Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.6°C19.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.2°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C18.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C14.6°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. / Το σχέδιο για τη μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. / Το σχέδιο για τη μεσαία τάξη

1333948180.jpg

Αμεσο κέρδος τουλάχιστον 1.550 ευρώ ετησίως συνεπάγονται η θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες για εισοδήματα από την εργασία τους και η ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους πάσης φύσεως και για τις πρώτες 10.000 ευρώ δηλούμενου εισοδήματος καταβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%. Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στα μέτρα άμεσης εφαρμογής προβλέπεται η καθιέρωση αφορολόγητου 10.000 ευρώ, το οποίο όμως θα αφορά -πέραν των μισθωτών και των συνταξιούχων- πλέον και όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα στα καθαρά κέρδη αυτής της κατηγορίας φορολογουμένων επιβαλλόταν φόρος από το πρώτο ευρώ. Για τις πρώτες 10.000 ευρώ καθαρού κέρδους ο ισχύων συντελεστής είναι 9%. Κατά συνέπεια, με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες) αλλά και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες (τεχνικούς κ.λπ.) εξοικονομούν 10.000x9%=900 ευρώ ο καθένας ετησίως.

Επιπλέον, με την ανακοίνωση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για όλους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι εν γένει κερδίζουν επιπλέον 650 ευρώ ετησίως.

Συνολικά, και μόνο από αυτά τα δύο μέτρα, οι προαναφερθείσες κατηγορίες φορολογουμένων κερδίζουν ετησίως 1.550 ευρώ.

Επιπλέον ελαφρύνσεις

Αμεσα όμως, και από τους πρώτους μήνες της προοδευτικής διακυβέρνησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν πολύ περισσότερα των 1.500 ευρώ όφελος.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 120 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή το 50% (στην πραγματικότητα το 35%, μιας και το υπόλοιπο 50% θεωρήθηκε εισόδημα και φορολογήθηκε με συντελεστή 22% έως 30%).

Και επειδή οι περισσότεροι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, τεχνικοί και αυτοαπασχολούμενοι τεχνίτες έλαβαν επιστρεπτέες 2.000-5.000 ευρώ (κάποιοι μεγαλύτερες), αυτό σημαίνει ότι ήδη πληρώνουν δόσεις για το 50%, δηλαδή 1.000 έως 2.500 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει διαγραφή των ποσών αυτών, που θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα κλιμακώνονται αναλόγως. Δηλαδή θα προκύψει άμεση εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ για κάθε μικρομεσαίο και το μέτρο αυτό θα έχει ευεργετικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, καθώς, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, επιστρεπτέα προκαταβολή πήραν περίπου 600.000 ΑΦΜ.

Επακριβώς, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις πρώτες 50 ημέρες προβλέπεται: «Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019» (σ.σ.: την τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Θα υπάρξει μόνο από αυτό το μέτρο όφελος με μείωση χιλιάδων ευρώ για τους μικρομεσαίους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2023!

Και με τη βούλα… Σκέρτσου

Αλλά ακόμη και με την κοστολόγηση Σκέρτσου που δόθηκε στη δημοσιότητα προ δεκαημέρου περίπου επισημαίνεται ότι:

* Η θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι) θα κοστίζει 455 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

* Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα έχει ετήσιο κόστος 443 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά και επισήμως η παράταξη Μητσοτάκη υπολογίζει ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ενισχύσει μόνο με αυτά τα δύο μέτρα κατά 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους μικρομεσαίους όλων των κατηγοριών, των ελευθεροεπαγγελματιών συμπεριλαμβανομένων.

Βεβαίως, ο πανικός της συντηρητικής παράταξης έχει οδηγήσει στο εξής οξύμωρο. Από τη μία πλευρά παρουσιάζουν αστρονομικές αποτιμήσεις του προγράμματος και από την άλλη κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως θα αυξήσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται βεβαίως για ισχυρισμούς που αλληλοαναιρούνται…

Πολλαπλά οφέλη

Πέραν των άμεσων οφελών που θα έχουν οι προαναφερθείσες κατηγορίες φορολογουμένων και γενικότερα οι μικρομεσαίοι, οφέλη που προσδιορίστηκαν και ποσοτικά, θα υπάρξει και σειρά έμμεσων θετικών επιδράσεων από τα μέτρα που θα προωθηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, πολλά μάλιστα από τις πρώτες πενήντα ημέρες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα:

* Με την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου των Μικροπιστώσεων θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που υπάρχει για το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή θα ενισχυθεί η ανύπαρκτη σήμερα ρευστότητά τους.

* Ιδιαίτερα σημαντική -σε συνθήκες μάλιστα που «θερίζουν» οι κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία (ΑΑΔΕ) αγγίζοντας τα 1,5 εκατομμύρια ΑΦΜ- είναι η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, που θα χρησιμοποιείται για τις πληρωμές μισθοδοσίας προσωπικού, προμηθευτών, Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή επιχείρηση.

* Επίσης, σημαντικά για τις ίδιες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρομεσαίων είναι και τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών προέρχεται από αυτές τις κοινωνικές ομάδες που συγκροτούσαν μέχρι το ξέσπασμα της μνημονιακής λαίλαπας τη μεσαία τάξη (έμποροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες κ.λπ.).

Ξήλωμα μνημονιακών μέτρων

Το σύνολο των φορολογικών και άλλων οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα των 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνιστά σε μεγάλο βαθμό «ξήλωμα» σειράς μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με τα δύο πρώτα Μνημόνια. Ειδικότερα, η καθολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία ισχύει:

* Για μεν τα φυσικά πρόσωπα από το οικονομικό έτος 2012 και μετά και βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

* Για δε τα νομικά πρόσωπα, από το οικονομικό έτος 2014 και βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, «οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.

ε) Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων σε 500 ευρώ ετησίως».

Ουσιαστικά όλο αυτό καταργείται και ξηλώνεται ένας από τους επαχθέστερους νόμους της μνημονιακής περιόδου 2012-2014.

Πλαίσιο ανάπτυξης

Η ολόπλευρη στήριξη της «μεσαίας τάξης» θα συμπληρωθεί με την ενίσχυση της καινοτομίας, του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και των εξαγωγών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μέλλον της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδυση ενός νέου χάρτη μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το βλέμμα στραμμένο στην οικολογική μετάβαση, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται επιπλέον χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ (ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, έρευνα και τεχνολογική καινοτομία, ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και επανεκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες κ.ά.).

Επιπλέον, θα δρομολογηθούν μεταξύ άλλων:

* Ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους των ΜμΕ.

* Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμικών διευκολύνσεων και άλλων κινήτρων, για ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, μέσω, π.χ., των ενεργειακών κοινοτήτων.

* Εξειδικευμένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των ΜμΕ και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

* Υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: α) κεντρική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, β) ολοκλήρωση του e-GEMH-ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις, γ) cloud υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, δ) τεχνολογίες επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας και παροχή πρόσβασης σε κεντρικά υπολογιστικά συστήματα κ.ά.

Αναπτυξιακή έκρηξη

Αν συνυπολογιστούν τα οφέλη που θα προκύψουν και για τους μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και από τα γενικότερα μέτρα οικονομικής πολιτικής (μείωση ΦΠΑ, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αύξηση μισθών, 13η σύνταξη, επιστροφή αναδρομικών κ.ά.) θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ και σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αναπληρώνοντας σημαντικό τμήμα των επιπλέον δημοσίων δαπανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL