Θετική πλευρά ανακάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πόρτα που του έκλεισε ο Ρίσι Σούνακ, καθώς υποστήριξε, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως μετά τα όσα έγιναν, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εκτίμησε εντούτοις ότι το «ατυχές γεγονός» της ακύρωσης της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η επανένωση των Γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας, θεωρώντας μεγάλο κέρδος «την κατανόησή του και την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινή γνώμη». Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να διατηρήσει τη διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως απόρροια της «δυναμικής στάσης» του πρωθυπουργού αναφορικά με τον εθνικό στόχο του επαναπατρισμού των Γλυπτών.
Αλλαγή ατζέντας έστω για λίγο
Οι ένοικοι του Μαξίμου προσβλέπουν άλλωστε σε αλλαγή της ατζέντας, έστω για μερικά εικοσιτετράωρα, λόγω της ακραίας ακρίβειας, της αναζωπύρωσης του «κινήματος της γραβάτας» και των δημόσιων διαφοροποιήσεων του Αντώνη Σαμαρά και άλλων υπουργών έναντι κεντρικών πρωτοβουλιών. Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στον ισχυρισμό πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τη δέσμευσή του να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας ότι «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».
Σ’ αυτό το φόντο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτάσσουν μια δημοσκόπηση του YouGov που αναφέρει ότι το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρ. Σούνακ να μην δεχτεί να συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 11% πιστεύει ότι ήταν σωστή η ακύρωση του ραντεβού. Στην ίδια έρευνα, το 49% (1 στους 2 Βρετανούς) θεωρεί πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Το 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ το 10% απαντά «δεν γνωρίζω».
Η συνάντηση Κάμερον-Γεραπετρίτη
Ως προσπάθεια της βρετανικής πλευράς να περιορίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις ερμηνεύεται από στελέχη της Ν.Δ. το ραντεβού -έστω και στο πόδι- που ζήτησε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επισήμανε τη «διαφωνία αρχής» ως προς το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αλλά οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Επιμένει ο Σούνακ
Χθες, πάντως, ο Ρ. Σουνάκ υπερασπίστηκε την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Ήταν ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναδειχθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» απάντησαν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης.