Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν και βόμβες από το ΙΚ / Αφγανιστάν: Μακρινό όνειρο η ανεξαρτησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν και βόμβες από το ΙΚ / Αφγανιστάν: Μακρινό όνειρο η ανεξαρτησία

Ένα τριήμερο βίας και τρομοκρατικών επιθέσεων επιβεβαίωσε με εκκωφαντικό τρόπο πως οι γιορτές για τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες παραμένουν κενές περιεχομένου. Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα που ακόμα βρίσκεται υπό αμερικανική κατοχή και η οποία μαστίζεται από έναν παρατεταμένο πόλεμο τόσο ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τους Ταλιμπάν, όσο και ανάμεσα στα ισλαμιστικά κινήματα. Συνεπώς, για τους Αφγανούς η ανεξαρτησία και η ασφάλεια μοιάζουν περισσότερο ζητούμενο παρά κατάκτηση.

Τις τελευταίες μέρες, οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και το ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν. Παρά το γεγονός πως την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ο πρόεδρος της χώρας Ασχράφ Γκάνι ανέβασε τους τόνους τόσο απέναντι στο αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους όσο και απέναντι στους Ταλιμπάν. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η μάχη μας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί, θα πάρουμε εκδίκηση και θα τους ξεριζώσουμε», ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «οι Ταλιμπάν δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους καθώς προσφέρουν στους τρομοκράτες ένα λειτουργικό περιβάλλον».

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, υπήρξε άμεση καταδίκη της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισαν ως «απαγορευμένη και αδικαιολόγητη» ενώ στελέχη τους δήλωσαν πως η πραγματοποίηση "εσκεμμένων και βάναυσων δολοφονιών και η στοχοποίηση γυναικών και παιδιών δεν έχουν καμιά δικαιολογία". Παράλληλα, κατήγγειλαν τις ΗΠΑ πως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση του Σαββάτου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως η επίθεση στην Καμπούλ με τους 63 νεκρούς και τους 182 τραυματίες πραγματοποιήθηκε την ώρα που τόσο από την πλευρά των Ταλιμπάν όσο και από την πλευρά των ΗΠΑ εκπέμπονται θετικά μηνύματα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται στο Κατάρ για την ειρήνη στη χώρα και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «πως κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν αλλά και με την αφγανική κυβέρνηση», ενώ ο επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών διαπραγματευτών στην περιοχή Ζαλμάι Χαλιλζάντ χαρακτήρισε τις συζητήσεις παραγωγικές, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές έχουν επικεντρωθεί σε "τεχνικές λεπτομέρειες". Ωστόσο, ακόμα ένας γύρος βομβιστικών επιθέσεων έγινε χθες σε πλατείες και εστιατόρια, αυτή τη φορά στην Τζαλαλαμπάντ, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πως η ειρήνη δεν είναι ένας εύκολα υλοποιήσιμος στόχος για το Αφγανιστάν. Αυτό που φαίνεται όμως σίγουρο είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιδιώξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων με στόχο να υλοποιήσει τη βασική προεκλογική εξαγγελία, αυτήν της απεμπλοκής των ΗΠΑ από τα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL