Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.9°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
5 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
4 BF 22%
Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς / Συζήτησαν ενεργειακά, ελληνοτουρκικά, γερμανικές αποζημιώσεις στο Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς / Συζήτησαν ενεργειακά, ελληνοτουρκικά, γερμανικές αποζημιώσεις στο Μαξίμου

ΣΟΛΤΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός Καγκελάριος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα την Πέμπτη. Προηγήθηκε επίσκεψη στην Ακρόπολη όπου τον συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

https://youtu.be/AlUqtXlDnZs

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σημαντική βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι μπορεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτήρησης να μην ζητά, αλλά να συζητά ισότιμα με τους εταίρους της. 

Θύμισε μεταξύ άλλων τις δηλώσεις που έκανε το 1975 ο τότε ηγέτης της Γερμανίας Βίλι Μπραντ από το Πάντειο, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ, με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση που είχε προηγηθεί. Ο Μπραντ είχε από τότε αναδείξει την αναγκαιότητα μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, απέναντι σε όσους νόμιζαν ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα, όπως θύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σημείωσε την βελτίωση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες του τελευταίου διαστήματος, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου, που όπως είπε είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές να λυθεί.

Για το κρίσιμο θέμα της επιθετικής τουρκικής ρητορικής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη καλής γειτονίας και όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει με ψέματα κατά της Ελλάδας τον τουρκικό λαό», ενώ προσέθεσε ότι γείτονες και εταίροι της Ελλάδας δεν απειλούν κανέναν. Παράλληλα επέμεινε ότι η Ελλάδα «αποκρούει εισβολές δουλεμπόρων» και «σώζει ζωές στο Αιγαίο». Για όλες τις απειλές «αντιτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, μόνο εργαλείο για την επίλυση των διαφορών και την οριοθέτηση ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, για το οποίο όπως είπε «ενημέρωσα για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες του Βερολίνου, καθώς θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τη Λιβύη». Καταλήγοντας, ο ίδιος δήλωσε «πάντα έτοιμος να τείνω χείρα φιλίας» αν οι γείτονες επιλέξουν με πράξεις τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του αναφέρθηκε σε τρία κύρια θέματα, μετά τις θετικές αναφορές στην Ελλάδα και την συμβολή της στην κοινή ευρωπαϊκή Ιστορία και την Δημοκρατία.

Για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι έχει είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τις δυνάμεις της και είναι χαρούμενος που από κοινού με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούμε να εφοδιάσουμε το Κίεβο με αμυντικό εξοπλισμό.

Για την ενεργειακή κρίση, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ ώστε με αλληλεγγύη και εύστοχες αποφάσεις να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο, αλλά και με εκτενείς επενδύσεις στα δίκτυα ενέργειας, τις ΑΠΕ κτλ.

Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «είναι περιοχή γεμάτη δυνατότητες» και πως «είναι προς το συμφέρων όλων των γειτονικών χωρών» η συνεργασία, κάτι για το οποίο «η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη». 

Προσέθεσε επίσης, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, την σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, οι δύο ηγέτες απάντησαν, ανά θέμα που ετέθη:

Αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου
Σολτς: «Αποτελεί συμφέρον όλων μας η καλή γειτονία» και «Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν εδαφική κυριαρχία, είμαστε απόλυτα αυτής της άποψης»
Μητσοτάκης: Ικανοποίηση από την πολύ καθαρή στάση πως δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Γερμανία έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια

Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο
Σολτς: Νομίζω ότι θα στηρίξουμε τις διαδικασίες και τα καθήκοντα για θέματα που έχουμε να επιλύσουμε
Μητσοτάκης: Είναι ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές

Γερμανικά τεθωρακισμένα Marder ως ανταλλαγή με τα BMP
Σολτς: Ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ, δεν θα απαντήσω για την Ελλάδα 
Μητσοτάκης: Μπορώ να απαντήσω εγώ για τον καγκελάριο, έχει απόλυτο δίκιο ότι είναι δικό μας θέμα η διάταξη των δυνάμεών μας. Μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο, εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επίτευξη οριστικής συμφωνίας στην ΕΕ για το φυσικό αέριο
Μητσοτάκης: Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε καταλήξει σε πλαίσιο, πρέπει να αντιμετωπίστουν ειδικά οι απότομες αυξήσεις. Θα ήταν αποτυχία αν το θέμα ξαναγυρίσει στη Σύνοδο Ηγετών, μπορεί να λυθεί σε επίπεδο Συνόδου Υπουργών Ενέργειας
Σολτς: Συμφωνώ απόλυτα αν και υπάρχει πολύς δρόμος, πρέπει ασφαλώς να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια, ταυτόχρονα να χτιστεί πλήρες δίκτυο και επαρκή τερματικά και χώροι αποθήκευσης στην ΕΕ

Παρουσία της κινεζικής Cosco στον Πειραιά και εν γένει επενδύσεις της Κίνας
Μητσοτάκης: Η επένδυση έγινε πριν 13-14 χρόνια όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονταν, η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες, δεν ανησυχώ, το λιμάνι αποδίδει πολύ καλύτερα. Πλέον υπάρχει πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη «φίλτρο» για σημαντικές επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει μεγάλη επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα
Σολτς: Είναι μία μόνο εταιρεία σε ένα πολύ μεγάλο λιμάνι με πάρα πολλές εταιρείες

 

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα ξεκίνησε την Πέμπτη με επίσκεψη στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, στην οποία θα συνοδεύεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στις 11.00 ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την συνάντησή τους εκεί, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου.

Το μεσημέρι, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν τόσο οι δύο ηγέτες όσο και διευρυμένη σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών.

Η στιγμή κατά την οποία έρχεται ο Σολτς στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, καθώς στην ΕΕ «μαίνεται» μία σύγκρουση για την στάση που θα κρατήσει η Ένωση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και ειδικά για τις τιμές του φυσικού αερίου. Τις προηγούμενες ημέρες απέτυχε να βρει την χρυσή τομή σε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής και την Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας που ακολούθησε.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία σαφής «κόπωση» στη Δύση όσον αφορά την στήριξη στην Ουκρανία, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, κάτι που έγινε σαφές και από τις πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν.

Τα αμυντικά θέματα πιθανώς θα βρεθούν στο τραπέζι Μητσοτάκη-Σολτς και λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει «ανοιχτά» θέματα προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού και αναβάθμισης υφιστάμεων οπλικών συστημάτων για τα οποία εκ των πραγμάτων ενδιαφέρεται η γερμανική αμυντική βιομηχανία. 

Αναλυτές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται έντονες αναφορές Σολτς για την Τουρκία, καθώς οι Γερμανοί έχουν ρητά ζητήσει «να μην συζητούμε πολύ κάθε φράση που λέγεται», υποβαθμίζοντας το θέμα των τουρκικών λεκτικών απειλών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το αν η ελληνική πλευρά «κερδίσει» μία σαφέστερη στήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και τις μεθοδεύσεις έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του Μαξίμου είναι να τονιστεί η επίσκεψη Σολτς ως σημάδι αναγνώρισης των επιδόσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς είναι η πρώτη επίσημη στην Αθήνα τόσο του ίδιου όσο και Γερμανού καγκελάριου μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί με την σειρά του στο Βερολίνο για την «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL