Σε μια συντονισμένη επικοινωνιακή διαχείριση εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία μετά τις φωτιές που έσβησαν μόνο όταν έφτασαν στη θάλασσα, μετά τις πλημμύρες που συνεχίζουν να πνίγουν τη Θεσσαλία αλλά και μετά το έγκλημα στον καταπέλτη του πλοίου της Blue Star Ferries προχώρησε χθες η κυβέρνηση.
Καθώς είναι πλέον αδύνατο να ρετουσαριστεί η ανικανότητα του επιτελικού κράτους, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλει για μερικές μέρες τη συνηθισμένη φιέστα της ΔΕΘ και να κάνει επιλεγμένες επισκέψεις στους τόπους τους οποίους «έπληξε η κλιματική κρίση». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να διακόψει πρόωρα την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και «να επιβλέψει τη μέγιστη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας βγήκε να πει «Κουράγιο, να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας», αφού πρώτα παρέθεσε ως καλός ρεπόρτερ πού και ποια προβλήματα υπάρχουν στη Θεσσαλία. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για την άθλια στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ψέλλισε ένα «όλοι αξιολογούνται συνεχώς», αποφεύγοντας να στηρίξει ξεκάθαρα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Στη «μάχη» από χθες ο στρατός
Από χθες βασικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης στη Θεσσαλία έχει αναλάβει ο στρατός, ο οποίος άλλωστε έχει τα οχήματα και την τεχνογνωσία να ανοίγει δρόμους και να στήνει πρόχειρες γέφυρες. Έχει εκσκαφείς, έχει λέμβους, έχει αρματαγωγά, έχει ελικόπτερα, έχει γέφυρες Μπέλεϊ, και έχει και το προσωπικό να τα χειριστεί. Προφανώς, τις διαταγές στις Ένοπλες Δυνάμεις τις δίνουν οι στρατιωτικοί, φαίνεται όμως ότι ο Νίκος Δένδιας είναι αποφασισμένος καταρχήν να τους «τρέξει», αλλά και να πάρει και λίγη από τη λάμψη των -ελπίζουμε- επιτυχημένων παρεμβάσεων.
Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθεί σήμερα στο νέο κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο αποφάσισε να δημιουργήσει χθες στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ένα μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο, από τον υπουργό Μεταφορών μέχρι τον υφυπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Στόχος τους, να συντονίσουν τους απεγκλωβισμούς από τα πλημμυρισμένα σπίτια, τις αποκαταστάσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τον εφοδιασμό με τρόφιμα και νερό κ.λπ.
Το εργαλείο των συγκρίσεων
Το μόνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στην κυβέρνηση είναι ότι συντηρεί έναν καλά κουρδισμένο επικοινωνιακό μηχανισμό. Μπροστά στην απόγνωση των κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά της Καρδίτσας κι εκείνων που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές στον Βόλο και στο Πήλιο, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να θυμίσουν το δράμα που βίωσε πριν από δύο χρόνια η πλούσια Γερμανία, όταν πλημμύρισε το σύμπαν στη Ρηνανία-Παλατινάτο και έχασαν 135 άνθρωποι τη ζωή τους στα αφρισμένα νερά. Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι μετριοπαθείς είναι ότι «αυτά γίνονται κι αλλού, μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες από το δικό μας επιτελικό κράτος, που θα χρειαστούμε πολλά χρόνια ακόμη για να το χτίσουμε». Οι πιο επιθετικοί, αυτοί που κατηγορούν για ανεύθυνη γκρίνια και μιζέρια όποιον τολμά να ασκήσει κριτική στην εξόφθαλμη ανικανότητα του επιτελικού κράτους, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι όλη η Ευρώπη μας ζηλεύει για το 112 και ότι το ζητούμενο είναι να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Φροντίζοντας, στο μέτρο του επικοινωνιακά δυνατού, να μην μετράνε φωναχτά τις ζωές που χάνονται.
Τα παθήματα, μαθήματα
Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην έχει την αγωνία να μάθει από τα επιχειρησιακά λάθη της -στην πολιτική προστασία, αλλά και στην υγεία και στη διαχείριση της ακρίβειας-, οι χειριστές του επικοινωνιακού της επιτελείου όμως έχουν μάθει πολλά από τα επικοινωνιακά λάθη των άλλων. Όχι μόνο από τους τραγικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη πρωτόγνωρη έκρηξη της κλιματικής κρίσης εν Ελλάδι, όπως παραδέχθηκε και ο Μητσοτάκης - μόνο εκτός συνόρων, εννοείται. Αλλά και από τα λάθη που έχουν κάνει πολιτικοί σε άλλες χώρες όταν αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές. Αφού είναι της μόδας η σύγκριση με τη Γερμανία, «η οποία ζήλεψε το δικό μας 112», το επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη θυμάται ότι ο δεξιός υποψήφιος καγκελάριος Άρμιν Λάσετ έχασε τις εκλογές όταν τον έπιασε στο βάθος η κάμερα να χαζογελάει σε μια επίσκεψη στους πλημμυροπαθείς. Και επειδή κι ο Μητσοτάκης ενίοτε δεν ελέγχει το χαμόγελό του, καλό είναι να λείπει τις δύσκολες μέρες από το κάδρο.
Πάντως, αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. -και οι άνθρωποί της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον κρατικό μηχανισμό- ξόδευε για την ουσία τη μισή ενέργεια από αυτή που διοχετεύει στην επικοινωνία, μπορεί κάτι να είχε σωθεί στη Ρόδο και στον Έβρο, στον Παλαμά και στο Πήλιο.