Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ο μεγάλος χορός της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μεγάλος χορός της Ακροδεξιάς

Η εγκληματική δράση και οι εντεινόμενες προκλήσεις ακροδεξιών ομάδων στη Γερμανία υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινηθεί, έστω και καθυστερημένα, εναντίον τους. Εκτός νόμου τέθηκε χθες η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18, ενώ πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε γραφεία της σε όλη τη χώρα.

"Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας" ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Η οργάνωση Combat 18 πήρε το όνομα της από τα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ, που έχουν την πρώτη και την όγδοη θέση στο γερμανικό αλφάβητο. Η οργάνωση συγκροτήθηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες εφόδους σε ακίνητα που ανήκουν σε μέλη της οργάνωσης σε έξι γερμανικά κρατίδια, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, χωρίς να αναφερθεί σε συλλήψεις.

Η ανακοίνωση συνέδεε μάλιστα την επιχείρηση με τη δολοφονία, τον Ιούνιο, του συντηρητικού πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε και τις πρόσφατες φονικές επιθέσεις σε συναγωγή της πόλης Χάλε. Γεγονότα που, σύμφωνα με το υπουργείο, "έδειξαν ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ελεύθερη κοινωνία μας".

Ενδεικτική της αυξανόμενης απήχησης της Ακροδεξιάς στη γερμανική κοινωνία είναι πάντως και η καταγγελία του διευθυντή του Μνημείου στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, Φόλκχαρντ Κνίγκε, που εξέφρασε τη θλίψη του για την "αύξηση των προκλήσεων" από ακροδεξιούς επισκέπτες, οι οποίοι υποβαθμίζουν την έκταση των ναζιστικών εγκλημάτων.

Όπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα "Neue Westfalische", σημειώνονται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες "στοχευμένες και προετοιμασμένες διαταράξεις των ξεναγήσεων" στον χώρο. "Υπάρχουν όλο και περισσότερα μηνύματα στα οποία ο ναζισμός και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θεωρούνται καλά και χρήσιμα για τους Γερμανούς" τόνισε ο ιστορικός, που διευθύνει το μνημείο από το 1994.

Σημείωσε πως ακροδεξιοί παρεισφρέουν συστηματικά στις ομάδες επισκεπτών και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αρνηθούν το Ολοκαύτωμα ή να αμφισβητήσουν τον αριθμό των θυμάτων, πρακτική που χαρακτήρισε ως ένδειξη ότι "κάτι υποχωρεί σε όρους ιστορικής συνείδησης, ανθρώπινης ευαισθησίας και πολιτικού και δημοκρατικού προσανατολισμού".

Ο διευθυντής του Μνημείου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, Γενς-Κρίστιαν Βάγκνερ, είχε επίσης καταγγείλει παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα, επικρίνοντας μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ζητάει τη ρήξη με την κουλτούρα της μεταμέλειας για τα ναζιστικά εγκλήματα.

"Χορός των ακαδημαϊκών" στη Βιέννη

Την ίδια ώρα, στη Βιέννη λαμβάνονταν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας γύρω από τα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όπου σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται ο "Χορός των ακαδημαϊκών" που διοργανώνει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετείχε, μέχρι τον περασμένο Μάιο, στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε καταρρεύσει τότε εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως "Υπόθεση Ίμπιζα". Στη χοροεσπερίδα δεν θα συμμετάσχει πάντως ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος λόγω της υπόθεσης αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Το "παρών" όμως αναμένεται να δώσει ο διάδοχός του, Νόρμπερτ Χόφερ.

Οι διοργανωτές της χοροεσπερίδας, η οποία καταγγέλλεται από πολλές αντιφασιστικές οργανώσεις ως "πανηγυρική σύναξη των ακροδεξιών ελίτ και διανοουμένων" -με συμμετοχή αντιπροσωπειών από το εξωτερικό-, αναμένουν σε αυτή πάνω από 2.500 επισκέπτες.

Παρά την απαγόρευση του κεντρικού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που προγραμματιζόταν στην Πλατεία Ηρώων, όπου βρίσκονται και τα ανάκτορα του Χόφμπουργκ, συνολικά 1.600 αστυνομικοί θα "περιφρουρούν" τη γύρω περιοχή όπως και την πορεία διαμαρτυρίας προς τον τόπο της εκδήλωσης.

Η τελευταία διοργάνωση της χοροεσπερίδας της "Αδελφότητας", το 2012, είχε "συμπέσει" με την 67η επέτειο της απελευθέρωσης του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς που τιμάται διεθνώς ως "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL