Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.0°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.4°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.1°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
6 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.4°C12.9°C
0 BF 100%
Aπό καλλιτέχνες, ανειδίκευτοι εργάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Aπό καλλιτέχνες, ανειδίκευτοι εργάτες

132732325-a.jpg

Απρόσμενο και αιφνιδιαστικό χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό επιφύλαξε αυτή τη φορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προφανώς πλήρως εναρμονισμένη με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για την ιδιωτικοποίηση και της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Ανάστατος είναι ο κόσμος του πολιτισμού με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργείται η διαβάθμιση στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Χιλιάδες καλλιτέχνες, απόφοιτοι δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου. Ασαφής, παράλληλα, παραμένει η αναδρομικότητα της ισχύος του Π.Δ., ενώ σημαντικές προβλέπεται να είναι οι επιπτώσεις τόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία όπου διδάσκουν καλλιτέχνες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα διορθώσει αμέσως αυτή την κατάφωρη αδικία και όλες τις χρόνιες αδικίες που αφήνουν μετέωρους τους πτυχιούχους ωδείων, θεατρικών σχολών, σχολών χορού κ.λπ. και θα προχωρήσει με νόμο στην επίλυση του προβλήματος των αδιαβάθμητων πτυχίων» διαβεβαιώνει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου. «Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών εξομοιώνονται με αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξισώνονται με ανειδίκευτους εργάτες» σημειώνει, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «ένα τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και κυρίως στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, που φαίνεται πως κάποιους άλλους θέλουν να εξυπηρετήσουν».

Κατάληψη στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Επί ποδός βρίσκεται ο κόσμος του πολιτισμού μπροστά στη νέα αυτή εξέλιξη. Οι σπουδαστές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιούν κατάληψη στη Σχολή τους χθες και σήμερα, ενώ τα σωματεία και η ομοσπονδία των καλλιτεχνών συνεδριάζουν διαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη κατάσταση που θίγει τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματά τους.

«Είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα που ακυρώνει μονοκοντυλιά σπουδές και ελπίδες για αναγνώριση των σπουδών των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και στον πολιτισμό» λέει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. «Είναι μια εξέλιξη που κατά τη γνώμη μας οδηγεί σταδιακά στην ανάθεση της Τριτοβάθμιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά συμφέροντα» επισημαίνει, εξηγώντας ότι «πάνω από σαράντα χρόνια η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει θεσμοθετηθεί ως ανώτερου επιπέδου. Αυτή την εξέλιξη με κάθε δυνατότητα συνδικαλιστική πολιτική και νομική θα επιχειρήσουμε να την ακυρώσουμε» τονίζει.

Υποβάθμιση και προχειρότητα

«Είναι ένα Π.Δ. φτιαγμένο στο πόδι και αποδεικνύει την πλήρη απαξίωση των καλλιτεχνών ως επαγγελματιών» επισημαίνει από την πλευρά του ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, εξηγώντας ότι «αντιμετωπίζει συλλήβδην όλους τους καλλιτέχνες ως αποφοίτους Λυκείου, παραγνωρίζοντας ότι μέχρι το 2003, και με νόμο, και με Π.Δ., οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών ήταν Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δηλαδή οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονταν ισότιμα με τους αποφοίτους ΤΕΙ. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα σημαίνει μια συνολική απαξίωση για τα δικαιώματα τόσο τα ακαδημαϊκά όσο και τα εργασιακά» υπογραμμίζει. «Αυτό το Π.Δ. θέτει σε διακινδύνευση όσους ήδη διδάσκουν στη Μέση Εκπαίδευση και κυρίως στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Επίσης, τίθεται σε διακινδύνευση και η ίδια η εργασιακή μας υπόσταση» επισημαίνει και αναρωτιέται: «Τι ύψους συλλογικές συμβάσεις θα υπογράψουμε αν το κράτος μάς θεωρεί ανειδίκευτους, απόφοιτους Λυκείου;». Σύμφωνα με τον Άρη Λάσκο, το Π.Δ. «έχει επιπλέον πολλές ασάφειες, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κεκτημένα βάσει νόμου μέχρι το 2003. Δεν διευκρινίζει επίσης τι θα γίνει από δω και πέρα για όλους τους καλλιτέχνες, είτε διδάσκουν είτε όχι».

Την αγανάκτησή του εξάλλου καταθέτει το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «μια λυσσαλέα αντεργατική επίθεση στα δικαιώματα και την καλλιτεχνική μας υπόσταση» και ζητάει «άμεση ανάκληση του Π.Δ. 85. Καμία διακινδύνευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003, είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί είτε γι’ αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον» και «επιτέλους, εδώ και τώρα ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών από το 2003 έως και την ίδρυσή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL