Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.7°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.6°C23.7°C
5 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C22.1°C
5 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C23.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.8°C23.9°C
6 BF 17%
ΕΕ για Ουκρανία / Ψάχνουν τρόπο να πάρουν τα ρωσικά κέρδη χωρίς να διώξουν άλλες χώρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ για Ουκρανία / Ψάχνουν τρόπο να πάρουν τα ρωσικά κέρδη χωρίς να διώξουν άλλες χώρες

Κομισιόν
Eurokinissi

Τους «επόμενους μήνες» θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης ομοφωνίας στην ΕΕ για το σχέδιο εκμετάλλευσης των κερδών που προκύπτουν από ρωσικά δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία, σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός απεσταλμένος της ελληνικής διπλωματίας, πρέσβης επί τιμή Σπύρος Λαμπρίδης.

Παρότι ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν για πλήρη δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που φτάνουν ή και ξεπερνούν κατά πολύ τα 500 δισ. δολάρια, η Ευρώπη φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτική. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν φόβοι για μαζική αποχώρηση άλλων μεγάλων οικονομιών από τοποθετήσεις και επενδύσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που θα υπονόμευε σημαντικά την σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Λαμπρίδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι πλησιάζουν σε συναίνεση για το πώς θα εφαρμοστεί μία πιο «λεπτή» προσέγγιση, που αφορά την κατάσχεση κερδών που προκύπτουν από αυτές τις ρωσικές επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία, δημόσια και ιδιωτικά. Με αυτά, θα συγκροτηθεί ένα ταμείο για την στήριξη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Πρόκειται να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα μηνών» όπως εκτίμησε για τον χρόνο μίας σχετικής απόφασης από την Κομισιόν.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ύψος αυτών των κερδών είναι ένα ασήμαντο κλάσμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, περίπου 50-60 δισ. ευρώ, αλλά «είναι τουλάχιστον μία κίνηση».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η πιο «επιθετική» προσέγγιση ΗΠΑ και Βρετανίας θα ήταν «εντελώς παράνομη» με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ θα υπήρχε σκληρή απάντηση στη Ρωσία όπου ακόμη υπάρχουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία δυτικών χωρών και επιχειρήσεων.

Αντίθετα, για κατάσχεση κερδών, ακόμη και αν υπάρξει ρωσική προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, «νομίζω ότι θα κερδίσουμε», εκτίμησε ο Έλληνας διπλωμάτης.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του, εξάλλου, στους τομείς που η Ελλάδα προωθείται ως πρόθυμη να επενδύσει στην Ουκρανία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μεταφορά φυσικού αερίου, παρότι η συνολική ουκρανική παραγωγή δεν επαρκούσε για κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης πριν τον πόλεμο.

Επίσης, η Ελλάδα προωθεί και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, τόσο φωτοβολταϊκών και ηλιακής ενέργειας όσο και από άλλες πηγές. Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόσφατο συνέδριο ελληνικών και ουκρανικών επιχειρήσεων με εκατοντάδες συμμετοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL