Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία έχουν κακοποιηθεί και κυκλοφορούν χωρίς φαγητό και νερό στους δρόμους. Οι φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για όλα αυτά τα ζώα.
«Ημέρα ευαισθητοποίησης που μας καλεί να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα άλλα πλάσματα του πλανήτη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου η Πολιτεία έχει χρέος να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία τους και την αντιμετώπιση των φαινόμενων κακοποίησης των ζώων
Για μια «ημέρα ευαισθητοποίησης που μας καλεί να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στα άλλα πλάσματα του πλανήτη» κάνει λόγο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.
Η Πολιτεία, όπως αναφέρει, έχει ως χρέος να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία τους και την αντιμετώπιση των φαινόμενων κακοποίησής τους «καθώς παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αδυναμίες και προβλήματα που οφείλουμε να ξεπεράσουμε». Επίσης σημειώνει πως «στη χώρα μας χιλιάδες αδέσποτα διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της απάνθρωπης εγκατάλειψης και κακοποίησης τους».
Σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο, η αρμόδια υφυπουργός εξέφρασε τη θέλησή της αυτές να προέρχονται από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα τον κτηνιατρικό κλάδο, τις φιλοζωικές οργανώσεις καθώς και τους δήμους της χώρας και όχι «μέσω συσκέψεων σε κλειστά γραφεία» όπως σημειώνει.
Όμως, υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί μόνο ένα θεσμικό πλαίσιο αλλά απαιτείται και παιδεία στους πολίτες έτσι ώστε «να εκλείψουν τα κρούσματα κακοποίησης ζώων» προσθέτοντας πως θα γίνουν «προγράμματα εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης [...], επειδή πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι ο θεμέλιος λίθος του πολιτισμού».