Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Συγγνώμη, λάθος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγγνώμη, λάθος...

Ο λεγόμενος Νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη για τον φόνο της 29χρονης Βορειοϊρλανδέζας δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι με προκήρυξή του που δημοσίευσε ιρλανδική εφημερίδα. Η 29χρονη δημοσιογράφος χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν την επιχείρηση της αστυνομίας στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του εχθρού, η Λάιρα ΜακΚι σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις» ανέφερε η οργάνωση σε προκήρυξή της η οποία στάλθηκε στην εφημερίδα "The Irish News" και επαληθεύτηκε με τη χρήση προσυμφωνημένου κωδικού.

«Μετά την εισβολή στο Κρέγκαν (σ.σ.: προάστιο του Ντέρι) βαριά οπλισμένων δυνάμεων του βρετανικού στέμματος που προκάλεσαν επεισόδια, ο IRA ανέπτυξε εθελοντές για να εμπλακούν» σε μάχη εναντίον τους, ανέφερε η οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος της ΜακΚι ουσιαστικά προκλήθηκε από την επέμβαση της αστυνομίας. «Ο IRA απευθύνει απόλυτη και ειλικρινή συγγνώμη στον σύντροφο, στην οικογένεια και στους φίλους της Λάιρας ΜακΚι για τον θάνατό της» προστίθεται στην προκήρυξη.

«Δώσαμε οδηγίες στους εθελοντές μας να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον όταν εμπλέκονται σε μάχες εναντίον του εχθρού και λάβαμε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί αυτό» ανέφερε η οργάνωση.

Ο Νέος IRA -το διάδοχο σχήμα του «Αληθινού» και του «Προσωρινού» IRA των περασμένων δεκαετιών, που έχει αποσχιστεί από τον IRA- απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία με πάνω από 3.600 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μια 57χρονη γυναίκα βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου σε σχέση με τη δολοφονία της Λάιρα ΜακΚι. Προηγουμένως, η αστυνομία είχε αφήσει ελεύθερους δύο νεαρούς ηλικίας 18 και 19 ετών που είχαν συλληφθεί στο Ντέρι μετά τον φόνο της δημοσιογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL