Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.3°C22.9°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.0°C17.1°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.1°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.4°C
0 BF 88%
Ελληνοτουρκικά / Έντονο φραστικό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Έντονο φραστικό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές

Ο Χουλουσί Ακάρ
(TWITTER.COM/ΤΟΥΡΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ)

Αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Έλληνες βουλευτές (οι κ. Λιβανός, Τζάκρη, Λοβέρδος, Βολουδάκης) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία.

Επίσης, τόνισαν πως δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.

«Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα» σημείωσε συγκεκριμένα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=459239386008299&set=a.363471405585098&type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARA_HsfTIhQxdWR9JS41uP4oxhUXkUW72ECu6MKU-LnYXzqWjgZHLGvfvPjEteJ6AwtzDqHTQAOrPIVqBB786etH3ECxEvZySnBWbKSQzvle_V36IkRp44_BaeImGbz-9T_6eAN5ePP3kawTfq_ArE-cvbBaHMOHAnAai7Iv9nRwkwqMsyCRqtFWUQYh7QNjyuQLmKBCTrdNIYKRG6Fi8SNweuwWytMZJAIgMiqEkPfeelbxQ--ton2OJLMZrn_tCNwJU6EbI5z9I-Xj3-1mbhMRJO3lTzMv04yRK-TyZARKX1mg7yo&__tn__=-R

Ο κ. Ακάρ απαντούσε εκνευρισμένος στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ανέφεραν ακόμη «πώς είστε υπέρ μια νατοϊκής συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπαράθεση διήρκεσε περίπου 12 με 13 λεπτά.

Τι λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, μετά τη συζήτηση της έκθεσης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις Λιθουανών και Ισπανών βουλευτών σχετικά με την Κύπρο.

Όταν του είπαν ότι «η κατοχή σας συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», ο Ακάρ αντέδρασε έντονα.

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε καβγά εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μέχρι το 1974 έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα. Οι ζωές, συμπεριλαμβανομένων των Ε/Κ, κινδύνευσαν. Πραγματοποιήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Από το 1974 μέχρι σήμερα, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν με ηρεμία και γαλήνη. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είστε προκατειλημμένοι. Παρόλες τις ελλείψεις του, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ ως λύση το 2014. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στη συνέχεια στο PKK/YPG κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες στο Λαύριο. Αμέσως παρενέβη Έλληνας βουλευτής λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», με τον Χουλουσί Ακάρ να απαντά, σύμφωνα με την Άγκυρα, ως εξής: «Μην λέτε ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες σε τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε με αυτούς τους ανθρώπους».

«Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ένας άλλος Έλληνας βουλευτής όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κι ο Ακάρ απάντησε: «Ελληνικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Ντάτσα, Ντιντίμ και Ντάλαμαν. Έρχεστε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τί περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Τους πληρώσαμε στις 28 Απριλίου».

Η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Δηλώνουμε πάντα και επιμόνως ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Ένας τρόπος είναι οι διερευνητικές επαφές, ο άλλος είναι οι συναντήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και ένας τρίτος οι συναντήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μας ενδιαφέρουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γιατί τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί πρέπει να συναντηθούν και να τα συζητήσουν λεπτομερώς. Πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες συναντήσεις. Δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν λάβαμε απάντηση. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στη βουλή σας όταν επιστρέψετε, ας βρούμε μαζί ως τουρκο-ελληνικά κόμματα λύσεις στα προβλήματα».

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις απαντήσεις του υπουργού Ακάρ, ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε «δεν θα σας πω κι ευχαριστώ» και τότε ο υπουργός Ακάρ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είπε: «Δεν αποτελεί δείγμα ελληνικής ευγένειας αυτό!».

Θεοδώρα Τζάκρη: Η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Όπως αναφέρει η Θεοδώρα Τζάκρη, «κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Υποεπιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που συνεδριάζει από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη παρενέβην κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο "για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών"».

Η Θεοδώρα Τζάκρη τονίζει ότι «είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν».

Αναλυτικά τι είπε η Θεοδώρα Τζάκρη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Eπιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)  και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL