Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης του Μητσοτάκη. Δόγμα Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης του Μητσοτάκη. Δόγμα Τραμπ

132089418a.jpg

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό στο να παρουσιάσει το άσπρο σαν μαύρο. Δεν είχε σημασία αν η τότε κυβέρνηση έκανε σωστά βήματα ή όχι. Η απάντηση είχε καθοριστεί από πριν.

Η διαφορά με τις άλλες διαχρονικά κυβερνήσεις έγινε διακριτή στη στρατηγική που καθορίστηκε μετά το 2016-17. Δεν υπήρχε μόνο διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά και άμεση στόχευση στο μυαλό των πολιτών μέσω των ελεγχόμενων μέσων από την οικονομική ολιγαρχία και του μετώπου της τότε αντιπολίτευσης.

Υπάρχει στη σύγχρονη πολεμική τέχνη ο τρόπος διαμόρφωσης των συνειδήσεων. «Information Warfare» (Πόλεμος Πληροφοριών). Όλα τα «σφυριά» χτυπούν τις συνειδήσεις. Δεν αρκεί να συλλέγεις πληροφορίες. Πρέπει να αλλάζεις και το μυαλό των στοχευμένων. Δεν φτάνει να μετράς τι πιστεύει ο καθένας. Δεν φτάνει να είσαι δημοσκόπος. Πρέπει να διαμορφώνεις τα πιστεύω των ανθρώπων και μετά φυσικά τα μετράς και «θερίζεις» τα αποτελέσματα.

Στην Αμερική, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 ανέτρεψε μια σίγουρη νίκη της Κλίντον με ψέματα, υπερβολές και στόχευση στο μυαλό των ψηφοφόρων. Άρχισαν με την καταγωγή του Ομπάμα τάχαμου από την Αφρική και τη δήθεν μουσουλμανική του πίστη, συνέχισαν με τη Χίλαρι που δεν «μπορούσε να συμμαζέψει τον άνδρα της», επομένως «πώς θα συμμάζευε τη χώρα;» και κατέληξαν να στέλνουν μηνύματα στα ταλαντευόμενα στρώματα χαϊδεύοντας τα συντηρητικά τους ανακλαστικά. Το ίδιο έγινε στη Μ. Βρετανία με το Brexit. Τάχαμου θα κατέκλυζαν τη Βρετανία οι Τούρκοι μετανάστες και θα κλονίζονταν η στερλίνα και η κυριαρχία της χώρας.

Αποτέλεσμα, η δημιουργία συντηρητικής συνείδησης στα στρώματα με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και η επικράτηση του Τραμπ, του Brexit, του Όρμπαν, της Λεπέν. Η Δεξιά έβαλε από την πόρτα και όχι από το παράθυρο την Ακροδεξιά και προχωρούν χέρι-χέρι.

«Information Warfare»

Στην Ελλάδα, με την επικράτηση Μητσοτάκη στη Ν.Δ. αφαιρέθηκε κάθε φιλελεύθερο προσωπείο. Στόχος, η κυριαρχία με κάθε μέσο. Το εργαλείο γνωστό στο εξωτερικό, «Information Warfare». Οι δάσκαλοι, ξένοι και ντόπιοι. Ο εχθρός έπρεπε να εφευρεθεί παντού. Ο αριστερός ήταν «εχθρός της πατρίδας», ο μετανάστης «υπονομευτής» της παράδοσης. Ήθελαν ένα εργαλείο. Έλεγξαν τα ΜΜΕ. Κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες τους τροφοδοτούσαν με πληροφόρηση. Άρχισαν να στέλνουν τα μηνύματα μέσω της καθημερινής προπαγάνδας στα πλέον ανασφαλή στρώματα. Και την περίοδο των Μνημονίων τα στρώματα αυτά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια, στο «νόμος και τάξη» και στα εθνικά θέματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τάχαμου θα μας αλώσει το έγκλημα, οι «Σκοπιανοί» και ο Σόρος με την παγκοσμιοποίηση, λες και αυτό ήταν κάτι καινούργιο. Όταν έπιανε η αστυνομία κάποιον έμπορο ναρκωτικών, αναδείκνυαν την έκταση των ναρκωτικών και τους κινδύνους για την κοινωνία και όχι την προσπάθεια εξουδετέρωσης του κυκλώματος. Όταν έβρισκαν κάπου να γίνεται εμπόριο, έλεγαν κοιτάξτε, «ανομία». Μετά από αυτό τον κύκλο έρχονταν οι ίδιες δημοσκοπικές εταιρείες και μετρούσαν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

Στις στρατιωτικές πληροφορίες διδάσκεται η ρήση του Γερμανού επιτελάρχη στο ρωσο-γερμανικό μέτωπο στον Α’ Π.Π.: «Αν ο εχθρός ήξερε τι θα κάνει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα νικούσε τον εχθρό».

Δεν μπορεί κανείς να σχεδιάσει στρατιωτικές επιχειρήσεις αν δεν ξέρει τι κάνει ο αντίπαλος. Οι στρατιωτικές τακτικές μεταφέρθηκαν στην πολιτική αρένα. Ο πολιτικός αντίπαλος έγινε «εχθρός». Μαθαίνουν τι κάνει ο αντίπαλος και μετά αναλαμβάνει το επιτελείο να σχεδιάσει την προσβολή του. Την εξουθένωσή του, για την ακρίβεια.

Χάρτινος πύργος

Σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν δύο τρόποι διοίκησης. Είτε να δίνει κατευθύνσεις ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να διοικούν τα υπουργεία τους είτε να τα αναλαμβάνει όλα το «επιτελικό κράτος» με συγκεντρωτικό τρόπο και να διοικεί δι’ αντιπροσώπων (γενικών γραμματέων κ.ά..) και οι υπουργοί απλά να διαχειρίζονται την καθημερινότητα και να κάνουν τη λεγόμενη «λάντζα». Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιείται, και μάλιστα διαφημίστηκε ως αποτελεσματικός τρόπος, ο δεύτερος. Σε αυτή την περίπτωση όμως το ένα λάθος είναι και το τελευταίο. Νίπτουν τα χέρια τους οι υπουργοί. Ο πανίσχυρος πύργος αποδεικνύεται χάρτινος με το πρώτο φύσημα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνει αυτές τις μέρες την επιλογή του συγκεντρωτισμού, την απεμπόληση δοκιμασμένων πρακτικών διεθνώς στα κοινοβουλευτικά θέματα και τα πειράματα συγκεντρωτικής διακυβέρνησης τύπου Τραμπ. Έβαλε τη στρατιωτική τακτική στους κομματικούς στόχους και αυτούς πάνω από τη Δημοκρατία. Δυστυχώς, στην καμπή της εξουσίας της κάνει αντισυνταγματικούς τυχοδιωκτισμούς τύπου Τραμπ. Ελπίζουμε όχι και στο τέλος της...

* Ο Νίκος Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL