Η υποκριτική στάση της ΝΔ και στα θέματα έμφυλης βίας, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά καθώς σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη αρνήθηκε την ενσωμάτωση του όρου «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά, τόσο η Σ. Ζαχαράκη όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης δήλωσαν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έφτασε στο σημείο εγκαλέσει την αντιπολίτευση για «δημιουργία εντυπώσεων» καλώντας τη μάλιστα να απέχει τέτοιες συμπεριφορές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τροπολογία για το όρο «γυναικοκτονία» «θα εξυπηρετούσε λόγους επικοινωνίας και όχι λόγους ουσίας».
Ακόμη, την ώρα που απέρριπτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία η κα Ζαχαράκη ζητούσε να υπάρξει «ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση» καλώντας, δίχως ίχνος ντροπής «να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στην ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς».
Επιπλέον, η υπουργός υποστήριξε ότι με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον ποινικό κώδικα για τις ανθρωποκτονίες «οι δράστες εγκλημάτων τιμωρούνται με την ισόβια κάθειρξη».
Τέλος ανέφερε ότι «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς έννομο αποτέλεσμα» επισημαίνοντας ότι «στον ποινικό κώδικα έχουμε την απόλυτη κάλυψη».
«Γυναίκες δολοφονούνται γιατί κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο»
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέμεινε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση στο έγκλημα που έχει σχέση με το φύλο της γυναίκας.
«Δεν δημιουργούμε ξεχωριστό αδίκημα. Εφόσον έχει τα έμφυλα χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται στην τροπολογία μας, αυτό άνευ άλλου, καθιστά την πράξη της δολοφονίας της γυναίκας, γυναικοκτονία», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Οι δολοφονίες γυναικών με έμφυλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τροπολογία, θα πρέπει να μνημονεύονται στο σκεπτικό της απόφασης. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση στο κοινωνικό και ποινικό επίπεδο. Όχι τυποποιώντας άλλης μορφής έγκλημα, αλλά κάνοντας ορατή αυτή την έμφυλη διάσταση».
Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα σημείωσε «έχετε σθεναρές αντιρρήσεις. Θα έρθει η στιγμή που όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτό το έγκλημα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γυναίκες, δολοφονούνται γιατί κάποιοι της θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο και η κοινωνία θα προσδιορίσει με αυτό το τρόπο το συγκεκριμένο έγκλημα».