Ισχυρές δόσεις «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» προετοιμάζει για ευρεία κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές ομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις εντός και εκτός γαλάζιων τειχών. Ο μεταρρυθμιστικός πρωθυπουργικός οίστρος από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, που αποτυπώθηκε στην αναφορά ότι οι επικείμενες αλλαγές «ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει», προκάλεσε μούδιασμα στο γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό. Νωρίτερα άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε δώσει σχετικά δείγματα γραφής διαμηνύοντας προς το «κίνημα της γραβάτας» ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου. Αποτελεί κοινό τόπο εντός της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την κρίση που διέπει την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να βγάζει από το συρτάρι κρυφές ατζέντες (π.χ., οριζόντια φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών) και να προϊδεάσει για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Ο Τσακλόγλου ξαναχτυπά
Στα χαμηλά της ειδησεογραφίας πέρασε το γεγονός ότι ο Πάνος Τσακλόγλου κράτησε ξανά μισάνοιχτο το παράθυρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. «Μετά το 2027 θα δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα, θα το εξετάσουμε τότε» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, απορώντας για το γεγονός ότι αυτή την ερώτηση του την έχουν κάνει τριάντα με σαράντα φορές. Αργότερα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης ισχυρίστηκε στη Βουλή πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ούτε υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης», ωστόσο δεν κατόρθωσε να τιθασεύσει τη φωτιά που άναψε ο υφυπουργός. Ούτως ή άλλως, εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, διαδηλώνουν και οι συνταξιούχοι. Οι απόμαχοι της εργασίας προχθές αποδοκίμασαν τον Άδ. Γεωργιάδη όταν κατέβηκε από το υπουργείο του για να κάνει τηλεοπτικές δηλώσεις χρησιμοποιώντας ως ντεκόρ την κινητοποίησή τους.
Μεθοδεύσεις στην Εκπαίδευση
Επιπλέον, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη μέσα στον Δεκέμβριο να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. «Είναι προγραμματική μας δέσμευση και κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα» ισχυρίζονται οι ένοικοι του Μαξίμου, προσπερνώντας τις ευρείες αντιδράσεις που αναμένεται να πυροδοτηθούν στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «η ριζική επίλυση του προβλήματος θα προκύψει μετά τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, όταν έρθει αυτή η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης». Οι παλαιότεροι στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο υπενθυμίζουν τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007) οι συγκρούσεις με τους φοιτητές λόγω της πρόθεσης -από τότε- να προχωρήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η κυβέρνηση τότε οδηγήθηκε μάλιστα σε άτακτη υποχώρηση, με την αείμνηστη υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου να μην εκλέγεται στις εθνικές κάλπες εκείνης της χρονιάς. Σήμερα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως οι εποχές έχουν αλλάξει και διατείνονται ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας είναι υπέρ «των μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Πολλοί εντός της Κ.Ο. ωστόσο διαβλέπουν ένταση στους δρόμους.
Σαμαράς και Βορίδης, συνοριοφύλακες της Ν.Δ.
Επιπλέον, τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις που ενυπάρχουν στη Ν.Δ. αναζωπυρώνει η πρόθεση του πρωθυπουργού να καταθέσει στη Βουλή, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης φέρεται να δηλώνει ότι αν το σχετικό νομοθέτημα δεν ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, θα αποχωρήσει από τη θέση του. Θεωρεί μάλιστα πως πρόκειται για μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει αυτή η αλλαγή. Η βιασύνη του Αλ. Πατελη -που είναι παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό του- συνιστά προσωπική στροφή 180 μοιρών. Μόλις πριν από δύο μήνες ο ίδιος ισχυριζόταν πως «η κοινωνία μάς έχει δείξει ότι δεν είναι αυτό (σ.σ.: η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών) το νούμερο ένα θέμα που την απασχολεί», αλλά «η ακρίβεια και το σούπερ μάρκετ». Ο στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης ωστόσο στέλνει το δικό του μήνυμα προς τον πολιτικό του προϊστάμενο μετά τις πιέσεις εκ δεξιών που άσκησε ο Μάκης Βορίδης προς τον Κ. Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Επικρατείας έχει ήδη προειδοποιήσει πως εφόσον έρθει ο νόμος και ζητηθεί πειθαρχία από τους υπουργούς, τότε θα προτιμήσει την παραίτηση, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει πίσω σε «ζητήματα συνειδήσεως». Οι πιο διεισδυτικοί πάντως εντός της παράταξης δεν αποκλείουν την ύπαρξη υπόγειας συνεννόησης του Μ. Βορίδη με το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν με νόημα, το σχέδιο έχει ως εξής: οι Αντώνης Σαμαράς και Μ. Βορίδης με τη στάση τους σκοπεύουν να μετατραπούν σε συνοριοφύλακες της Ν.Δ. για να αποτρέψουν τις διαρροές προς τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης θα ξαναφορέσει το φιλελεύθερο-εκσυγχρονιστικό προσωπείο, ώστε να ανακόψει τη φόρα του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μετριοπαθή ακροατήρια που έλκονται από τη δικαιωματική ατζέντα. Θέτουν εντούτοις το ερώτημα αν στο ενδιάμεσο το «μασάζ» προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές θα αποδώσει αποτελέσματα προκειμένου να μην περάσει η επικείμενη ρύθμιση χάρη στις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης.