Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το μείζον θέμα ξενοδοχειακής επένδυσης κοντά στην Ακρόπολη καταγγέλλοντας την υπαγωγή της κατασκευάστριας εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο ενώ το ΣτΕ (επί προεδρία της νυν ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου) έχει ακυρώσει τη δυνατότητα ανέγερσης, όπως αρχικά προγραμματιζόταν από την εταιρεία, για εννεαώροφο κτήριο.
Οι 52 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση συνδέουν την απόφαση ενίσχυσης συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, διότι, όπως επισημαίνουν, την είχε εκπροσωπήσει ενώπιον του ΣτΕ προτού λάβει κυβερνητική θέση. Γι' αυτό και την ερώτησή τους απευθύνουν και στους δύο υπουργούς, τον Άδ. Γεωργιάδη και τον Γ. Γεραπετρίτη.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενημερώσει τη Βουλή για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συγκεκριμένη απόφαση ένταξης της εν λόγω εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ έχει μεσολαβήσει η απόφαση ακύρωσης της υποχρεωτικής προέγκρισης οικοδομικής άδειας εκ μέρους του Συμβουλίου Επικρατείας για λόγους συνταγματικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ζητούν επίσης να ενημερωθούν εάν εκλήθη από το υπουργείο ο επενδυτής προκειμένου να γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την επένδυση μετά την απόφαση του ΣτΕ και εάν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ανακαλέσει την απόφαση ένταξης (έγκριση φοροαπαλλαγής ύψους περίπου 3,4 εκατ. ευρώ), σεβόμενος την αντισυνταγματικότητα που διαγιγνώσκει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Διαδικαστικές υποχρεώσεις
Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν εάν τηρούνται, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, τα διαλαμβανόμενα στον νόμο για το επιτελικό κράτος σχετικά με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Μαζί με την ερώτηση, οι βουλευτές υποβάλλουν και αίτηση κατάθεσης των διοικητικών εγγράφων που αφορούν τη διεκπεραίωση του αιτήματος υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας VASACO AEKE στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και τα οποία τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω εταιρεία για την έγκριση της υπαγωγής της.
Το χρονικό
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται ότι δεν διαθέτει οικοδομική άδεια για εννεαώροφο κτήριο, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο το ΣτΕ την ακύρωσε κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την «προστασία» της Ακρόπολης ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μάλιστα, πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε χθες ανακοίνωση αναφέροντας: «Η εταιρεία Βασάκου εντάχθηκε στα καθεστώτα ενίσχυσης (φορολογικές απαλλαγές) του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 τον Απρίλιο του 2019 επί υπουργίας του κ. Γιάννη Δραγασάκη. Για τη συγκεκριμένη αλλά και όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που εντάχθηκαν βάσει του εγκεκριμένου τον Απρίλιο 2019 πίνακα εκδόθηκαν τώρα, όπως ο νόμος ορίζει, οι ατομικές πράξεις υπαγωγής», ενώ προσθέτει πως «σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μετέπειτα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την οικοδομική άδεια της εν λόγω επένδυσης δεν επηρεάζει την υπαγωγή της, καθώς οι φορολογικές απαλλαγές παρέχονται για μετά την έναρξη της νόμιμης λειτουργίας της. Δηλαδή όταν και αν λάβει νόμιμη άδεια».
Είναι λοιπόν σημαντικό να αναφερθεί ότι η τελική υπαγωγή της εταιρείας έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ενώ τον Νοέμβριο του 2019 υπάρχει η προαναφερθείσα. Δεν υπήρχε αντίστοιχη τον περσινό Απρίλιο...
Χρ. Βερναρδάκης: Μείζον πολιτικό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 τόνισε ότι "έχουμε δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, την 2102 και την 2103 του 2019, με την προεδρία της Κ. Σακελλαροπούλου, που ακυρώνουν και την αναθεωρημένη άδεια δόμησης που είχε πάρει η εταιρεία για το ξενοδοχείο και την προέγκριση οικοδομικής άδειας των δύο πολυώροφων ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου", επεξηγώντας ότι «πάγια νομολογία του ΣτΕ είναι ότι προστατευόμενο στοιχείο των αρχαιολογικών μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου συνιστούν και η ανεμπόδιστη θέασή του καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής που τελούν σε καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας".
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως "το γεγονός ότι, ενώ απορρίπτονται από το ΣτΕ οι οικοδομικές άδειες, πάει να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με διαφορά πέντε μηνών από τις αποφάσεις του ΣτΕ είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης", ενώ κατέληξε: "Δημιουργείται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για το πώς γίνεται να περνάει από την πίσω πόρτα η χρηματοδότηση του ξενοδοχείου που παραβιάζει δύο αποφάσεις του ΣτΕ από τον αναπτυξιακό νόμο".