Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλία: Ψαλίδι Κόντε στον αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών

ΑΜΠΕ

Ο Σαλβίνι θέλει δημοψήφισμα κατά της... αναλογικής

Η δεύτερη κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε κινδυνεύει να βρεθεί όμηρος του λαϊκισμού και της αντεπίθεσης της αντιδραστικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και να προχωρήσει σε δευτερευούσης σημασίας μεταρρυθμίσεις χωρίς να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, με άξονα τη ραγδαία άνοδο της φτωχοποίηση, του πρεκαριάτου και των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα πλειοψηφία θα φέρει στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου κατά 345 βουλευτές και γερουσιαστές (από 950 που είναι σήμερα), κάτι που αποτελεί πάγια θέση του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α). Μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περάσει με διαδικασίες - εξπρές, αφού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επομένη ημέρα, για να περάσει με τις ίδιες διαδικασίες - εξπρές από τη Γερουσία.

Το Κ5Α επιμένει ότι η μείωση του κόστους της πολιτικής θα διευκολύνει την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα της νομοθετικής εξουσίας και της κρατικής μηχανής, παρ' όλο που η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών θα απομακρύνει τους αιρετούς ακόμη περισσότερο από τους πολίτες. «Ένα ράπισμα για τον Σαλβίνι... Θα εξοικονομήσουμε 500 εκατομμύρια», αναφώνησε από τη Νέα Υόρκη ο υπ. Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που συνοδεύει τον Κόντε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ ο πρόεδρος των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος Ντελρίο τόνισε ότι «ο λόγος του κόμματος αποτελεί χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας. Τώρα χρειάζονται αντισταθμίσματα και ένας νέος εκλογικός νόμος».

Όμως, ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για το Δ.Κ., γιατί ο γραμματέας του Νικόλα Τζινγκαρέτι φαίνεται να φοβάται την επιστροφή της απλής αναλογικής. Την ίδια στιγμή, η Λέγκα του Σαλβίνι περνά στην αντεπίθεση προωθώντας από τα έξι Περιφερειακά Συμβούλια που ελέγχει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση και του μικρού ποσοστού αναλογικής που διατηρείται στο ισχύον εκλογικό σύστημα, με στόχο να διασφαλίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές. Με βάση το ιταλικό σύνταγμα, πέντε Περιφερειακά Συμβούλια μπορούν να ζητήσουν δημοψήφισμα για την κατάργηση ή την αλλαγή ενός νόμου.

Το ντεμπούτο της νέας κυβέρνησης κινδυνεύει να συνδεθεί αρνητικά για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, αφού από την 1η Οκτωβρίου αυξάνονται κατά 2,6% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 3,9% αυτών του φυσικού αερίου, που θα δρομολογήσουν περαιτέρω ανατιμήσεις.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεν θα ξεχάσουμε

Δεν περίμενε κανείς πολλά από τις απολογίες των νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ξέρετε, τα γνωστά. Η οργάνωση είναι θύμα παρεξηγήσεων και συκοφαντίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο