Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.2°C19.0°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.7°C18.4°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C14.9°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.6°C
0 BF 100%
Εργασιακά / Νόμος ο εργασιακός Μεσαίωνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά / Νόμος ο εργασιακός Μεσαίωνας

Ανεργία

Ο "εργασιακός Μμεσαίωνας" δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά αποτυπώνεται λεπτομερώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».

Έτσι, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει εκ των πραγμάτων αναδιατάξει το τοπίο στην εγχώρια αγορά εργασίας, επιχειρείται μια τεράστια οπισθοδρόμηση αντεργατικού χαρακτήρα, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου.

Με το νομοσχέδιο Βρούτση, ένα κράμα των εισηγήσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη και των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμα και τις πιο ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ:

* Καταργείται το οκτάωρο και θεσμοθετείται η "δωρεάν εργασία", καθώς δεν προβλέπεται υπερωριακή αμοιβή, για δεκάωρη εργασία, αλλά επιστροφή τού επιπλέον χρόνου σε άδεια.

* Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς αφαιρείται η βασική του αρμοδιότητα, όπως είναι οι "εργατικές διαφορές".

* Αποδυναμώνονται τα συνδικάτα, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια,με την πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργία, αλλά και με την αύξηση στο 40% για το προσωπικό ασφαλείας που θα πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας.

* Επανέρχεται το εργοδοτικό "λοκ άουτ", με ποινικές διώξεις κατά συνδικαλιστών και κήρυξη των απεργιών ως παράνομων.

* Καθιερώνεται η "προειδοποίηση απόλυσης" με διάρκεια 4 μηνών και καταβολή στον εργαζόμενο το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσής του.

Το δεκάωρο

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ώς 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Ειδικότερα, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κ.λπ., κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Και δωρεάν υπερωρίες

Θα μπορεί λοιπόν ο εργοδότης να του ζητήσει αύξηση των ωρών εργασίας πέραν του οκταώρου και μέχρι 10 ώρες ημερησίως, οι οποίες θα εξοφληθούν σε βάθος εξαμήνου.

Πρόκειται για μέτρο που είχε φέρει η Επιτροπή Πισσαρίδη για τον... εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών!

"Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και το κόστος των υπερωριών είναι "απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε.", σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και αύξηση των υπερωριών ανεβάζοντας το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο, ενώ σήμερα σε ετήσια βάση είναι 120 ώρες.

Σήμερα προβλέπεται ότι εργασία από 46η (πενθήμερο) και 49η (εξαήμερο) έως 120 ώρες ετησίως νόμιμης υπερωρίας αμείβεται με προσαύξηση 40% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Η υπέρβαση των 120 ωρών νόμιμης υπερωρίας ετησίως αμείβεται με προσαύξηση 60% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.

Η κατάργηση του ΣΕΠΕ

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ. Το θέμα αποκαλύφθηκε πρόσφατα με τη δημοσιοποίηση της έβδομης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και τώρα, με το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι μια κρατική υπηρεσία, όπως το ΣΕΠΕ, η οποία έχει δομηθεί με σκοπό να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να επιλύει ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πριν αυτή φτάσει στη Δικαιοσύνη), αποψιλώνεται από τη βασική της αρμοδιότητα και η διαδικασία περνάει σε έναν οργανισμό που διοικείται σε μεγάλο βαθμό από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ) με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

Λοκ άουτ και συνδικαλιστικός νόμος

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται το εργοδοτικό "λοκ άουτ", όχι με τη μορφή της ανταπεργίας, αλλά με τη μορφή των κυρώσεων. Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει επίσης να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ θα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας καθώς, εάν γίνονται, η απεργία θα καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, θα τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Ειδικότερα, στον Συνδικαλιστικό Νόμο προωθούνται αλλαγές όπως η προϋπόθεση απογραφής στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος αλλά και η πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τη γενική συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Ακόμα προβλέπεται σημαντική αύξηση στο 40% για το προσωπικό ασφαλείας που θα πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Θετικές διατάξεις

Καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να ζητάει από τον εργαζόμενο να μην προσέρχεται στην εργασία αλλά, βεβαίως, να μισθοδοτείται. Πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει οκτώ ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Οι δύο πρώτοι μήνες θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Οι υπόλοιποι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών. Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: πέντε εργάσιμες ημέρες ετησίως. Καθιερώνονται ως υποχρεωτικές αργίες η 28η Οκτωβρίου και η 1η Ιανουαρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL