Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.0°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.5°C24.8°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.2°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
0 BF 52%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Predator, υπουργοί και στο βάθος παράβαση καθήκοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Predator, υπουργοί και στο βάθος παράβαση καθήκοντος

133727730.jpg

Το πόρισμα που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με λεπτομέρειες γύρω από το πόσα πρόσωπα στοχοποιήθηκαν από τους χειριστές του Predator έθεσε ξανά σε κίνηση την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό αλλά και την ΕΥΠ. Ακολούθησαν το ρεπορτάζ το insidestory.gr για το περιεχόμενο των SMS που εστάλησαν στους στόχους αλλά και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή γύρω από την επίσημη ενημέρωση που έλαβε από την Αρχή, συνθέτοντας με ακόμα μεγαλύτερη ευκρίνεια την εικόνα της δυσώδους υπόθεσης παρακολούθησης προσώπων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εστάλησαν 350 SMS σε 92 πρόσωπα. Αυτά ήταν σαφώς προσωποποιημένα, καθώς είτε απευθύνονταν ονομαστικά στους παραλήπτες-θύματα είτε περιλάμβαναν προσωπικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό τους. Παράλληλα, η ΑΠΔΠΧ έχει αποστείλει γραπτώς σχετική ενημέρωση στα θύματα ανοίγοντάς τους τον δρόμο να κινηθούν νομικά κατά των υπευθύνων. Ωστόσο, λεπτομέρειες της υπόθεσης που είναι σε θέση να γνωρίζει η ΑΥΓΗ της Κυριακής δείχνουν ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη τόσο στην ουσία της όσο και στην πολιτική της διάσταση.

Οι έρευνες και ο «πάγος»

Η έρευνα της ΑΠΔΠΧ ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Φεβρουάριο διαβιβάστηκαν τα συμπεράσματά της στους αρμόδιους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: γιατί δεν προχώρησαν γρήγορα οι έρευνες, ώστε να ασκηθούν διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα που βρίσκονταν πέριξ και πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στο ότι οι σχεδιασμοί για τις εκλογές έβαλαν στον «πάγο» τις έρευνες. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του πορίσματος εκ των πραγμάτων πιέζει τους εισαγγελικούς λειτουργούς για την άσκηση διώξεων σε κομβικά πρόσωπα. Εξού και έχουν εμφανιστεί διαφόρων ειδών δημοσιεύματα σε περιθωριακές ιστοσελίδες που επιχειρούν να αθωώσουν ορισμένους εμπλεκόμενους.

Η ΑΠΔΠΧ διεξήγαγε την έρευνά της αξιοποιώντας τα δεδομένα που περιλαμβάνονταν σε SMS που εστάλησαν σε στόχους οι οποίοι έσπευσαν να προσφύγουν στην Αρχή. Αυτή με τη σειρά της αναζήτησε τους servers απ’ όπου εστάλησαν οι μολυσμένοι σύνδεσμοι (links) και διερεύνησε αν έχουν σταλεί και άλλα SMS σε άλλους αριθμούς. Έτσι, έφτασε στον αριθμό των 350 SMS που εστάλησαν σε 92 κινητά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μολυσμένα links εστάλησαν και από άλλα «πακιστανικά» κινητά, ένδειξη ότι οι στόχοι ήταν πιθανότατα περισσότεροι των 92.

Οι επιστολές και η παράβαση καθήκοντος

Η ΑΠΔΠΧ έχει αποστείλει ενημερωτικές επιστολές στα θύματα των παρακολουθήσεων με Predator. Με βάση το ρεπορτάζ του insidestory.gr, επιστολές έχουν ήδη λάβει ή αναμένεται να λάβουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, νυν και πρώην υπουργοί και εν ενεργεία βουλευτές. Ανάμεσά τους οι Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνης Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όσοι προκλήθηκαν στη Βουλή (Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης) δεν απάντησαν αν έχουν λάβει τις επιστολές, αλλά αρκέστηκαν να παραπέμψουν στις έρευνες της Δικαιοσύνης.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας (πρώην) υπουργός οφείλει να σπεύσει στα γραφεία της ΑΠΔΠΧ, στον 5ο όροφο του κτηρίου στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας, προκειμένου να λάβει την επιστολή του, να ενημερωθεί αρμοδίως και να μην αναμένει πότε θα του χτυπήσει το κουδούνι ο ταχυδρόμος. Κι αυτό επειδή την περίοδο που παρακολουθούνταν χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις του ελληνικού κράτους. Ενδεικτικά, ο Ν. Δένδιας χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Κ. Χατζηδάκης ζητήματα ενέργειας. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας.

Ακόμα, όμως, κι αν η ισορροπία ανάμεσα στον εκβιασμό και στην πολιτική αξιοπρέπεια γέρνει υπέρ του πρώτου, υπάρχει και η παράβαση καθήκοντος. Το να μην ενημερώνεται η Βουλή για την παρακολούθησή τους ισοδυναμεί με αυτό το πολύ σοβαρό αδίκημα, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του κράτους και της Δημοκρατίας. Και το να μην δίνονται κρίσιμα στοιχεία στους εισαγγελείς από τα ίδια τα θύματα δημιουργεί σοβαρές σκιές για τις ενέργειές τους και τις πολιτικές επιλογές τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπουν ότι μόλις 30 βουλευτές μπορούν να καταθέσουν πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL