Ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας τόσο από το Γενικό Επιτελείο όσο και από την κυβέρνηση παρακολουθούμε, από το απόγευμα της Κυριακής, στην περίπτωση του δραματικού δυστυχήματος στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και δεκατρείς τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά σε σοβαρή κατάσταση.
Η ελληνική αποστολή βοήθειας στην ανατολική Λιβύη, με ένα C-130 φορτωμένο με δυο τόνους τρόφιμα, έναν τόνο φαρμακευτικό υλικό, γιατρούς και νοσηλευτές των Ενόπλων Δυνάμεων, εξελίχθηκε σε ένα πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Οι πληροφορίες που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς για το τι συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι στη Λιβύη είναι:
Πρώτον, ότι το λεωφορείο με το οποίο μετακινήθηκε η ελληνική αποστολή από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την πόλη Ντέρνα, που έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη, μετά τις πλημμύρες που έφερε ο «Daniel» και τα σπασμένα φράγματα, τράκαρε μετωπικά με ένα όχημα και πήρε φωτιά.
Δεύτερον, ότι στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι: δύο νοσηλεύτριες, ένας άνδρας των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην αποστολή και δύο πολίτες σε ρόλο διερμηνέων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης Γιώργο Σαγιάνο, είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη.
Τρίτον, ότι οι τραυματίες επέστρεψαν τη Δευτέρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και νοσηλεύονται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν και οι σοροί των άμοιρων πέντε θυμάτων.
Τέταρτον, ότι ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Σενάρια και καθυστερήσεις
Εδώ τελειώνουν οι σχετικά ασφαλείς πληροφορίες και ξεκινάνε οι σπέκουλες, οι αποσιωπήσεις (για να μη μιλήσουμε για ψέματα) και κυρίως η αίσθηση διάλυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρώτον, το ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημέρωσε σχεδόν αμέσως για τη σύγκρουση, επέμενε επί ώρες πολλές να μιλά για «ελαφρά τραυματίες». Επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες κυκλοφορούσαν πληροφορίες, με πηγή το υπουργείο Υγείας της Λιβύης (όσο αναξιόπιστο κι αν είναι το διαλυμένο κράτος της Λιβύης), ότι υπάρχουν τρεις ή τέσσερις νεκροί και το ΓΕΕΘΑ δεν αντιδρούσε. Είναι λογικό να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ενημερωθούν οι συγγενείς των θυμάτων, πλην όμως δεν υπήρχε κανένας λόγος να λέγονται στο μεσοδιάστημα ανακρίβειες.
Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντιμέτωπος με τα πολλά ερωτήματα που προκάλεσε η δραματική διαχείριση των πληροφοριών για το δυστύχημα, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν αυτοκινητιστικό δυστύχημα». Εννοεί, δηλαδή, ότι ήταν τρομοκρατικό χτύπημα - με πέντε θύματα και από την πλευρά του άλλου οχήματος, εάν ισχύουν τα όσα λένε οι αρχές της Λιβύης; Κι αν ναι, ποιος θέλησε να χτυπήσει μια μικρή ανθρωπιστική αποστολή και δη στο κομμάτι εκείνο της Λιβύης που κάνει κουμάντο ο «φίλος μας» πολέμαρχος Χάφταρ; Κι αν κάτι τέτοιο φαίνεται σε κύκλους της κυβέρνησης λογικό, γιατί δεν υπήρχε προστασία της αποστολής ή δεν είχε ενταχθεί σε κάποια μεγαλύτερη αποστολή, π.χ. γαλλική ή αιγυπτιακή;
Εικόνα διάλυσης
Αυτό το καλοκαίρι, ο θεσμός τον οποίο εμπιστεύεται περισσότερο ο πολίτης (στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων) και ταΐζει με ακριβά όπλα ο φορολογούμενος βγάζει μια εικόνα διάλυσης. Πολεμοφόδια εκρήγνυνται, απροστάτευτα από τις πυρκαγιές, ελικόπτερα βουλιάζουν στη λάσπη - και τώρα μια ανθρωπιστική αποστολή στέλνεται απροστάτευτη σε μια χώρα γεμάτη αντιμαχόμενους πολέμαρχους. Προφανώς, διαβεβαίωσε ο Χάφταρ ότι θα την προστατεύσει.
Πάντως, υπάρχει πάντα η -ισχυρή- πιθανότητα η σύγκρουση να ήταν δυστύχημα, σε μια χώρα που η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ούτως ή άλλως φονική.
Συλλυπητήρια και εξηγήσεις
Άπαντες έσπευσαν να δώσουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ η αντιπολίτευση αναμένει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους «εν ώρα καθήκοντος» στη Λιβύη, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν αμφισβητεί την εκδοχή του δυστυχήματος: «H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, προκαλεί απέραντη θλίψη», είπε.
Τη συντριβή του «για την τραγική απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης και χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος» εξέφρασε και ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Το ζητούμενο τώρα είναι να ενημερώσει το συντομότερο η κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα «Daniel», με χιλιάδες νεκρούς.