νεότερος, γυναίκες στην ηλικία της μητέρας του που είχαν κατέβει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στον δρόμο. «Για να προστατέψουμε το έλατο», όπως μας είπε διαδηλώτρια με μπλούζα για τα Άγραφα.

Θα έβλεπε την αντίθεση μεταξύ της γυναίκας εκείνης που στα 60 της ακόμη μισεί να κάθεται στον καναπέ με εκείνη του πιτσιρικά που κοίταζε στη γυάλινη διαφημιστική επιφάνεια της στάσης του λεωφορείου αν έχει κάτσει καλά το ζελέ στα μαλλιά.

Θα έβλεπε ακόμη έναν πατέρα με καρότσι δίπλα στο πανό. Ανθρώπους με πολλά ποδήλατα και σκυλιά. Εικόνες ενός άλλου κόσμου που επιθυμεί έναν κόσμο διαφορετικό.

«Οι επενδυτές δεν μένουν σπίτι!»

Όποιος περνούσε από το σημείο θα είχε την τύχη να πάρει στα χέρια του ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό κείμενο για επερχόμενο νομοσχέδιο από τα μέλη της συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών. «Οι επενδυτές 'δεν μένουν σπίτι!'» υπενθυμίζει η συνέλευση και παραθέτει αναλυτικά τους λόγους που το νέο νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους δασικούς χάρτες:

«Μέσα από τον εκ νέου καθορισμό των δασικών χαρτών το κράτος δίνει την επιλογή για την 'τακτοποίηση' διαφόρων αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί μέσα στα δάση. Παράβολα, γνωμοδοτήσεις, πρόστιμα και Προεδρικά Διατάγματα για προσωρινές εξαιρέσεις από κατεδαφίσεις και προσωρινές αναστολές διοικητικών κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται στα άρθρα του σχεδίου νόμου.

Η ποιοτική διαφορά των τριμελών επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων είναι ότι, αντί των δασολόγων (και μόνο) που συμμετείχαν μέχρι τώρα, πλέον ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι δικηγόρος και θα συμμετέχει και ένας τοπογράφος μηχανικός. Και μόνο συμβολικά εάν το σκεφτούμε, οι παράγωγες επιστήμες του δάσους ('δασο’λόγος) παραγκωνίζονται από τις επιστήμες της οριοθέτησης του τόπου ('τοπο'γράφος), της κατασκευής του και των όποιων συνηγόρων τους».

Αυξημένη η αστυνομική παρουσία

Χθες επίσης θα έβλεπε κανείς περισσότερη αστυνομία. Από χαμηλά στην Πανεπιστημίου υπήρχε αξιοσημείωτη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δύο μηχανές με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ πάρκαραν καταμεσής της πλατείας Συντάγματος, σε κοντινή απόσταση από τα σκαλάκια.

Η εμφάνισή τους προκάλεσε εκνευρισμό και ανησυχία σε κάποιους διαδηλωτές, καθώς χθες στις 2 το ξημέρωμα περίπου 40 αστυνομικοί των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ περικύκλωσαν 15 διαδηλωτές που συνέχιζαν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους και τους προσήγαγαν για εξακρίβωση στοιχείων. Μέχρι τις 3.30 τους είχαν αφήσει ελεύθερους, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη συμβάν αστυνομικής αυθαιρεσίας.

«Φοράμε μάσκες, αλλά δεν είμαστε φιμωμένοι» ήταν το μήνυμα - απάντηση των διαδηλωτών το επόμενο απόγευμα.

«Ε, όχι και καφετέριες σε περιοχές Νatura!»

«Είναι απαράδεκτα όσα συμβαίνουν. Όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για τον ίδιο τον άνθρωπο» μας είπε διαδηλώτρια από πρωτοβουλία για την προστασία ρεμάτων στην Αθήνα. Παράλληλα συμμετέχει συχνά σε πεζοπορίες και ορειβασίες και ως εκ τούτου έχει εικόνα από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στα βουνά όπου γίνονται φαραωνικές επεμβάσεις, ακόμη και στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

«Στα βουνά με τις ανεμογεννήτριες η πρόσβαση απαγορεύεται. Ούτε πουλί πετάει, ούτε φυτό βγαίνει. Και δεν είναι μόνο τα αιολικά που κάνουν τη ζημιά. Είναι και οι καφετέριες που θέλουν να κάνουν τώρα σε περιοχές Νatura».

Όπως θυμίζει η συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Αραβώσης το περασμένο φθινόπωρο ήταν ξεκάθαρος: 'Δεδομένου ότι το 30% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας είναι ενταγμένο σε ζώνες Natura, θα γίνουν επενδύσεις και εντός των περιοχών αυτών'».

Ακόμη μια μικρή νίκη

«Θα επιμείνουμε» ήταν το μήνυμα των διαδηλωτών. Λίγες ώρες μετά την έναρξη της συγκέντρωσής τους, κατεγράφη μία ακόμη μικρή νίκη. Όπως έγινε γνωστό από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, η έγκριση για τα διατάγματα που αφορούν την προστασία Αξιού και Ολύμπου δεν ακυρώθηκαν όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Ήταν ακόμη μία νίκη για τον κόσμο που κατεβαίνει στον δρόμο, που έδειξε ξανά ότι η μαζική διεκδίκηση δεν θα είναι ποτέ μια μάταιη υπόθεση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL