Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C19.6°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.0°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C17.3°C
0 BF 72%
Μητσοτάκης - Ερντογάν / Με χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Ερντογάν / Με χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

13393588a.jpg

Σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μια συνάντηση για την οποία δύο μήνες πριν οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, ενώ τώρα έχουν χαμηλώσει αισθητά. 

Οταν, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα, Ερντογάν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, και οι δύο πλευρές είχαν μιλήσει για «επανεκκίνηση» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Και είχαν αναθέσει στους υπουργούς τους των Εξωτερικών, τον Χάκαν Φιντάν και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, να φτιάξουν τον οδικό χάρτη για τα περαιτέρω βήματα. Μετά τη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη, όμως, στην Άγκυρα, ο αρχικός… ενθουσιασμός για μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και στο δικαστήριο της Χάγης και να επιλύσει οριστικά τα διμερή προβλήματα στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων έχει εξανεμιστεί. Δεν είναι ότι το κλίμα στην πορεία χάλασε. Το κλίμα είναι καλό, με τους τόνους να παραμένουν χαμηλοί και τις παραβάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο περίπου μηδενισμένες. Αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν μεγάλες, άλλα είναι τα ζητήματα που θέλει να βάλει στο τραπέζι η Τουρκία και άλλα η Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν δεν θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας ως ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Πιστεύουμε στον διάλογο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα χαρακτήρισε χθες τη συνάντηση σημαντική, «όπως και όλες οι διμερείς συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο», αποφεύγοντας να επιδείξει την αισιοδοξία των πρώτων ημερών, μετά τη συνάντηση των δύο στο Βίλνιους. Και πρόσθεσε τα αναμενόμενα: Ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει στον διάλογο κι ότι πιστεύει στο κλίμα διαλόγου, «το οποίο καλλιεργείται και προφανώς αξιολογείται καθημερινά». Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην σημερινή συνάντηση θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα στις διμερείς σχέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου - με ορόσημο το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Περί υποχωρήσεων

Καθώς σχεδόν κανείς δεν έχει δείξει κατανόηση για τη δήλωση Μητσοτάκη περί της αναγκαιότητας κάποιων υποχωρήσεων, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να την πάρει πίσω. Επανέλαβε λοιπόν και διά του εκπροσώπου του ότι θα μιλήσει με τον Ερντογάν «χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πιστεύει «στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία», ότι αυτός είναι ο στόχος, αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Εν πάση περιπτώσει, θα ξέρουμε αργά το απόγευμα εάν υπάρχουν περιθώρια (θετικών) εκπλήξεων στην πορεία των ελληνοτουρκικών.

Στάση αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

Αν και ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει από την αρχή να μη συζητάει με την αντιπολίτευση -ούτε καν με το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης- για τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κανείς προοδευτικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν τάσσεται κατά του διαλόγου με την Τουρκία. Το θέμα είναι πώς γίνεται αυτός ο διάλογος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει σταθερά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και τον διάλογο με την Τουρκία, ενώ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο διάλογος αυτός να κινηθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης και να μην αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να παίξει η Τουρκία ευκαιριακά το χαρτί της μετριοπάθειας μέχρι να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά από τη διεθνή κοινότητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τον Μητσοτάκη, ο οποίος συνηθίζει να εκμεταλλεύεται αδίστακτα τα λεγόμενα εθνικά θέματα για πολιτικά οφέλη. Πλην όμως, με την εμπειρία των επιθέσεων του Μητσοτάκη ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους για φιλοτουρκισμό, αλλά και των δηλώσεών του περί «υποχωρήσεων», ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν κρύβει το γεγονός ότι δεν τον εμπιστεύεται, ενώ προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι εάν αυτός ακολουθήσει μια Ι.Χ. εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα βρει την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντί του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL