Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ελ Σαλβαδόρ: Πρόβα τζενεράλε προεδρικού πραξικοπήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελ Σαλβαδόρ: Πρόβα τζενεράλε προεδρικού πραξικοπήματος

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε είχε τη φαεινή ιδέα να μπει με πάνοπλους στρατιώτες μέσα στο Κοινοβούλιο για να εκβιάσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ ενός διεθνούς δανείου ύψους 109 εκατ. δολαρίων για την αναδιοργάνωση του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας σε μια χώρα που έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά τα εγκλήματα βίας, που η φτώχεια πλήττει τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού και που οι περισσότεροι πολίτες δεν θέλουν να αναβιώσει ο εμφύλιος πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75.000 άτομα. Ο Μπουκέλε πάντως περιμένει να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν σε δεύτερη φάση και ένα άλλο δάνειο 91 εκατ. δολαρίων για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού σε μια χώρα που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει εξωτερικούς εχθρούς, ενώ δήλωσε στην ισπανική "El Pais" ότι «εάν ήμουν δικτάτορας, θα είχα πάρει τον έλεγχο των πάντων».

«Πρόκειται για πραξικοπηματικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας που μεταμφιέστηκαν ως λαϊκή εξέγερση» κατήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου FMLN, προειδοποιώντας ότι θα καταθέσουν επερώτηση εναντίον του πραξικοπήματος ζητώντας θεσμικά μέτρα κατά του Προέδρου. Το FMLN ζήτησε επίσης από τη Γενική Εισαγγελία της χώρας να προσαχθεί ο Πρόεδρος για ανταρσία κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ είχε στείλει τελεσίγραφο στη Βουλή ότι θα εισβάλει την Κυριακή με τον στρατό στο Κοινοβούλιο εάν δεν ψηφιστεί η παραχώρηση του διεθνούς δανείου των 109 εκατ. δολαρίων. Τη στιγμή που ο Μπουκέλε μιλούσε σε μόλις 84 βουλευτές που είχαν παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Βουλής εισέβαλαν πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί, με τον ίδιο να υποστηρίζει από το βήμα ότι στηρίζει τη συνταγματική νομιμότητα εναντίον της εξέγερσης των βουλευτών, που προφανώς αρνήθηκαν να υποταχθούν στις εντολές του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κάλεσε τον Μπουκέλε να απέχει από τη χρήση βίας εναντίον του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Μάριο Πόνσε, που ανήκει σε αντιπολιτευόμενο κόμμα, κατήγγειλε τον Μπουκέλε για «απόπειρα πραξικοπήματος». «Το περιστατικό θυμίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ» υπογράμμισε η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL