Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C28.0°C
3 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.3°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C28.2°C
0 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.9°C23.0°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C27.4°C
3 BF 41%
Θεοδώρα Τζάκρη στην «Α» / Να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης για Προκαταρκτική και παραπομπή Καραμανλή στη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεοδώρα Τζάκρη στην «Α» / Να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης για Προκαταρκτική και παραπομπή Καραμανλή στη Δικαιοσύνη

Η Θεοδώρα Τζάκρη
(INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών. Κάνει λόγο για ένα έγκλημα το οποίο δεν επιδέχεται επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά χρήζει νομικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών. Στο ίδιο πλαίσιο, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία να υπερψηφίσουν πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ασκεί επίσης σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση της διαρροής δεδομένων εκλογέων, ενώ μιλά για τους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει 9ης Ιουνίου. Όσον αφορά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι έχουν έναν κοινό παρανομαστή: «την καταγραφή της διαρκούς ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη στασιμότητα και πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ και μια περιχαράκωση του ποσοστού του κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα, μιλά για το τραγικό περιστατικό γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, τονίζοντας τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κυρία Τζάκρη, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέσατε στη Νέα Δημοκρατία το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών. Κατηγορείτε τον κ. Καραμανλή ακόμα και για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Πώς τεκμηριώνεται αυτό; Πρόκειται για μια θέση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Κύριε Σχινά - Παπαδόπουλε, πράγματι κατέθεσα το κατηγορητήριο κατόπιν της πρόκλησης του ιδίου του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του κ. Καραμανλή και του κ. Βορίδη, ότι θα δέχονταν τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή με την προϋπόθεση ύπαρξης κατηγορητηρίου. Μπορεί μεν αυτοί να το έκαναν για λόγους επικοινωνιακής διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, εμείς όμως ανταποκριθήκαμε ακριβώς για να τους υποχρεώσουμε να καταλάβουν ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν επιδέχεται επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά χρήζει νομικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών. Αυτό ήταν το στοιχειώδες δημοκρατικό μας καθήκον. Αναφορικά με το ερώτημά σας για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 του ΠΚ, για την οποία ζητούμε, μεταξύ άλλων κακουργημάτων, να διερευνηθεί ο κ. Καραμανλής, ο ενδεχόμενος δόλος προκύπτει από το γεγονός ότι για διάστημα περίπου τριών ετών και τουλάχιστον από το 2021 ο κ. Καραμανλής γινόταν αποδέκτης εξαιρετικά κατατοπιστικών υπομνημάτων, εμπιστευτικών επιστολών, έως και εξωδίκων περί της επικινδυνότητας των σιδηροδρόμων από συνδικαλιστικούς και υπηρεσιακούς φορείς εξαιτίας της κατάρρευσης όλων των δικλίδων ασφαλείας στη λειτουργία τους. Αντί λοιπόν να προχωρήσει στη λήψη μέτρων όπως η μείωση της ταχύτητας των συρμών, η μείωση των δρομολογίων, η αύξηση του προσωπικού ανά βάρδια στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως είναι η Λάρισα, δεν έκανε το παραμικρό. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου, τότε τι είναι;

Για ποιον λόγο δεν καταθέσατε πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και καλέσατε την κυβέρνηση να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση;

Ο λόγος για τον οποίο δεν καταθέσαμε πρόταση για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών του κ. Καραμανλή έχει εξηγηθεί εξ αρχής και αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης αρνείται επίμονα να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής και ότι δεν θα εργαλειοποιήσει για μια ακόμη φορά την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία προκειμένου να την απορρίψει και πρακτικά να ακυρώσει κάθε διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να αθωώσει τον κ. Καραμανλή, ακόμη κι αν η Δικαιοσύνη διαβίβαζε αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή. Ας δεσμευτεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης αφενός ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα υπερψηφίσει την πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, αφετέρου ότι κατά τη διάρκειά της δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, όπως έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να οδηγηθεί αυτός στη Δικαιοσύνη, κι είναι αυτονόητο ότι εμείς θα την καταθέσουμε.

Στην επικαιρότητα παραμένει η υπόθεση της διαρροής δεδομένων εκλογέων. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι αυτό σχετίζεται με το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας; Σκοπεύετε ως κόμμα να πάρετε κάποια θεσμική πρωτοβουλία αναφορικά με τις επικείμενες κάλπες; Το ρωτώ γιατί έγινε πολύς λόγος για το ζήτημα των διεθνών παρατηρητών.

Κοιτάξτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που από κάποιο υπουργείο της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης του κ. Μητσοτάκη διαρρέουν προσωπικά δεδομένα πολιτών προς άγνωστο αριθμό παραληπτών και για άγνωστο σκοπό. Ιδιαιτέρως δε σε αυτή την περίπτωση της διαρροής δεδομένων εκλογέων δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων, αλλά έχουμε να κάνουμε με την οιονεί ανάπτυξη μηχανισμού χειραγώγησης διά της τεχνολογίας εκλογέων, όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Γιατί όποια κυβέρνηση είναι ανίκανη ή δεν επιθυμεί να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων εξωτερικού, φαντάζομαι συμφωνείτε ότι ομοιοτρόπως δεν έχει καμία πρόθεση να προστατεύσει και τα δεδομένα των εκλογέων εσωτερικού. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να προστατεύσουμε τη διαδικασία της εκλογής. Η ύπαρξη των παρατηρητών στις εκλογές είναι πάγια τακτική σε όλες της χώρες του ΟΑΣΕ. Είναι προφανές λοιπόν ότι θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη ιδιαίτερης επιμέλειας των παρατηρητών επειδή ακριβώς δεν εμπιστευόμαστε στο παραμικρό την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι' αυτόν τον λόγο τίθεται αυτό το ζήτημα.

Βρισκόμαστε 2,5 μήνες πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες. Πώς βλέπετε τις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την καταγραφή της διαρκούς ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη στασιμότητα και πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ και μια περιχαράκωση του ποσοστού του κ. Μητσοτάκη σε ένα επίπεδο που, όπως γνωρίζουμε, λόγω της φύσης των ευρωεκλογών, στην πράξη θα διολισθήσει κάτω από το 30%, καθώς το σημερινό με αναγωγή ποσοστό αποτελεί το δημοσκοπικό ταβάνι της Ν.Δ. και όχι μια σταθεροποιημένη εκλογική επίδοση. Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο λόγω της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών όσο και λόγω όλων των άλλων σκανδάλων που αναδύονται καθημερινά, αλλά και λόγω της αδυσώπητης ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία και των χρεών που πλήττουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι καθημερινά η Ν.Δ. θα φθείρεται και στις 9 Ιουνίου θα καταλήξει, κατά τη γνώμη μου, σε ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από το 30%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι προφανές ότι αυξάνοντας τη δυναμική του θα ξεπεράσει κατά πολύ την επίδοσή του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αυτό το γεγονός θα σημάνει και την έναρξη της πτώσης της πιο αντικοινωνικής και διαπλεκόμενης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης τέθηκε εκ νέου στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ή μέχρι τις ευρωεκλογές η κάθε πλευρά θα περιοριστεί σε μια σχέση ανταγωνιστική;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε πράξη την απλή αναλογική και έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουμε την ύπαρξη μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δυνατότητα αυτή, όπως γνωρίζετε, δεν αξιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε, δυστυχώς, στο σημείο του κατακερματισμού δυνάμεων και εντέλει στην ανάγκη χάραξης πορείας προς την αυτοδυναμία από τον νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Οπωσδήποτε ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι μεγάλος και τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν τη στάση τους, τα λάθη τους και ενδεχομένως είναι πολύ πιθανόν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και σε μέλλοντα χρόνο να επιδιώξουν την ένταξή τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Εμείς με τα σημερινά δεδομένα επιδιώκουμε την αυτοδυναμία προς όφελος της κοινωνίας.

Ζητήσατε την απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη. Ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με γυναικοκτονίες;

Αρχικά, η απομάκρυνση του υπουργού, ως πολιτικού προϊσταμένου μιας ανεπαρκούς επιχειρησιακής δομής, είναι επιβεβλημένη. Οι επιλογές του απέτυχαν, άρα δεν αρκεί να δηλώνει «συντετριμμένος». Οι πολιτικοί δεν είναι παρατηρητές, είναι θετικοί ή αρνητικοί συναυτουργοί διά των επιλογών τους. Απαιτείται ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, δημιουργία ειδικών και στελεχωμένων κατάλληλα εκπαιδευμένων κλιμακίων άμεσης επέμβασης με περιπολικά και μοτοσικλέτες. Στο θέμα της Παιδείας, πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση ένταξη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προγραμμάτων κατά της έμφυλης βίας και ειδική υπηρεσία κοινωνικής αρωγής απειλούμενων γυναικών, ενηλίκων και ανηλίκων, που να λειτουργεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL