Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.4°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.8°C17.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C18.3°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
15.5°C18.0°C
6 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C14.5°C
0 BF 100%
Τα τυπογραφεία της εφημερίδας Εμπρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα τυπογραφεία της εφημερίδας Εμπρός

133792021b.png

Στην οδό Ρήγα Παλαμήδη, στου Ψυρρή, βρίσκονταν τα τυπογραφεία της εφημερίδας Εμπρός του Δημήτρη Καλαποθάκη. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε για πολλά χρόνια το ομώνυμο θέατρο. Έτσι κάπως σώθηκε το κτήριο της δεκαετίας του 1930 από την κατεδάφιση, που αφάνισε τόσα άλλα ιστορικά κτήρια. Η εφημερίδα έχει συνδεθεί με πλείστα όσα γεγονότα και κυκλοφορούσε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκδότης της υπήρξε γενναίος δημοσιογράφος και πατριώτης, και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα.

Τελειώνοντας τη δουλειά τους τις πρωινές ώρες, οι τυπογράφοι αλλά και οι συντάκτες της Εμπρός και άλλων εφημερίδων πήγαιναν στα ταβερνάκια του Ψυρρή για τον καθιερωμένο πατσά. Κάποιες από τις ταβέρνες της περιοχής είχαν φιλοξενήσει κατά καιρούς αρκετούς από τους ανθρώπους των γραμμάτων -όχι μόνο δημοσιογράφους- στα τραπέζια τους, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Μωραϊτίνης κ.ά.

Η εφημερίδα Εμπρός εκδόθηκε από τον γιο του Καλαποθάκη Αλκιβιάδη μετά την απελευθέρωση, το 1945.Τα γραφεία της ήταν τότε στη Λυκούργου και τα τυπογραφεία της στου Ψυρρή. Από το 1988 ξεκινά μια νέα περίοδος για το κτήριο της εφημερίδας. Πρώτοι ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Τάσος Μπαντής και η Ράνια Οικονομίδου το μισθώνουν και το διαμορφώνουν ως θέατρο. Αυτή η πρώτη περίοδος, δημιουργική και ποιοτική, θα μείνει αξέχαστη, παρά τις αλλαγές στην ομάδα των καλλιτεχνών και τις σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Έκλεισε μετά τον θάνατο του Μπαντή το 2007. Το 2011 το κτήριο κατελήφθη από την καλλιτεχνική ομάδα Κίνηση Μαβίλη και λειτούργησε ως αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο με μια εναλλακτική πολιτιστική πρόταση. Το θέατρο συνέχισε με άνοιγμα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, διάφορες αλλαγές και αποχώρηση της αρχικής καλλιτεχνικής ομάδας.

Η πιο σκοτεινή στιγμή του θεάτρου ήταν το 2012, όταν εν μέσω κρίσης το κτήριο μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στη συνέχεια άρχισε να το διεκδικεί με όλους τους τρόπους: προσπάθειες βίαιης εκκένωσης της κατάληψης, διακοπή ηλεκτροδότησης, νομικές και οικονομικές επιθέσεις. Μέχρι και επίθεση ακροδεξιών με πέτρες δέχτηκαν οι καταληψίες, όμως το Εμπρός συνέχισε να λειτουργεί με θέατρο, σινεμά, συζητήσεις, φεστιβάλ, σεμινάρια, δράσεις αλληλεγγύης κ.ά. Τον Μάιο του 2021 η κατάληψη εκκενώθηκε και το κτήριο σφραγίστηκε από την αστυνομία. Τον Μάρτιο του 2022 παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων και συνεχίζει να λειτουργεί πάντα ως θέατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL