Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.4°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C27.5°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C30.4°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C26.9°C
2 BF 47%
Τουρισμός – Κορωνοϊός / Πνέει τα λοίσθια η φετινή τουριστική σαιζόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός – Κορωνοϊός / Πνέει τα λοίσθια η φετινή τουριστική σαιζόν

ΜΥΚΟΝΟΣ

Αλλοπρόσαλλες επιλογές, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη φετινή τουριστική σαιζόν, κάνει όσον αφορά την υγειονομική θωράκιση της χώρας η κυβέρνηση. Του λόγου το ασφαλές πιστοποιούν δυο επιμέρους εξελίξεις. Η επιβολή έκτακτων μέτρων στο «Νησί των Ανέμων», το οποίο προσελκύει κοινό τού λεγόμενου ακριβού και πολυτελούς τουρισμού ακριβώς επειδή διαφημίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ένα πολύ συγκεκριμένο όσο και ιδιαίτερο  «lifestyle», πλήττει καίρια και άμεσα τον τοπικό τζίρο αλλά και μεσοπρόθεσμα το παγκοσμίως διάσημο τουριστικό brand «Μύκονος» με τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για τον κλάδο και για την τοπική αλλά και τη γενικότερη οικονομία.

Η επιβολή των συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων που ισοδυναμούν με τοπικό lockdown έχει ενσπείρει φόβους σε επιχειρηματίες του κλάδου ότι θ ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τουριστικές περιοχές και ενδεχομένως ακόμη και η Αθήνα. Οι φόβοι αυτοί εντείνονται καθώς κάποιοι επιχειρηματίες αφενός βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται, αφετέρου αίρονται και τα μέτρα στήριξης. Η δεύτερη εξέλιξη συνίσταται στο ότι πληθαίνουν οι χώρες που κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Και γαλλικό ράπισμα μετά το γερμανικό και το βρετανικό

Στο μεταξύ, η υγειονομική επιδείνωση, η οποία επέφερε ώς τώρα καίρια πλήγματα στον ελληνικό τουρισμό από Βρετανούς και Γερμανούς, οδήγησε σε ένα ακόμη ράπισμα εκ μέρους των ξένων αγορών. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Γαλλίας να λάβει μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.

Το Παρίσι αποφάσισε να επιβάλει από προχθές υποχρεωτικό τεστ 24 ωρών για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από την Ελλάδα και από άλλες πέντε χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Προηγουμένως, τα τεστ μπορούσαν να είναι εβδομήντα δύο ωρών για τις χώρες αυτές, με εξαίρεση τη Βρετανία που έπρεπε να είναι σαράντα οκτώ ωρών.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των Γάλλων κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος εκείνης των κυπριακών αρχών, οι οποίες επέβαλαν την περασμένη Πέμπτη υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος PCR τεστ 72 ωρών στους επισκέπτες που προέρχονται από την Ελλάδα και από τέσσερις ακόμη χώρες της Ε.Ε. ( Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία), σε αντίθεση με τις «πράσινες» Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως χώρες χαμηλού κινδύνου.

Ράπισμα και από Ισραήλ

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ τη κρατικής τηλεόρασης στο Ισραήλ αναφέρει ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να κατατάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτείται καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κίνηση αυτή εξετάζεται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Ιερουσαλήμ λόγω κρουσμάτων που βρέθηκαν ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διακοπές στην Ελλάδα.

Πρόωρο κατέβασμα αυλαίας

Η ζημιά που προκαλείται άρχισε να αποκτά διαστάσεις. Όλο το τελευταίο τριήμερο φτάνουν ασταμάτητα στα ξενοδοχεία του νησιού της Μυκόνου e-mails ακύρωσης κρατήσεων, ενώ ακόμη και μεταξύ των τουριστών που ήδη βρίσκονταν στο νησί το κλίμα μετά το εξειδικευμένο lockdown που επιβλήθηκε ήταν ανάλογο και μετουσιωνόταν σε μαζικές πρόωρες αναχωρήσεις.

Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι, διότι με τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν ακριβώς το είδος του τουριστικού προϊόντος που καθιστά διεθνώς ανταγωνιστική τη Μύκονο, κατεβάζουν πρόωρα την αυλαία μιας σαιζόν που ειδικά στο συγκεκριμένο νησί έδειχνε ότι θα μπορούσε να αποσβέσει σημαντικό τμήμα των απωλειών του 2020.

Η οργή των ντόπιων, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών είναι έκδηλη και εύλογη για μια σειρά λόγους. Τέτοιοι είναι, ενδεικτικά, τα φιλοκυβερνητικά fake news που επιχειρήθηκε να διαδοθούν περί δήθεν χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στο νησί, αρχικά γενικώς και αορίστως και στη συνέχεια, όταν έγιναν γνωστά τα πρωτοφανώς υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, που άγγιξαν το 90%, περί χαμηλών ποσοστών ειδικά μεταξύ των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο για να μεταφερθεί η ευθύνη από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και αυτό το τελευταίο όμως χαρακτηρίζεται από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ως «fake news».

Όπως τονίζουν εν προκειμένω, είναι γνωστό στο νησί ότι οι επιχειρηματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έθεταν ως όρο ανανέωσης της συνεργασίας με το προσωπικό την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι τόσο ο δήμαρχος της Μυκόνου όσο και άνθρωποι της τοπικής αγοράς κατηγορούν την κυβέρνηση για ελλιπείς ελέγχους, από τις αφίξεις παραθεριστών μέχρι τα κορωνοπάρτι.

Κίνδυνος καραντίνας σε Βρετανούς που επιστρέφουν από Ελλάδα

Στο λίαν επίφοβο ενδεχόμενο να ενταχθούν ελληνικοί προορισμοί στην επικαιροποιημένη «πορτοκαλί» λίστα αναφέρονται δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων. Παρότι από χθες επιτρέπεται η επιστροφή Βρετανών από την Ελλάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας εφόσον έχουν εμβολιαστεί, ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι Ελλάδα και Ισπανία θα ακολουθήσουν την τύχη της Γαλλίας που μπήκε προ τριημέρου στη λίστα καραντίνας διαρκείας δέκα ημερών ακόμη και για πλήρως εμβολιασθέντες ταξιδιώτες εξαιτίας της διάδοσης της μετάλλαξης τύπου Βήτα (λίστα «πορτοκαλί plus» όπως την αναφέρουν). Τα ίδια δημοσιεύματα δεν αποκλείουν μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία να ενταχθούν και άλλες χώρες, για παράδειγμα Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL