Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.9°C17.9°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.1°C16.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.0°C16.0°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.8°C17.8°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
70 + 1 χρόνια ΑΥΓΗΣ / Πασχαλινός μποναμάς η υποτίμηση της δραχμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70 + 1 χρόνια ΑΥΓΗΣ / Πασχαλινός μποναμάς η υποτίμηση της δραχμής

Βρισκόμαστε στην περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα του 1953 και η είδηση της εβδομάδας είναι η υποτίμηση της δραχμής από τον υπουργό Οικονομικών Μαρκεζίνη. Σε μια νύχτα, η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώθηκε από 15.000 δραχμές σε 30.000. Το εθνικό νόμισμα έχασε τη μισή αξία του. Η ενέργεια αυτή σημάδεψε τη μεταπολεμική οικονομία της χώρας. Κατά ορισμένους, συνέβαλε καθοριστικά στην εικοσαετή περίοδο διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης που ακολούθησε, η οποία δεν διακόπηκε παρά με την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Σύμφωνα με άλλους, το μόνο που πέτυχε ήταν η πρόσδεση της χώρας στο ξένο κεφάλαιο και η επιβάρυνση των συνθηκών ζωής των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, αλλά και άλλες πηγές της εποχής, το «επτασφράγιστο» μυστικό της υποτίμησης είχε διαρρεύσει σε εξέχοντα μέλη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Όσοι γνώριζαν εκ των προτέρων τις αποφάσεις Παπάγου - Μαρκεζίνη, είχαν μετατρέψει τις δραχμές τους σε χρυσές λίρες ή δολάρια και τις είδαν να διπλασιάζονται, κυριολεκτικά σε μια νύχτα.

Η υποτίμηση χτύπησε και τα καφενεία

Η υποτίμηση επηρέασε και τις τιμές στα καφενεία. Ο καφές και τα αναψυκτικά («αεριούχα με ζάχαρι») θα πωλούνται πλέον έως και προς 1.600 δρχ. Κατά τι φτηνότερα θα πίνουν το καφεδάκι τους οι υπάλληλοι σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς η ανώτατη τιμή στο κυλικείο διαμορφώνεται στις 1.000, μόλις, δραχμές.

«Υπουλο δηλητήριο»

Στο ρεπορτάζ για την Υγεία, η εφημερίδα φιλοξενεί μια είδηση - βόμβα. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του κράτους αποφάσισε πως οι βαφές μαλλιών είναι θανατηφόρες (!), καθώς περιέχουν το «ύπουλο δηλητήριο» παραφαινυλονεδιαμίνη! Η είδηση δεν είναι (εντελώς) λάθος. Η ουσία είναι όντως τοξική για τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες. Στα 70 χρόνια που μεσολάβησαν από τη δραματική διαπίστωση του Συμβουλίου, το όριο περιεκτικότητας παραφαινυλονεδιαμίνης στις βαφές έχει περιοριστεί σημαντικά. Κατοπινές μελέτες απέδειξαν πως, σε μικρές ποσότητες, είναι εντελώς αβλαβής, με την εξαίρεση περιστατικών αλλεργίας στη βαφή μαλλιών, τα οποία κατά 90% οφείλονται στην εν λόγω ουσία

Ο καημός του αρραβωνιάρη

Στο αστυνομικό / κοινωνικό δελτίο, αλιεύουμε ένα χαριτωμένο μονόστηλο. Ο δυστυχής Πειραιώτης Ψυχογεωργόπουλος συνελήφθη, με την κατηγορία ότι σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος του εαυτού του! Ο λόγος; Είχε πει ψέματα στην αρραβωνιαστικιά του για τον μισθό που ελάμβανε και, αδυνατώντας να σταθεί στο υπεσχημένο επίπεδο αγοραστικής δύναμης, εφηύρε απώλεια των χρημάτων σε ληστεία. Είναι απορίας άξιο ποιο ακριβώς αδίκημα διέπραξε ο συλληφθείς, όμως η στήλη θα σας κρατήσει ενήμερους όταν με το καλό ξεκινήσει το δικαστήριο.

Πασχαλινή κάρτα από τον Αη-Στράτη

Η ΑΥΓΗ έλαβε μια ξεχωριστή κάρτα για το Πάσχα, από έναν εξόριστο στον Αη-Στράτη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την περίοδο εκείνη οι εκτοπισμένοι του νησιού αριθμούσαν 1.300 άτομα. Αρκετοί εκ των οποίων έκλειναν επτά χρόνια συνεχούς εξορίας (πού να ήξεραν κιόλας πόσα ακόμη τους περιμένουν).

Το Χρηματιστήριο δεν χαίρεται

Στα Διεθνή, οι συνομιλίες για εκεχειρία στον πόλεμο της Κορέας προχωρούν με μικρά, αλλά σταθερά βήματα. Μια πρώτη συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων υλοποιήθηκε με επιτυχία. Η αισιοδοξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν χαίρονται καθόλου με την προοπτική της ειρήνης.

Σιωπηρή αποσταλινοποίηση

Εως και έναν μήνα πριν, βλέπαμε στην ΑΥΓΗ πύρινα άρθρα εναντίον των «κατασκόπων και αντεπαναστατών» Σοβιετικών γιατρών, οι οποίοι φέρονταν να οδήγησαν πλείστα όσα στελέχη του ΚΚΣΕ σε πρόωρο θάνατο! Η σύλληψη των γιατρών είχε μάλιστα δώσει αφορμή για τη δημοσίευση μια σειράς άρθρων που εξιστορούσαν τις επιτυχίες των κομμουνιστικών καθεστώτων στην εξάρθρωση παρόμοιων αντεπαναστατικών «σφηκοφωλιών». Κορωνίδα της σειράς ήταν το άρθρο που υμνούσε τις «Δίκες της Μόσχας».

Πλέον όμως ο Στάλιν είναι νεκρός. Και η νέα ηγεσία, υπό τον πρωθυπουργό Μαλενκόφ, φαίνεται να προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τα ως άνω ζητήματα. Κατά πόδας ακολουθεί και η ΑΥΓΗ, με την ίδια πύρινη πένα. Καταγγέλλοντας, δηλαδή, όχι τους γιατρούς, αλλά όσους σκηνοθέτησαν την κατηγορία: αξιωματούχους που «έβαλαν εις κίνησιν έναν μηχανισμό για την παραπλάνηση της Κυβερνήσεως και έτσι την ωδήγησαν στο μονοπάτι του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού τους».

Υπενθυμίζεται πως στην ΕΣΣΔ έχει μόλις ξεκινήσει η περίοδος της λεγόμενης «σιωπηρής αποσταλινοποίησης»: Τον Ιούνιο θα συλληφθεί ο Λαβρέντι Μπέρια, τον Δεκέμβριο θα εκτελεστεί, ενώ θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια, έως τον Φεβρουάριο του 1956, όταν ο -ισχυρός, πλέον, άνδρας της ΕΣΣΔ- Νικίτα Χρουστσόφ θα εκφωνήσει τον περίφημο «μυστικό λόγο» του, μετατρέποντας μια χαμηλών τόνων διαδικασία σε επίσημη πολιτική του Σοβιετικού κράτους.

Αστορ, Άστυ, Ιντεάλ και Ίρις εν έτει 1953

Πλούσιο το δελτίο ταινιών Α’ προβολής στα αθηναϊκά σινεμά. Όπως βλέπετε, οι αίθουσες Άστορ, Άστυ, Ιντεάλ και Ίρις ήταν εν λειτουργία. Πρόκειται για τα σινεμά που οι αγροίκοι στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να μετατρέψουν σε... συνεδριακά κέντρα και φουαγιέ ξενοδοχείων! Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τη μετατροπή των πόλεων μας σε θεματικά πάρκα για τους τουρίστες. Οι κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής ήταν ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα.

Το πρόγραμμα του ΣΙΝΕΑΚ που διαφημίζεται στην ΑΥΓΗ δεν αφορά στον ομώνυμο κινηματογράφο του Πειραιά, ο οποίος συνεχίζει έως και σήμερα τη λειτουργία του, αλλά στο σινεμά που φιλοξενούνταν στο υπόγειο του Ρεξ, στην οδό Πανεπιστημίου. Ο κινηματογράφος πρόβαλλε επίκαιρα, ντοκιμαντέρ και «μίκυ» (κινούμενα σχέδια) και ήταν αγαπημένος προορισμός των παιδιών της εποχής.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL