Η τελευταία πράξη του εγκλήματος της κυβέρνησης Ν.Δ. παίχθηκε χθες με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, στην οποία δεν συμμετείχε το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που κατείχε έως χθες το ΤΑΙΠΕΔ.
Μέσα στη γενικότερη... ευεξία που επικρατούσε στους κόλπους της ΔΕΗ για την υποτιθέμενη επιτυχία της άντλησης συνολικά 1,35 δισ., με 9 ευρώ ανά μετοχή, αποσιωπήθηκε εντελώς, και προφανώς όχι τυχαία, η απουσία του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ από τη συναλλαγή.
Υπήρξε μόνο μια γενικόλογη αναφορά ότι στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται, “πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο”, μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο και μια έμμεση αναφορά που σχετίζεται με την υπερκάλυψη του κατανεμητέου ποσού, “εξαιρουμένων των ποσών που υπερκαλύφθηκαν από υπερταμείο, CVC, EBRD”.
Με 34,4% απομένει το Δημόσιο στη ΔΕΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που προηγήθηκε των επίσημων ανακοινώσεων, στην απαρίθμηση των συμμετεχόντων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου περιλήφθηκε η αγορά νέων μετοχών από το υπερταμείο με ποσό ύψους 106 εκατ. προκειμένου να διατηρήσει το υφιστάμενο μερίδιό του, που αντιστοιχεί σε περίπου 34% για λογαριασμό του Δημοσίου.
Επομένως, αν και αποκρύπτεται, είναι πασιφανές ότι για πρώτη φορά μετά από 71 χρόνια το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, που πλέον, από 51%, περιορίζεται κοντά στο 34%. Το επιπλέον 17% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ πουλήθηκε σε ιδιωτικά funds - επενδυτές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πλέον υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ, επί συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 372 εκατ. μετοχών, μοιράζονται 128 εκατ. μετοχές, με 40 εκατ. εξ αυτών να “πηγαίνουν” στο ΤΑΙΠΕΔ.
Επομένως, με σχετική αναγωγή, το μερίδιο του Δημοσίου περιορίζεται σε 34,4%, που αναλύεται σε 23,65% για το υπερταμείο και σε 10,75% για το ΤΑΙΠΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund CVC κατέχει πλέον 38 εκατ. μετοχές, ήτοι 10% της ΔΕΗ, δηλαδή σχεδόν εξομοιώνεται με το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Βεβαίως τη γενικότερη χαρά του Δ.Σ. δεν συμμερίστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που καταψήφισαν το αποτέλεσμα της διαδικασίας - αν και από τις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον, κυβέρνηση Ν.Δ. και διοίκηση γαλάζιων εκλεκτών είχαν προαποφασίσει και μεθόδευσαν χωρίς κανέναν δισταγμό την αποπομπή της πλειοψηφίας του Δημοσίου από τη ΔΕΗ.
Όπως ανακοινώθηκε, το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε συνολικά προσφορές άνω των 4 δισ., με το κατανεμητέο ποσό, εκτός των... μεγάλων μετόχων (υπερταμείο, CVC Capital και EBRD), να έχει υπερκαλυφθεί πέντε φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε περίπου 3,3 δισ., 106 εκατ. από το υπερταμείο, 400 εκατ. από Έλληνες θεσμικούς, 200 εκατ. από 10.000 ιδιώτες και άλλα 100 εκατ. από άλλους θεσμικούς επενδυτές. Το 87% των επενδυτών προέρχεται από το εξωτερικό (ιδίως δε από Βρετανία και ΗΠΑ) και το 13% από την Ελλάδα.