Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Επιτροπή Ανταγωνισμού / Τεράστια ανησυχία από την εκτόξευση τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Ανταγωνισμού / Τεράστια ανησυχία από την εκτόξευση τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο

13263668.png

Σημαντικό άλμα έκαναν οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα ανατιμήσεων εν μέσω χειμερινής περιόδου και εξάντλησης των αντοχών των καταναλωτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας) έσπασε το φράγμα των 400 ευρώ/μεγαβατώρα (400,86 ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 19,03% σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το μερίδιο του φυσικού αερίου βρίσκεται σχεδόν στο 55%...

Εδώ και περίπου δυόμισι μήνες δεν είχε εμφανιστεί τιμή άνω των 400 ευρώ στην αγορά (από τις 23.9, με 409,26 ευρώ) και μάλιστα υπήρχε αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με μέσες μηνιαίες τιμές στα επίπεδα των 232,60 και 227,75 ευρώ αντίστοιχα.

Την τελευταία εβδομάδα οι τιμές κινούνται ανοδικά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη εξάδα μετά τις Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ιταλία, όλες με χονδρεμπορική τιμή πάνω από 400 ευρώ.

Στο μεταξύ, και η τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας (TTF) βρέθηκε χθες προς στιγμή στα υψηλά επίπεδα των 148 ευρώ/μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στα 135 ευρώ.

Ελέγχεται ο ανταγωνισμός στην αγορά πετρελαιοειδών

Στο μεταξύ, στη διερεύνηση της μετακύλισης των τιμών στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των πετρελαιοειδών (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση) στην ελληνική αγορά προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ειδικότερα, ανακοίνωσε την εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των πετρελαιοειδών προκειμένου να αξιολογήσει αν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης).

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ξεκίνησε τη χαρτογράφηση της αγοράς πετρελαιοειδών τον Μάρτιο 2022 και κατόπιν ανάλυσης (στην Αττική) διαπιστώθηκε ασυμμετρία και για τα τρία προϊόντα και στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης.

Πλέον θα εξεταστούν εις βάθος οι συνθήκες ανταγωνισμού στις οικείες αγορές προκειμένου να διευκρινιστεί τόσο αν η παρατηρούμενη ασυμμετρία και γενικότερα η αύξηση της τιμής αυτών των προϊόντων την τελευταία διετία οφείλονται στην απουσία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού όσο και ζητήματα αναφορικά με τον μηχανισμό τιμολογιακής πολιτικής, την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και άλλων πιθανών φραγμών εισόδου και ανάπτυξης της αγοράς και τη διατήρηση υψηλού περιθωρίου κέρδους από τις επιχειρήσεις.

Κατά την Επιτροπή, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ασύμμετρης προσαρμογής στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των καυσίμων (τιμές αντλίας), ιδιαίτερα για αμόλυβδη και πετρέλαιο θέρμανσης, και αύξησης του περιθωρίου κέρδους στα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας. Θυμίζουμε ότι για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των 27 της Ε.Ε. με την ακριβότερη αμόλυβδη ακόμα και μετά τη μικρή αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών, ενώ και στο ντίζελ έχει αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση.

Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της μέσω δημόσιας διαβούλευσης (σε ενενήντα ημέρες από την κίνηση της διαδικασίας) και εφόσον διαπιστώσει ξανά ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα ως «απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού». Επίσης, δύναται να επιβάλει με απόφασή της τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ αν διαπιστώσει ότι η έλλειψη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού οφείλεται, μεταξύ άλλων, και σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, γνωμοδοτεί για την κατάργηση ή τροποποίηση αυτών, γνωμοδότηση που υποβάλλεται στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό και κοινοποιείται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL