Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Ισπανία - δημοσκόπηση CIS: / Ισπανία - δημοσκόπηση CIS: Σοσιαλιστές και Αριστερά κοντά σε εκλογική νίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία - δημοσκόπηση CIS: / Ισπανία - δημοσκόπηση CIS: Σοσιαλιστές και Αριστερά κοντά σε εκλογική νίκη

Τα σκάνδαλα του δεξιού παρακράτους, τα διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς ηγετικών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος και ο φόβος μιας φασιστοειδούς Δεξιάς μέσα στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Ισπανίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos διασφαλίζουν τις βάσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS, που βασίστηκε σε 16.800 συνεντεύξεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το 33,3%, από μόνο του φαίνεται να ξεπερνά το άθροισμα του Λαϊκού Κόμματος (16,7%) και των “Πολιτών” (15,3%), ενώ το φασιστικό Vox περιορίζεται στο 5,9%, έναντι του 14,9% του Unidas Podemos και των συνεργαζόμενων ψηφοδελτίων και του 3,3% της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC.

Ακόμη χειρότερα για τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να έρχονται πρώτοι σε 11 Περιφέρειες (Αυτονομίες), προδικάζοντας προοδευτικές τοπικές κυβερνήσεις με την Αριστερά. Εξαίρεση αποτελούν η Καταλωνία, όπου έρχεται πρώτη η ERC, και η Χώρα των Βάσκων, όπου έρχεται πρώτο το δεξιό εθνικιστικό PNV.

To παρακράτος και η διαφθορά του Μαριάνο Ραχόι και του διαδόχου του, Πάμπλο Κασάδο, στα ηνία του Λαϊκού Κόμματος μετέτρεψαν το Unidos Podemos σε έναν από τους βασικούς υπερασπιστές των δημοκρατικών θεσμών, οδηγώντας τον συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας να αλλάξει και το προεκλογικό πρόγραμμα από το στυλ του καταλόγου της IKEA του 2016 με αυτό του συντάγματος της Ισπανίας. Για τον λόγο αυτό οι προτάσεις του Unidas Podemos που θα πρέπει να υλοποιηθούν εμφανίζονται ως συμπλήρωμα του δημοκρατικού συντάγματος.

Η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι είχε επιβραβεύσει με αύξηση των αποδοχών κατά 10% τους έξι από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να κατασκευάσουν τα πλαστά στοιχεία εναντίον του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ ο επικεφαλής τους συνταξιοδοτήθηκε με τις υψηλότερες διακρίσεις και τιμητική αύξηση της σύνταξής του κατά 15%! Δυο από τους αστυνομικούς επιθεωρητές του παρακράτους μετατέθηκαν σε θέσεις με αποδοχές που φθάνουν τις 11 χιλιάδες ευρώ.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι θα προσφέρει όση βοήθεια θέλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Πέδρο Σάντσεθ “για να ξεβρομίσουν οι υπόνομοι του κράτους” και πρότεινε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διεύθυνσης από το υπουργείο Εσωτερικών που θα ερευνά την παρακρατική και παράνομη συμπεριφορά των θεσμών και των στελεχών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL