Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.2°C20.7°C
1 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C19.4°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C20.4°C
2 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 72%
Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην «Α» / Το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην «Α» / Το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό

134274211.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η οριζόντια μείωση των έμμεσων φόρων, ιδίως του ΦΠΑ, ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ θα δημιουργούσε και μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, ισχυρίζεται στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστηρίζει πως με το φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να ανέλθει η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα, από το 0,8%, σε 1,1% του ΑΕΠ. Αναφορικά με το κεφάλαιο των υποκλοπών τονίζει ότι θα περίμενε από τη Δικαιοσύνη «να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς για ένα θέμα που αφορά όχι το πολιτικό σύστημα στο πρόσωπο ορισμένων πολιτικών μόνο, αλλά ευαισθησίες που άπτονται της Δημοκρατίας μας».

Κύριε υπουργέ, ενώ ο καλπασμός της ακρίβειας εντείνεται, η κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ στο 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών. Ωστόσο, η Ν.Δ. προεκλογικά τόνιζε ότι δεν θα επιβληθούν νέες φοροεπιβαρύνσεις. Υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων;

Οταν στη διάρκεια της θητείας σου έχεις μειώσει πενήντα φόρους, έχεις αυξήσει τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, έχεις για πρώτη φορά έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις και έχεις μειώσει σχεδόν στο μισό την ανεργία, έχεις μειώσει τον ΦΠΑ για τους αγρότες και έχεις λάβει τόσες πρόνοιες υπέρ των καταναλωτών, το να επαναφέρεις τον ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ την ίδια ώρα μονιμοποιείς τον ίδιο φόρο σε πολλούς τομείς, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και τα σχετιζόμενα με την υγεία αγαθά, δεν θα το έλεγα αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Είναι υψηλοί οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα. Πρέπει να αποκλιμακωθούν;

Πράγματι, οι έμμεσοι φόροι είναι υψηλοί κι αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω ανάπτυξης, της τουριστικής κίνησης, του περιορισμού της φοροδιαφυγής -διά των ηλεκτρονικών πληρωμών- αλλά και λόγω του πληθωρισμού. Έτσι, η συζήτηση για οριζόντια μείωσή τους, ιδίως του ΦΠΑ, ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν θα συνέβαλε καθοριστικά στην ποθούμενη από όλους μας αποκλιμάκωση, καθώς και θα δημιουργούσε μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό και η αποκλιμάκωση της τιμής δεν θα έφτανε στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Το είδαμε να συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως, επιλέξαμε να αναπτύξουμε ένα πλέγμα μέτρων για την άμβλυνση της ακρίβειας, όπως οι εντεινόμενοι έλεγχοι, το «καλάθι του νοικοκυριού», το market pass και, κυρίως, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προανέφερα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πυροδοτεί τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς. Τονίζουν μάλιστα ότι στο φορολογικό απυρόβλητο παραμένουν τα «μεγάλα ψάρια». Πρέπει να επανεξεταστεί η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου;

Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται να επιτευχθεί η φορολογική δικαιοσύνη, να αντιμετωπιστεί συνολικά η φοροδιαφυγή και με την αποκάλυψη επιπρόσθετης φορολογητέας ύλης να ενισχυθούν οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Όσοι αναφέρονται σε δήθεν ασυλία εκ μέρους της κυβέρνησης για τα «μεγάλα ψάρια» θα πρέπει να θυμούνται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που επέβαλε την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, τη φορολόγηση των υπερκερδών παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας και τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αυτό που απλώς επιχειρείται με το νέο σύστημα είναι να ανέλθει η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα, από το 0,8%, σε 1,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται στο 2,1%. Με ενδιαφέρον διάβασα μόλις προ δύο ημερών δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 60% των πολιτών συμφωνεί ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί σε παλαιότερες εποχές, τα ποσοστά θα ήταν αντίστροφα.

Μία από τις βασικές εστίες κριτικής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ότι κινείται στις ράγες του σχεδίου Πισσαρίδη, που, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, θέτει στο στόχαστρο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι η απάντησή σας;

Το μόνο σχέδιο που ακολουθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αυτό που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση. Δηλαδή, προτεραιότητα για τη Ν.Δ. ήταν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ είχε μιλήσει συνδυαστικά και για την ανάγκη φορολογικής συμμόρφωσης. Και αυτό υλοποιείται τώρα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευεργετικών διατάξεων, όπως αυτές που αφορούν το λιανεμπόριο, δηλαδή την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών µε τα POS, τη διακοπή συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων µε παραβάτες λαθρεμπορίας κ.ά. Με αυτά τα μέτρα οι επιχειρήσεις -και ιδίως οι μικρότερες- θα ευεργετηθούν διά της τόνωσης του ανταγωνισμού και της δίκαιης φορολόγησης. Επιπλέον, οι νέες επιχειρήσεις απαλλάσσονται για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής τους από την καταβολή του φόρου.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση εγκαλείται, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, για προσπάθεια περιορισμού του ρόλου των ανεξάρτητων Αρχών και απροκάλυπτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία τους. Είχε όντως «προσωπική ατζέντα» ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός;

Δεν έκρυψα τα λόγια μου στο θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό, και υποθέτω το γνωρίζετε αυτό. Στο συγκεκριμένο ερώτημά σας απαντώ ότι το σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένο χρόνο θητείας των μελών όλων των ανεξαρτήτων Αρχών. Η θητεία των περισσοτέρων -και στην ΑΔΑΕ συνέβη αυτό- είχε παραταθεί αδικαιολόγητα και παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για πολλούς μήνες. Άρα λοιπόν, το να προχωρήσει ως όφειλε η Βουλή, με πλειοψηφία μάλιστα μεγαλύτερη αυτής του ενός κόμματος, στη συμπλήρωση των κενών δεν μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Αρχής. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι θα περίμενα από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς για ένα θέμα που αφορά όχι το πολιτικό σύστημα στο πρόσωπο ορισμένων πολιτικών μόνο, αλλά ευαισθησίες που άπτονται της Δημοκρατίας μας. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα η έρευνα και να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη. Ειδάλλως θα κυριαρχούν σκιές και εικασίες που μόνο καλό δεν κάνουν στην πολιτική σκηνή και στην κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL