Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C24.7°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.9°C23.5°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.7°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
2 BF 41%
Φίλιππος Φόρτωμας στην «Α» / Τίποτα δεν αρκεί όταν έχουν χαθεί άδικα 57 άνθρωποι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φίλιππος Φόρτωμας στην «Α» / Τίποτα δεν αρκεί όταν έχουν χαθεί άδικα 57 άνθρωποι

1348620120.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οσες πρωτοβουλίες κι αν έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όταν στην πράξη το αποτέλεσμα είναι αυτό, ανθρώπινα κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος και κανείς δεν μπορεί να μην εξοργίζεται» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Φίλιππος Φόρτωμας αναφορικά με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. σημειώνει ότι η παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από την πρώτη κιόλας στιγμή της τραγωδίας, με την αυτονόητη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ήταν η πρώτη πράξη όσων έκανε η κυβέρνηση για το θέμα αυτό. «Αρκούν αυτά; Τίποτα δεν αρκεί όταν έχουν χαθεί άδικα 57 άνθρωποι» συμπληρώνει, ωστόσο.

Κύριε Φόρτωμα, η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. Πρέπει ο κύριος Καραμανλής να αποποιηθεί την ασυλία του και να παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη;

Είναι αυτονόητο ότι όταν έχει συμβεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα, με την απώλεια τόσων ανθρώπων, κυρίως νέων, η κοινή γνώμη, δηλαδή ο καθένας μέσα μας ως άνθρωπος, δυσκολεύεται να αρκεστεί σε οποιεσδήποτε απαντήσεις κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο εκ μέρους οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι λογικό και ανθρώπινο. Ωστόσο, ευθύνες αποδίδει η Δικαιοσύνη και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι ήταν και είναι δυνατόν. Η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κυρίου Καραμανλή από την πρώτη κιόλας στιγμή της τραγωδίας, με την αυτονόητη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ήταν η πρώτη πράξη όσων έκανε η κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Αρκούν αυτά; Τίποτα δεν αρκεί όταν έχουν χαθεί άδικα 57 άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι δεδομένο. Ως προς την ασυλία του κυρίου Καραμανλή, όπως έχει και ο ίδιος δηλώσει, δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν θα κρυφτεί, ούτε θα κρυφτεί τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Επίσης, όπως γνωρίζετε, ο κύριος Καραμανλής δεν έχει καμία βουλευτική ασυλία για το ζήτημα των Τεμπών. Το θέμα αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάγεται στο άρθρο 86 του συντάγματος. Η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο αυτό είναι συγκεκριμένη και είτε είναι βουλευτής σήμερα είτε δεν ήταν τίποτε απολύτως δεν θα άλλαζε.

Οι παραιτήσεις των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου -λόγω της φιλικής συνάντησής τους με τον Β. Μαρινάκη- επιβεβαιώνουν, κατά την αντιπολίτευση, «τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βουτηχτεί». Τι απαντάτε;

Θα ήθελα να θυμίσω ένα περιστατικό, το οποίο για εμένα απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα τι ακριβώς αποτελεί διαπλοκή και εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει βουτηχτεί στην διαπλοκή ή όχι. Πριν από περίπου τρία χρόνια αποκαλύφθηκαν κάποια ηχητικά ντοκουμέντα μεταξύ του Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στα οποία ηχητικά ακούγεται ο κύριος Παππάς, στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, πρώην υπουργός και καταδικασμένος σήμερα με ψήφους των δικαστών 13-0, να αποκαλεί το τότε Μαξίμου «μαγαζί», ωσάν να μιλούσε νονός της νύχτας. Δεν χρειάζεται δε καν να αναφερθούμε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και στις μηχανορραφίες με τα βοσκοτόπια. Είναι κάπως οξύμωρο, λοιπόν, να κατηγορείται η παρούσα κυβέρνηση ότι έχει δήθεν βουτηχτεί στη διαπλοκή επειδή παραιτούνται δύο υπουργοί την επόμενη σχεδόν ημέρα της πραγματοποίησης της κοινωνικής αυτής συνάντησής τους με επιχειρηματία. Η παρουσία των δύο υπουργών πράγματι εξέπεμψε ένα λάθος «μήνυμα» και οι ίδιοι είχαν την ευθιξία να παραιτηθούν. Ο δε πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα με τη στάση του και η αποδοχή της παραίτησης δύο πολύτιμων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αποδεικνύει την έλλειψη γνώσης του.

Από την 1η Απριλίου έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός. Χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και την τιθάσευση των ανατιμήσεων;

Ξεκινώντας, αξίζει να θυμίσουμε ότι τον κατώτατο μισθό ως κυβέρνηση το 2019 τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά και βήμα-βήμα, χωρίς μαγικά ραβδιά και ανεδαφικές και μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις. Μακάρι να μπορούσαμε από τώρα να τον πάμε στα 1.500 ευρώ ή και στα 2.000 ευρώ ή και ακόμα περισσότερα. Πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι, όμως, αυτό κάτι που αντέχει η οικονομία και μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, υποσχόμενη στους πολίτες μόνο όσα μπορούσε να υλοποιήσει και τίποτα περισσότερο. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το θεμέλιο της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Νέα Δημοκρατία και η απάντηση σε όλους όσοι απορούν πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να επανεξελέγη με ποσοστό 41% μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης.

Μου προκαλεί, σε κάθε περίπτωση, προβληματισμό το γεγονός ότι η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάζει στην έκφραση της έλλειψης ικανοποίησης από το ύψος της αύξησης, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν να μας πουν τίποτα για το πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Της οικονομίας, η οποία σήμερα αναπτύσσεται με 2,5% ετησίως, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Της οικονομίας, που προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί με τον τρόπο αυτό νέες θέσεις εργασίας. Της οικονομίας, που έχει καταφέρει να ρίξει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ποιο είναι, αλήθεια, το προτεινόμενο από την αντιπολίτευση σχέδιο για την περαιτέρω αύξηση των μισθών; Μην έχοντας να πουν τίποτα για όλα αυτά και να προτάξουν ουσιαστικά μία πειστική εναλλακτική πρόταση, επιμένουν να υποτιμούν την προσπάθεια που έχει ήδη γίνει μέχρι στιγμής. Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε και στην προηγούμενη τετραετία και αποδείχθηκε ότι δεν έχει αποδώσει οφέλη στην αντιπολίτευση. Συνεπώς, προσωπικά απορώ γιατί εξακολουθεί η αντιπολίτευση, ακολουθώντας αυτήν την τακτική, και δεν αναθεωρεί τη στάση της, επιλέγοντας να εισφέρει γόνιμα επιχειρήματα και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο.

Η κοινή γνώμη έχει συνταραχθεί από τη νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Συμφωνείτε με το αίτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία;

Οπως είπα και προηγουμένως, όταν χάνονται τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές, ειδικά νέων ανθρώπων, τίποτε απολύτως δεν αρκεί. Όσες πρωτοβουλίες κι αν έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όταν στην πράξη το αποτέλεσμα είναι αυτό, ανθρώπινα κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος και κανείς δεν μπορεί να μην εξοργίζεται. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για να κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά στην Ελληνική Αστυνομία. Δημιουργούνται άλλα 45, προφανώς δεν επαρκεί κανένα από αυτά, προφανώς χρειάζονται περισσότερα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι επειδή εφαρμόζουμε αυτά τα σχέδια θα εκμηδενιστούν μια μέρα οι δολοφονίες, οι γυναικοκτονίες και γενικά οι αφαιρέσεις ανθρώπινων ζωών. Όμως είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί ότι υπήρχε ένα πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις και ανακύπτει το ερώτημα εάν και εφόσον εφαρμόστηκε. Αυτό θα το εξετάσουν οι Αρχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL