Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.6°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.0°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.8°C17.2°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
0 BF 77%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Όρκοι νεοφιλελεύθερης προσήλωσης - Γύρισε την πλάτη στις κοινωνικές αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Όρκοι νεοφιλελεύθερης προσήλωσης - Γύρισε την πλάτη στις κοινωνικές αντιδράσεις

Μητσοτάκης Google
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την πλάτη στις κοινωνικές αντιδράσεις που πυροδοτούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης γυρνά επιδεικτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όρκους μεταρρυθμιστικής προσήλωσης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που απαντούν στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου.

Λησμόνησε την έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να καλλωπίσει τη δέσμη μέτρων που προωθεί η Ν.Δ. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, επισήμανε ότι «θα έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες». Ισχυρίστηκε δε πως οι διατάξεις του καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν «κούρεμα» ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πτωχευτικό Νόμο της Ν.Δ. και ότι αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.

Μνημονιακή ρητορική και συνταγές κοινωνικού αυτοματισμού

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο -εκτίμησε πως θα έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα- εμπεριέχει ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής. Επισήμανε ότι έγιναν δεκτά πολλά σχόλια που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς να παραλείψει να κομπάσει για το γεγονός ότι εντέλει δεν αλλοιώθηκε ο πυρήνας του νομοσχεδίου. «Είναι μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία» υπογράμμισε σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, ανασύροντας τη διαχρονική συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, παραλείποντας να κάνει νύξη στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι παραμένουν στο φορολογικό απυρόβλητο τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Αρκέστηκε να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία και έκανε λόγο για σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετους πόρους που θα διατεθούν στην Υγεία και 250 εκατομμύρια στην Παιδεία. Εντούτοις, δεν έκανε νύξη στα αιτήματα των υγειονομικών, που χθες ολοκλήρωσαν τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία τους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 70,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως με τη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά τη φοροδιαφυγή, ενώ το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα μείνουν σχετικά στο απυρόβλητο. Μόλις το 15,5% κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για τη συλλογή αποδείξεων.

Μήνυμα στις μεγάλες εταιρείες στην εκδήλωση της Google

Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. «ποτέ δεν δίστασε να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες για να λύσει προβλήματα» εξέπεμψε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επετειακή εκδήλωση της Google για τα δεκαπέντε χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Χωρίς να υπεισέλθει σε σχετικές λεπτομέρειες, εστίασε στον τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης «ώστε να βοηθιούνται οι επιχειρήσεις» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να «γίνουμε παραγωγοί, όχι μόνο καταναλωτές τεχνολογίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL