Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.3°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C19.6°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C18.8°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
1 BF 76%
Ελληνοτουρκικά / Οι ιδέες του Ερντογάν, οι φόβοι του Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Οι ιδέες του Ερντογάν, οι φόβοι του Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Λίγες ώρες πριν από την έλευση του Προέδρου της Τουρκίας και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου του για την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η αγωνία των οικοδεσποτών είναι μήπως γίνει καμιά στραβή, μήπως πει κάτι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν καταφέρει να το απαντήσει κατά πώς πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα του Συμβουλίου είναι σχεδόν ασφυκτικό. Πέντε ώρες θα μείνουν στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι από την Άγκυρα και οι επαφές έχουν προγραμματιστεί με μεγάλη ακρίβεια και θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων επί της Ρηγίλλης - με τους δημοσιογράφους, Έλληνες, Τούρκους και λοιπούς, να υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα από την τηλεόραση, άντε κι από τις νεραντζιές της Ηρώδου Αττικού. Όλες αυτές τις ώρες η Αθήνα θα είναι αδιάβατη - και σιδερόφρακτη.

«Φίλε Κυριάκο»

Πάντως, μία μέρα πριν φτάσει στην Αθήνα ο Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε μέσω της εφημερίδας Καθημερινή το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να βαδίσει στο μονοπάτι της ειρήνης με τον «φίλο Κυριάκο» και ότι ελπίζει στην υπογραφή της Διακήρυξης Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας άμα τη λήξη αυτού του Συμβουλίου. Φρόντισε δε να ξεκαθαρίσει ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα», ενώ ευχήθηκε η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών να προχωρήσει «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Προειδοποίηση Φάμελλου

Η «επίθεση φιλίας» του Τούρκου Προέδρου συνοδεύτηκε δηλαδή από όλα εκείνα στα οποία παραδοσιακά αντιτίθεται η ελληνική διπλωματία, από μια πρόταση για διμερή διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης. Δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να υπενθυμίσει «τη διαχρονική και σταθερή θέση της χώρας μας ότι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ είναι το μόνο νομικό θέμα, η μόνη διαφορά που διεκδικούμε να παραπεμφθεί στη Χάγη», προειδοποιώντας κομψά την κυβέρνηση να μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές.

Άλλο ένα βήμα

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι και μόνο η θέσπιση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας δύο χωρών σηματοδοτεί τη διάθεσή τους να ποντάρουν στη συνεργασία και όχι στη σύγκρουση. Με δεδομένο ότι για την Ελλάδα η Τουρκία είναι ο δυνάμει εχθρός και ότι είχε να συγκληθεί από το 2016 το εν λόγω Συμβούλιο, η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όσο χαμηλά κι αν κρατά τον πήχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ιδρυτική διακήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είχαν υπογράψει ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010. Δύο φορές συνεδρίασε το Συμβούλιο επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά -ο οποίος προφανώς τότε δεν είχε πρόβλημα να μιλά με «πειρατές»- και μια τέταρτη τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, υπό τους τότε πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου. Τότε είχε συζητηθεί και η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης-Ηγουμενίτσας. Οκτώ χρόνια αργότερα αυτή η προοπτική δεν υπάρχει, καθώς δεν λειτουργεί πλέον ούτε αργός σιδηρόδρομος στην Ελλάδα 2.0.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL