Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.8°C19.7°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C18.3°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.3°C22.5°C
6 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
3 BF 45%
Τουρισμός / Βαρυχειμωνιά και το φετινό καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Βαρυχειμωνιά και το φετινό καλοκαίρι

EUROKINISSI

Οι αγγελίες για την πρόσληψη προσωπικού στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, οι οποίες άλλες χρονιές έκαναν ανάρπαστο τον τοπικό Τύπο των τουριστικών περιοχών, είναι σήμερα «εξαφανισμένες». Οι εργολαβίες των ξυλουργών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και επιπλοποιών, που άλλες χρονιές κλείνονταν τέτοιες ημέρες για ανακαίνιση των ξενοδοχείων, φέτος παραμένουν υποτυπώδεις. Οι δε προκρατήσεις, οι συμφωνίες και οι προπωλήσεις στα ξενοδοχεία για το φετινό καλοκαίρι εμφανίζονται δραματικά μειωμένες.

Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις κύριες ξένες αγορές του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν είναι, διανύοντας ήδη το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αποκαρδιωτικά, κυρίως λόγω του τρίτου γύρου της πανδημίας και του βραδέος ρυθμού εμβολιασμών που εντείνουν την αβεβαιότητα.

Ως εκ τούτου τον κόσμο του τουρισμού διακατέχουν φόβοι για επανάληψη της κακής περσινής χρονιάς και με ένα ακόμη πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω, αυτό της ρευστότητας, είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση είτε λόγω ανείσπρακτων απαιτήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων είναι ότι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας έχουν λάβει μόνο το ένα τρίτο των οφειλών του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI προς αυτές, με το 37,5% από αυτές να περιμένουν να το εισπράξουν τον Μάρτιο και άλλο ένα 37,5% τον Απρίλιο.

Οι δε απώλειες των προκαταβολών (από 750 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 123,8 εκατ. ευρώ) μαζί με τον ανείσπρακτο τζίρο που ήταν 278 εκατ. ευρώ συμποσούνται σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχίας το 2020 και τις επιπτώσεις από την πανδημία, στα 620 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ρευστότητα των ξενοδοχείων.

Μάλιστα ήδη σχολιάζεται μεταξύ ξενοδοχειακών κύκλων το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν ούτε φέτος χιλιάδες μονάδες από τις συνολικά 9.971 που λειτουργούσαν το 2019, και τούτο καθώς είναι λίαν επίφοβο να αποβεί ζημιογόνο το οικονομικό αποτέλεσμα.

Όσο για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των ξενοδοχείων, αυτή είναι ύψους 1,15 δισ. ευρώ, με την επιστρεπτέα προκαταβολή να φθάνει τα 522 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα εν λόγω κονδύλια δεν κάλυψαν παρά το 33% των αναγκών σε ρευστό των ξενοδοχείων, ξεκινώντας από το 47% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και υποχωρώντας στο 18% στα ξενοδοχεία ενός αστεριού.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι, κατά την απογοητευτική για τον τουρισμό χρονιά που πέρασε, ο κλάδος των ξενοδοχείων υπέστη βαρύτατο πλήγμα, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου 78%, αφού το 2020 προσγειώθηκε στο 1,83 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. ευρώ το 2019. Η απώλεια αυτή στα καταλύματα των 2 και 3 αστέρων υπερέβη ακόμη και το 82% ενώ έμειναν ανοικτές μόλις η 1 στις 5 μονάδες (και συγκεκριμένα το 22%) συνεχούς λειτουργίας.

Ακόμη όμως και τα ξενοδοχεία εκείνα που λειτούργησαν είχαν περιορισμένη κίνηση παρά τη μείωση των μέσων τιμών δωματίου που επήλθε, κατά τον μεν Αύγουστο στα 84 ευρώ κατά δε τον Σεπτέμβριο στα 70 ευρώ, ήτοι 16% και 11,4% αντίστοιχα κάτω από τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Όσον αφορά τη μέση πληρότητα, αυτή στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου περιορίστηκε για το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

Τούτων δοθέντων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα το αίτημα του κλάδου για ουσιαστικότερη στήριξη από την κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρευστότητά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL