Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ο Σαλβίνι έβαψε μαύρη την «κόκκινη» Ούμπρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι έβαψε μαύρη την «κόκκινη» Ούμπρια

Η βαριά ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α) στις περιφερειακές εκλογές της «κόκκινης» Ούμπρια - Περούτζια και η εκτίναξη της πλέον αντιδραστικής ακροδεξιάς της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια κοντά στο 60% είχε άμεσες συνέπειες στις ισορροπίες του συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε στη γειτονική Ρώμη. H απλή αναλογική μπορεί να αποτελέσει το μόνο δημοκρατικό όπλο για να σταματήσει τον Σαλβίνι.

H Δεξιά και η Ακροδεξιά συνέτριψαν στην κυριολεξία το ΔΚ και το Κ5Α με μια διαφορά που πλησιάζει το 20%. Για το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ούτε το άλλοθι της αποχής, αφού η συμμετοχή εκτινάχθηκε κατά 8% για να φθάσει στο 64,66% σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Η Ταζέι εκλέγεται πρόεδρος της περιφέρειας με το 57,4%, ενώ ο «κυβερνητικός» Μπιανκόνι φθάνει μόλις στο 37,5%. Η Λέγκα του Σαλβίνι είναι πρώτο κόμμα με 37% στην πρώην «κόκκινη» Ούμπρια, οι φασίστες Αδελφοί της Ιταλίας φτάνουν στο 10,4% και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι στο 5,5%. Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα υποχωρεί στο 22,3% χάνοντας «μόλις» 10.000 ψήφους, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε στο 7,4% χάνοντας περίπου τις μισές από τις ψήφους που είχε πάρει στις ευρωεκλογές πριν από τέσσερις μήνες. Τα δύο αριστερά και οικολογικά ψηφοδέλτια που στήριξαν τον Μπιανκόνι πήραν 1,6% και 1,4% αντιστοίχως. Το σεχταριστικό Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε 1% και το επίσης σεχταριστικό ψηφοδέλτιο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της «Εξουσίας στον Λαό» 0,9%.

Ο ηγέτης του Κ5Α Ντι Μάιο δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε το πείραμα της εκλογικής συνεργασίας με το ΔΚ στις περιφερειακές ή άλλες εκλογές και ότι το Κ5Α θα πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πόλο. Ο γραμματέας του ΔΚ Τζινγκαρέτι αρνήθηκε να κατανοήσει το εύρος της ήττας και έριξε τις ευθύνες στη διάσπαση του κόμματος από τον Ρέντσι, παρ’ όλο που ως πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι οι ψηφοφόροι της Ούμπρια δεν θα ανέχονταν τη διαφθορά και την αδιαφάνεια της πρώην πρόεδρου της τοπικής κυβέρνησης του ΔΚ, που αποτελεί πέτρα του σκανδάλου στην Υγεία. Ο Τζινγκαρέτι, το κόμμα των Μπερσάνι, Ντ’Αλέμα και Σπεράντζα ζήτησαν από το Κ5Α να συνεχίσει τις εκλογικές συνεργασίες με την Κεντροαριστερά, γιατί φοβούνται ότι τον Ιανουάριο ο Σαλβίνι θα καταλάβει την τελευταία πρώην «κόκκινη» περιφέρεια που έχει μείνει στο ΔΚ. Τον Ιανουάριο διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια, όπου η Μπολόνια παραμένει μια από τις λίγες μεγάλες πόλεις που δεν έχει αλώσει η Λέγκα, η οποία ελέγχει ήδη 12 περιφέρειες της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL