Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
4 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βάζουν τους ιδιώτες και στη διαχείριση των δασών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βάζουν τους ιδιώτες και στη διαχείριση των δασών

134109316-a.jpg

Χωρίς διαχειριστικές μελέτες για το 51% των δασών της χώρας, οι οποίες προσδιορίζουν τα σημεία και τον όγκο της προς απομάκρυνση βιομάζας (κλαδιά, νεκρά δέντρα κ.λπ.) σε χρονική περίοδο δεκαετίας, και με τη δασική υπηρεσία που ελέγχει και εποπτεύει αυτές τις δραστηριότητες σε κατάρρευση λόγω τραγικής υποστελέχωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τους ιδιώτες στη διαχείριση των δασών.

Με 1.741.250 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων καμμένα (στοιχεία EFFIS, Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών) το φετινό καλοκαίρι, αντί σχεδίου πρόληψης για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου σημεία... πλαισίου αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της βιομάζας σε συνδυασμό με εγχώριο σύστημα δικαιωμάτων ρύπων από αναδασώσεις, δασώσεις, «ενδεχομένως και παραγωγής δασικών προϊόντων», το οποίο από 2024-2025 θα χρηματοδοτεί, θεωρητικά πάντα το πρώτο. Και στο βάθος φαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυρθεί το κράτος από τη χρηματοδότηση μέτρων διαχείρισης των δασών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, την απομάκρυνση και αξιοποίηση της «υπερβάλλουσας βιομάζας» για παραγωγή πέλετ, ξύλου, βιοκαυσίμων, ενέργειας κ.λπ. θα αναλάβουν οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, είτε αυτοτελώς είτε με τη συμμετοχή τους σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα εταιρειών μεταποίησης, όπως επεξεργασία ξύλου, παραγωγή βιοκαυσίμων κ.λπ. Θα εισαχθεί σύστημα πιστοποίησης της βιομάζας και θα παρακολουθείται η «πορεία» της από εταιρείες πιστοποίησης σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες. Η επιδότηση «απόρριψης βιομάζας» θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες και θα είναι μεγαλύτερη όσο πιο δύσκολη είναι η απομάκρυνσή της, ενώ θα παρέχεται ετησίως με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας.

Στα 150 εκατ. ευρώ την υπολόγισε ετησίως ο υπουργός και θα προέρχεται από «πόρους των ρύπων» και μέρος της θα διατεθεί για αγορά εξοπλισμού, για παράδειγμα, μηχανήματα για τους δασικούς συνεταιρισμούς. Ο υπουργός το παρουσίασε και ως μέτρο μέτρο μείωσης των εισαγωγών ξυλείας. Όσο για το θολό και μπερδεμένο σύστημα δικαιωμάτων ρύπων, «προβλέπεται η δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών». Οι απορροφήσεις CO2 θα υπολογιστούν... στο μέλλον ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη - και θα πιστοποιούνται από διαπιστευμένες εταιρείες.

Οι υφιστάμενες διαχειριστικές μελέτες είναι μόνο 354, ενώ ο υπουργός γενικώς και αορίστως είπε ότι προβλέπεται η σύνταξη και επικαιροποίηση διαχειριστικών μελετών προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ κάποιες μαζί με αντιπυρικές μελέτες θα ξεκινήσουν «άμεσα» με 20 εκατ. ευρώ από πόρους των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Ανέφερε δε ότι... εν καιρώ « θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται αυτές οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας».

Οσο για την παραγκωνισμένη και τραγικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα δασική υπηρεσία, υποσχέθηκε ότι θα προσληφθούν 500 μόνιμοι εργαζόμενοι και 1.200 ως εποχικό προσωπικό έως την άνοιξη. Αντίστοιχες υποσχέσεις, βέβαια, είχαν δοθεί και κατά την προηγούμενη τετραετία χωρίς ποτέ να τηρηθούν. Έκανε λόγο και για αναβάθμιση των μέσων της, τα οποία όμως αφορούν τα ελάχιστα και αυτονόητα, π.χ., laptop, tablet, δορυφορικό Internet, αισθητήρες, drones, 300 οχήματα από το πρόγραμμα «Αιγίς». Τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου στη διαχείριση των δασών θα νομοθετηθούν, κατά τον Θ. Σκυλακάκη, στο τέλος του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL