Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.5°C16.8°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.5°C15.8°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
6 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ανοίγει μέτωπο με τους φοιτητές για τα μη κρατικά ΑΕΙ  
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ανοίγει μέτωπο με τους φοιτητές για τα μη κρατικά ΑΕΙ  

ΜΑΤ ρίχνουν χημικά σε φοιτητές
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ισχυρές δόσεις «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» προετοιμάζει η κυβέρνηση και στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης. Η μεταρρύθμιση θα φέρει τον τίτλο «Ελεύθερα πανεπιστήμια», με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να σημειώνει στη Βουλή ότι τα ΑΕΙ «πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου». Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην ΑΥΓΗ ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Συμπληρώνουν δε ότι «η ριζική επίλυση του προβλήματος θα προκύψει μετά τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, όταν έρθει αυτή ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης».

Σ’ αυτό το φόντο ο υπουργός Παιδείας, την Πέμπτη στη Βουλή, επιχείρησε να απονομιμοποιήσει στη δημοκρατική συνείδηση του λαού το άρθρο 16, καθώς ισχυρίστηκε πως η «καταγωγή» του εντοπίζεται στο σύνταγμα του 1952 και στο «σύνταγμα» του 1968, δηλαδή της δικτατορίας.

Θυμούνται το στραπάτσο του 2007

Οι παλαιότεροι στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο, ωστόσο, υπενθυμίζουν τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007) οι συγκρούσεις με τους φοιτητές λόγω της πρόθεσης -από τότε- να προχωρήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τελικώς, οι τότε δυναμικές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την υπαναχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ (επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου) και η αναθεώρηση του άρθρου 16 ακυρώθηκε. Η αείμνηστη υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μάλιστα δεν εξελέγη στις εθνικές κάλπες εκείνης της χρονιάς. Σήμερα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως οι εποχές έχουν αλλάξει και διατείνονται ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας είναι υπέρ «των μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Πολλοί εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους έναντι του κινδύνου να πυροδοτηθεί ένας κύκλος έντασης με τη φοιτητική κοινότητα. Ήδη άλλωστε οι σχέσεις της παράταξης με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους έχουν διαρραγεί λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Τα χημικά των ΜΑΤ προς τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι κατά τη σύνοδο των πρυτάνεων προϊδεάζουν για την αυταρχική κυβερνητική στάση και στο μέτωπο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προς το παρόν, πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης επιχειρεί να πείσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με το επιχείρημα ότι «η Κίνα, που διοικείται από κομμουνιστικό καθεστώς, έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ίδιο και το Βιετνάμ» και πως ακόμα και η Βόρεια Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL