Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.0°C37.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
36 °C
33.5°C37.6°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.4°C31.8°C
1 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
35.7°C35.9°C
0 BF 32%
"Αλλάζουμε σελίδα - Η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αλλάζουμε σελίδα - Η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα"

Στο ερώτημα εάν απειλείται η Δημοκρατία κλήθηκαν να απαντήσουν διεθνείς προσωπικότητες παίρνοντας θέση μέσα από το αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του επισημαίνει τον κίνδυνο της λειτουργίας της Δημοκρατίας λόγω της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η αποξένωση-εκδικητικότητα των πολιτών, ακριβώς επειδή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τους από μη εκλεγμένα «κέντρα». Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, το ίδιο το νόημα και η λειτουργία της Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε κίνδυνο όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες. Δηλαδή, να εμπιστεύονται τη συλλογική δύναμη της Δημοκρατίας. «Το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα, άφησε τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και των κακοηθών οργάνων μη εκλεγμένων συμβούλων», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι αυτή ακριβώς «η "ύβρις" που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου, οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους». «Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία» και «υπό αυτές τις συνθήκες οι εχθροί της Δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα Δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί, τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως βασικό προαπαιτούμενο για την εξάλειψη της απειλής, είναι η «επανατοποθέτηση» της εμπιστοσύνης στα χέρια των πολιτών. Επίσης, στην αποφασιστικότητα του λαού «να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές», και «ειδικά στην Ελλάδα που επανακτά το "κλειδί" της ανάπτυξης αφήνοντας πίσω την ύφεση».

Η χώρα μας, τονίζει ο πρωθυπουργός απέναντι στην αυστηρή λιτότητα απάντησε Δημοκρατικά, εξέλεξε μια κυβέρνηση που ακόμα και στις πλεον ακραίες και κρίσιμες συνθήκες δεν έπαψε να εμπιστεύεται τους πολίτες της. «Και από αυτή την επιλογή οδηγείτε η Ελλάδα σήμερα στην επιστροφή. Τώρα γυρίζουμε σελίδα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώνεται, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους Εταίρους. «Δεν θα ήταν σοφό, εκ μέρους μας, απλά να περιμένουμε εκείνη τη μέρα να φτάσει. Καταφέραμε τα τελευταία τρία χρόνια να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» σημειώνει ο πρωθυπουργός. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως η χώρα μας στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν όχι μόνο κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η συνεχόμενη επίτευξη υπέρπλεονάσματος αποτελεί κομβικό σημείο για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα από το 2016 έχει μπει σε σταθερή τροχιά, με την ανάπτυξη το 2017 να αναμένεται να κλείσει περίπου στο 2%, η ανεργία μειώθηκε κατά 7% οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται άνω των 4 δισεκατομμυρίων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πλέον με βεβαιότητα οι επενδυτές βλέπουν τα οφέλη καθώς επενδύουν σε μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ενώ επενδύουν και σε ένα υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγοντας τονίζει ότι «Η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα, πως μπορείς να ανακάμψεις δείχνοντας πίστη στους πολίτες καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη για τους ίδιους και για τις γενιές που έρχονται».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Αλ. Τσίπρα:

Η δημοκρατία ως δύναμη οικονομικής ανάκαμψης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση, η οποία έπληξε την παγκόσμια οικονομία έχει αφήσει τα σημάδια της σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα είναι ότι το ίδιο το νόημα και η λειτουργία της δημοκρατίας βρέθηκαν σε κίνδυνο, τα χρόνια της μάχης ενάντια στην κρίση και τις συνέπειες της.

Αυτό δεν ήταν μόνο μια παρενέργεια της κρίσης. Προκλήθηκε από την απροθυμία όσων είχαν την εξουσία στα χέρια τους, να εμπιστευθούν τους πολίτες, να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της δημοκρατίας για να αντέξουν τις πιέσεις που είχε ασκήσει η οικονομική κρίση στις αντίστοιχες χώρες και κοινωνίες.

Κατά συνέπεια, το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα. Και αυτή είναι να αφήσει τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και φαύλων συμβούλων κάθε λογής, που κανένας δεν έχει εκλέξει. Αυτό ήταν, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου, ύβρις. Διότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι κοινωνίες αφέθηκαν στο περιθώριο και οι λαοί μας κλήθηκαν επανειλημμένα να κάνουν θυσίες χωρίς καμία θετική επίπτωση για τις ζωές τους στο άμεσο μέλλον.

Αυτό οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών. Και ακόμη χειρότερα, οι πολίτες άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο απέναντι στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Διότι, αν απογυμνώσεις τη δημοκρατία από τα βασικά συστατικά στοιχεία της, όπως η λογοδοσία, την καθιστάς ευάλωτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εχθροί της δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ως εκ τούτου, έχουμε συλλογικό καθήκον να διορθώσουμε την κατάσταση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα όπλο ενάντια στο μίσος, την κινδυνολογία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Είναι επίσης μια τεράστια δύναμη που ωθεί την κοινωνία προς τη συλλογική πρόοδο και την ευημερία.

Και σας προκαλώ να αναλογιστείτε, τη μοίρα των πολιτικών στρατηγικών που υπονόμευαν τη δημοκρατία και τις αξίες της. Κάθε μια από αυτές οδηγήθηκαν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς τη συναίνεση, χωρίς τη ρητή βούληση του λαού, κάθε πολιτική ή οικονομική στρατηγική, ανεξάρτητα από την τεχνογνωσία που κρύβεται πίσω, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Η αποτυχία αυτών των στρατηγικών έχει οδηγήσει και θα συνεχίσει να οδηγεί στην κατάρρευση, αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν. Μια ματιά στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, τα τελευταία επτά χρόνια, επαληθεύει αυτό το συμπέρασμα.

Ο ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή: Να στρέψει την πλάτη του σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόστηκαν από πολιτικές δυνάμεις που αγνόησαν τη λαϊκή βούληση. Ο λαός μας το έπραξε αυτό χρησιμοποιώντας την ασύγκριτη δύναμη της δημοκρατίας. Εκλέγοντας μια κυβέρνηση, η οποία, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, ποτέ δεν έχασε την εμπιστοσύνη της προς τον λαό.

Αυτή η επιλογή αποφέρει καρπούς τώρα. Η Ελλάδα επέστρεψε. Μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής αναταραχής, γυρίζουμε τώρα σελίδα.

Τον Αύγουστο του 2018, το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρόκειται να ολοκληρωθεί. Από εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να στηρίξει με δικά της μέσα την παραγωγή και την ανάπτυξή της, χωρίς περαιτέρω εξωτερική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Αλλά δεν θα ήταν σοφό από μεριάς μας, να καθίσουμε και να περιμένουμε αυτήν την μέρα να έρθει. Προσπαθούμε ήδη, τα τελευταία τρία χρόνια, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Τα δημοσιονομικά μας επιτεύγματα είναι πρωτοφανή. Σε τρία συνεχή χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να επιτύχει τους προβλεπόμενους στόχους όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της, αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους, κάτι που είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.

Εκτός από αυτό, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της, τα χρόνια της ύφεσης. Μετά από ένα 2016, όπου σημειώθηκε σταθεροποίηση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2% για το 2017. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά 7% από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017 και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε ρεκόρ δεκαετίας με εκτίμηση 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι πλέον κλειδί για εμάς. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας.

Είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές είναι πλέον σε θέση να δουν αυτή τη δυναμική. Διότι τώρα, βλέπουν μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα και βεβαίως με ένα πολύ μορφωμένο, νέο και εξειδικευμένο ενεργό πληθυσμό, που είναι έτοιμος να στηρίξει τη δυναμική ανάκαμψη της χώρας μας. Δεν βλέπουν πλέον μια χώρα με μια ασταθή οικονομία, που την καθηλώνει η σκληρή λιτότητα και η ύφεση.

Συνολικά, η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα.

Για το πώς να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, επενδύοντας στη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα τους, ώστε να γίνει η χώρα ένα καλύτερο μέρος για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL