Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.7°C24.0°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.0°C19.4°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.0°C22.0°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C25.6°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.0°C
1 BF 72%
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θράκη / Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θράκη: Παράδειγμα ισοπολιτείας, γέφυρα φιλίας, τόπος πολυπολιτισμικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θράκη / Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θράκη: Παράδειγμα ισοπολιτείας, γέφυρα φιλίας, τόπος πολυπολιτισμικός

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να πιει καφέ έξω μετά το τέλος της... καραντίνας στην Ξάνθη. Μαζί με πέντε γυναίκες -έξι είναι το επιτρεπτό όριο συνάθροισης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το τήρησε ευλαβικά.

Με πέντε γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και εκφράζουν όλο τον πολιτισμικό πλούτο της Θράκης. Δυο χριστιανές, τρεις μουσουλμάνες -η μία τουρκογενής, η δεύτερη Πομάκα, η τρίτη Ρομά. Είχε πολλά να πει μαζί τους η Πρόεδρος, ίσως πολύ περισσότερα από τις επίσημες προσφωνήσεις, αντιφωνήσεις και άλλες δηλώσεις κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Θράκη.

Γέφυρες και διεθνής συνεργασία

Πάντως, κατά την τελετή στο δημαρχείο της Ξάνθης -όπου έγινε επίτιμη δημότισσα της πόλης-, η Σακελλαροπούλου τόνισε ότι “η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο”.

Το τάιμινγκ της Προέδρου ήταν εξαιρετικό, έστειλε το σήμα ότι, παρά τα συχνά κρούσματα εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα, η πρώτη πολίτης της χώρας πιστεύει στις γέφυρες. Και στη διεθνή συνεργασία.

“Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία” τόνισε η Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Θράκη και φρόντισε να το δείξει, όπως φρόντισε να επαινέσει τους κατοίκους για τη στάση τους τόσο στην κρίση του Έβρου όσο και στην πανδημία.

“Οφείλω συνολικά να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου”.

"Διασταύρωση σημαντικών δρόμων"

Δεν απέφυγε τις κοινοτοπίες (“η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Θράκης είναι τα μεγάλα της πλεονεκτήματα” είπε και, αν αξιοποιηθούν σωστά, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί”), αλλά έγινε και συγκεκριμένη για το τι μπορεί να γίνει και ποιος μπορεί να δουλέψει γι’ αυτό. Κάτι που δεν συνήθιζαν έως τώρα οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Μίλησε για τη γεωργία ακριβείας, για τις εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις, για την επέκταση της ψηφιοποίησης στη βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα και για άλλα πολλά. Κυρίως, όμως, μίλησε για την Εκπαίδευση και για τις γυναίκες. Για έναν συνδυασμό που δεν είναι εντελώς αυτονόητος στη Θράκη -και η Σακελλαροπούλου θα ήθελε να είναι:

“Ενθάρρυνση χρειάζεται, πίστη και όραμα. Όλοι έχουν τη θέση τους σ' αυτήν την προσπάθεια, κανείς δεν περισσεύει. Σε τούτη την πορεία προς τα εμπρός σημαντικό ρόλο πρέπει και μπορούν να παίξουν οι γυναίκες. Η εφευρετικότητα και η εργατικότητά τους, η ευαισθησία και η φαντασία τους θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην παραγωγική αναγέννηση της Θράκης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Και η Θράκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL