Όπως επισήμανε η κ. Χατζηγεωργίου, «45 σύλλογοι και σωματεία από τη Μακεδονία και τη Θράκη, εγκρίθηκαν, με διαφανείς, δημόσιες διαδικασίες, να χρηματοδοτηθούν σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε θέματα στήριξης ατόμων με αναπηρία, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ευπαθών ομάδων σε διάφορες κοινωνικές δράσεις, μετατρέποντας το όραμα της κοινωνικής πολιτικής για ισότητα σε πράξη».
Επίσης επισήμανε ότι «για πολλά χρόνια το ΥΜΑΘ βρέθηκε εγκλωβισμένο σε πολιτικές εσωστρέφειας, δογματισμού και μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων» και «παρέμενε απλός θεατής, μακριά από έργα υποδομής, στρατηγικές ανάπτυξης αλλά και στοχευμένες κοινωνικές δράσεις, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη ακραίων και επικίνδυνων ιδεολογιών».
«Στη βάση της κοινωνικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και τοποθετώντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με αυτές τις χρόνιες παθογένειες, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, και να προχωρήσουμε με διαφάνεια και αξιοκρατία αποκλείοντας κάθε μονομερή ενέργεια, στην προκήρυξη δημόσιων προσκλήσεων στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» τόνισε.
Η υφυπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά της προκατόχου της και υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου στην υλοποίηση των προγραμμάτων «Στηρίζω» και των «Νεανικών Δράσεων».
Στην «απόλυτη διαφάνεια» με την οποία έγινε η επιλογή των φορέων, στάθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Νοτοπούλου, και ζήτησε τις προτάσεις των φορέων που ήταν παρόντες, για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 12 από τους επιλεγέντες συλλόγους παρουσίασαν το μέχρι τώρα έργο τους και τη δράση την οποία θα υλοποιήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Στηρίζω», όπως το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών ΑΜΕΑ και μεικτών χορωδιών, εργαστήρια κατασκευής εποχικών ειδών και διακοσμητικών, θεατρική παράταση, τηλεοπτικό σποτ για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κυστική ίνωση και τη δωρεά οργάνων, δράση για την Πανελλήνια Ημέρα Διαβήτη, εκδηλώσεις με στόχο την ένταξη κωφών και βαρήκοων στην αγορά εργασίας, σποτ σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας κ.ά..
Στην εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «Το δώρο» του Γιάκοπ Φρέι, που αφορά κοινωνικά στερεότυπα αδυναμίας. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Βασίλης Ντάρμας και Μαριάννα Αβραμάκη, παρουσίασαν αποσπάσματα από τους «Αόρατους Ανθρώπους» της Όλγας Στέφου και τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που αναφέρονται στην καρδιά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ