Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Brexit: Προς σύντομη παράταση αν ψηφιστεί το ντιλ της Μέι

Πλήρης αβεβαιότητα για την τελική έκβαση του Brexit επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες ενόψει της σημερινής διήμερης συνόδου κορυφής, μόλις μία βδομάδα πριν την καθορισμένη ημερομηνία εξόδου (29 Μαρτίου 2019).

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία ζητούσε παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Απαντώντας με δήλωσή του προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως μια μικρή παράταση στο Brexit θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, “δεν θα διστάσει” να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως περιπλέκει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Brexit.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Επιτροπής που διέρρευσε χθες, ενδεχόμενη καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ήταν “νομικά και πολιτικά δύσκολη”. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει η Επιτροπή, οποιαδήποτε παράταση χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να ξεπερνάει την 23η Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Συνεπώς, σύμφωνα με την Επιτροπή, το Ηνωμένο Βασίλειο εάν θέλει παράταση μετά τις 26 Μαΐου, θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η Τ. Μέι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες χθες τόσο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με τον Ντ. Τουσκ. Το Brexit είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου που ξεκινάει στις 4 ώρα Ελλάδας. Πρώτα είναι προγραμματισμένη μια παρουσίαση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό της τρέχουσας κατάστασης και των σχεδίων της και μετά μια αναλυτική συζήτηση μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών (χωρίς τη συμμετοχή της Τ. Μέι).

Στα άλλα θέματα της συνόδου περιλαμβάνεται η προετοιμασία της συνόδου Ε.Ε. - Κίνας στις αρχές Απριλίου, όπου θα συζητηθούν και τα ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή των Κινέζων σε δημόσιους διαγωνισμούς κρατών - μελών της Ε.Ε.

Αύριο οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή, την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, ενώ θα γίνει και μια συζήτηση για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τώρα αρχίζει η πολιτική

Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε στη δευτερολογία του χρόνο να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν. Έτσι, δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο - παρ’ όλο που προεκλογικά είχε καταθέσει τροπολογία για τη διατήρησή του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο