Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.6°C13.0°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.5°C11.4°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.8°C14.9°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.5°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.2°C
0 BF 93%
Στις 15... λύση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 15... λύση!

Τόσο στα "πηγαδάκια" όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαν στις Βρυξέλλες οι Αλ. Τσίπρας, Ά. Μέρκελ και Εμ. Μακρόν συζήτησαν το ζήτημα του χρέους και κατέστη σαφής η θέση της ελληνικής πλευράς: Διευθέτηση του προβλήματος με ρύθμιση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο

"Οπωσδήποτε λύση στις 15". Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά κέντρα καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην χαθεί ούτε μια μέρα στον δρόμο για το ερχόμενο Eurogroup του Ιουνίου.

Για να γίνουμε πιο ακριβείς, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και συζητά μόνο μια "καθαρή λύση", κάτι που σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και μιλώντας για "καθαρή λύση" η μπάλα περνάει στο γήπεδο των δανειστών και, πιο συγκεκριμένα, αφενός σε αυτό του ΔΝΤ το οποίο καλείται να ξακαθαρίσει τη θέση του για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα, αφετέρου, στο Βερολίνο και ιδίως στον Β. Σόιμπλε, που καλείται να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί το παιχνίδι των καθυστερήσεων που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μετάθεση της λύσης μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια "σπασμένη λύση". "Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα" φέρεται να υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας.

"Καλή βάση συζήτησης"

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων διαφάνηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οδήγησε σε μια πρόταση που απορρίφθηκε, όχι μόνο από τον Ευ. Τσακαλώτο, αλλά και από τους ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.

Κομβικοί παίκτες, λοιπόν, στη σκακιέρα της Ευρώπης συντάχθηκαν στο πλευρό της χώρας μας για την εξέυρεση "καθαρής λύσης", αφού η λύση που προτάθηκε μετέθετε το πρόβλημα για μετά το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, εμπεριείχε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όμως δεν ικανοποιούσαν το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε περισσότερα μέτρα για το χρέος, κάτι που αποδίδεται στις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, που δεν θεωρούνται λογικές σχεδόν από κανέναν.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο τέλος της διαπραγμάτευσης να έχει στα χέρια της καθαρή λύση και συνολική συμφωνία. Με προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα οδηγεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς επιφυλάξεις και που θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, πως η πρόταση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορεί να θεωρηθεί μια "καλή βάση για συζήτηση".

Μέρκελ και Μακρόν

Αυτό άλλωστε διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας στις συζητήσεις που είχε με την Ά. Μέρκελ και τον Ε. Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Τόσο στα "πηγαδάκια" όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαν οι τρεις ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα του χρέους και κατέστη σαφής η θέση της ελληνικής πλευράς: Διευθέτηση του προβλήματος με ρύθμιση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο.

Ξεκάθαρος ήταν και όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: "Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη συμμετοχή του Ταμείου με αστερίσκους" είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Γάλλο Πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Μιλώντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Αλ. Τσίπρας έλαβε τη δέσμευση της για την εξεύρεση λύσης στο ερχόμενο Eurogroup. "Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε λύση στις 15 Ιουνίου" φέρεται να είπε σε τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Ά. Μέρκελ.

Μάλιστα, Τσίπρας - Μέρκελ - Μακρόν συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου ο στόχος για την καλύτερη δυνατή -και σε κάθε περίπτωση συνολική- λύση στο ερχόμενο Eurogroup να καταστεί εφικτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL