Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.2°C
5 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.7°C
5 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.7°C19.4°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.8°C
5 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.9°C
4 BF 26%
Λόφος Στρέφη / Κάτοικοι έκαναν κατάληψη στο κλειστό μαγαζί του λόφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόφος Στρέφη / Κάτοικοι έκαναν κατάληψη στο κλειστό μαγαζί του λόφου

Πανό στον Εξωστρεφή στο Λόφο του Στρέφη
Κώστας Παπαντωνίου/Η ΑΥΓΗ

Στην κατάληψη κλειστού καταστήματος στον Λόφο του Στρέφη προκειμένου να μετατραπεί σε κοινωνικό χώρο ανοιχτό στη γειτονιά κι ελεύθερο από την εμπορική κερδοφορία, προχώρησε πριν λίγο η Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπισή του.

Πρόκειται για το μαγαζί Εξωστρεφής, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ και το όποιο είχε κλείσει κατά την περίοδο της ανάπλασης του λόφου λόγω της κατακόρυφης αύξησης του ενοικίου από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη προκειμένου να παραδοθεί σε επιχειρηματίες στα πρότυπα της Πράσινης Τέντας του Λυκαβηττού.

Πανό στο Λόφο του Στρέφη
Κώστας Παπαντωνίου/Η Αυγή

Όπως σημειώνει η συλλογικότητα σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ο Εξωστρεφής από σήμερα αποτελεί ένα κοινωνικό στέκι, ανοιχτό στη γειτονιά, ελεύθερο από εμπορική κερδοφορία, έναν χώρο αντίστασης στον βίαιο εξευγενισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων. Έναν χώρο συλλογικοποίησης ενάντια [...] στα ακριβά νοίκια, τον εκτοπισμό των φτωχότερων και των μεταναστ(ρι)ών, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την γενικευμένη ακρίβεια, την μετατροπή της γειτονίας σε Γκάζι και Κολωνάκι, τις αναπλάσεις, την επέλαση των μαγαζιών και την εμπορευματοποίηση των ζωών μας.»

Παρακάτω στην ανακοίνωση θυμίζεται ο τρόπος που έκλεισε ο Εξωστρεφής τον Ιούνιο του 2023 από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και η προσπάθεια να παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες στα πρότυπα της «Πράσινης Τέντας» του Λυκαβηττού. «Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα πανάκριβο μαγαζί εστίασης, προσιτό μόνο στους τουρίστες και σε πλούσιους επισκέπτες, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια του εξευγενισμού του Λόφου και του εκτοπισμού μας. Δεν θα αφήσουμε ένα ακόμα μαγαζί να ανοίξει για την κερδοφορία των αφεντικών στις πλάτες των εργαζομένων». 

Ο Εξωστρεφής στο Λόφο του Στρέφη
Κώστας Παπαντωνίου/Αυγή

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ο συγκεκριμένος χώρος είναι πλέον προσβάσιμος σε επισκέπτες του Λόφου που απλά θέλουν να αράξουν ή να καλύψουν βασικές ανάγκες σε νερό, καφέ ή τουαλέτα, σε πολιτικές συλλογικότητες, σε ομάδες της γειτονιάς και μη, σε παρέες, ανοιχτός για συνελεύσεις, προβολές, εκδηλώσεις, κοινωνικές κουζίνες, παιχνίδια, κοινωνικοποίηση και λοιπές δράσεις!»

Ο Εξωστρεφής στο Λόφο του Στρέφη
Κώστας Παπαντωνίου / Η ΑΥΓΗ

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη:

Ο Εξωστρεφής από σήμερα αποτελεί ένα κοινωνικό στέκι, ανοιχτό στη γειτονιά, ελεύθερο από εμπορική κερδοφορία, έναν χώρο αντίστασης στον βίαιο εξευγενισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων. Έναν χώρο συλλογικοποίησης ενάντια σε αυτά που αντιπαλεύουμε όλον αυτόν τον καιρό, δηλαδή τα ακριβά νοίκια, τον εκτοπισμό των φτωχότερων και των μεταναστ(ρι)ών, τις εκκενώσεις καταλήψεων, την γενικευμένη ακρίβεια, την μετατροπή της γειτονίας σε Γκάζι και Κολωνάκι, τις αναπλάσεις, την επέλαση των μαγαζιών και την εμπορευματοποίηση των ζωών μας. 

Ο Εξωστρεφής, αναπόσπαστο κομμάτι του Λόφου, που εξυπηρετούσε υποχρεωτικά τις ανάγκες των επισκεπτών του για τουαλέτα και νερό, έκλεισε μαφιόζικα τον Ιούνιο του 2023 από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη και μεθοδεύτηκε να παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες στα πρότυπα της «Πράσινης Τέντας» του Λυκαβηττού. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα πανάκριβο μαγαζί εστίασης, προσιτό μόνο στους τουρίστες και σε πλούσιους επισκέπτες, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια του εξευγενισμού του Λόφου και του εκτοπισμού μας. Δεν θα αφήσουμε ένα ακόμα μαγαζί να ανοίξει για την κερδοφορία των αφεντικών στις πλάτες των εργαζομένων. 

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πλέον προσβάσιμος σε επισκέπτες του Λόφου που απλά θέλουν να αράξουν ή να καλύψουν βασικές ανάγκες σε νερό, καφέ ή τουαλέτα, σε πολιτικές συλλογικότητες, σε ομάδες της γειτονιάς και μη, σε παρέες, ανοιχτός για συνελεύσεις, προβολές, εκδηλώσεις, κοινωνικές κουζίνες, παιχνίδια, κοινωνικοποίηση και λοιπές δράσεις!

Σε μια γειτονιά που:

• χάνει την ταυτότητά της και μετατρέπεται σε τόπο διασκέδασης και διαμονής τουριστών,

• οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα

• η μοναδική της πλατεία καταστρέφεται για τις ανάγκες ενός αχρείαστου σταθμού μετρό, χρήσιμου μόνο στους επενδυτές και την κυβερνητική ιδεοληψία

• είναι δύσκολο να βγεις από το σπίτι σου (αν έχεις ένα ή αν μπορείς ακόμα να μένεις εδώ) ιδίως με αμαξίδιο ή καρότσι αφού τα πεζοδρόμια είναι μη προσβάσιμα

• οι συναντήσεις με τις παρέες μας είναι αποδεκτό να γίνονται μόνο σε μαγαζιά εστίασης

• δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος να συναντηθούμε με τα φίλα μας, να κάνουμε βόλτα με τα παιδιά μας, να παίξουμε ή να νιώσουμε την φύση μέσα στην πόλη,

• σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, κάθε μας κίνηση ελέγχεται από κάμερες,

ο Λόφος Στρέφη  αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία μας να ανοίξουμε τη χρήση του Εξωστρεφή στη γειτονιά και στον κόσμο του αγώνα γίνεται με το σκεπτικό να ελευθερωθεί ένα ακόμα τμήμα του Λόφου, να προφυλάξουμε τον χώρο από τη μανία του εξευγενισμού με το άνοιγμα καινούργιου μαγαζιού και από τις κυρίαρχες εξουσιαστικές, πατριαρχικές, ρατσιστικές, μισαναπηρικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές που δεν μας αφήνουν χώρο να αναπνεύσουμε.

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πλέον έναν χώρο αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης της γειτονιάς, που προωθεί το σεβασμό και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του Λόφου, που αποκλείει την εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων και δημιουργεί μια ζώνη αντίστασης και αγώνα ενάντια στην καταστολή. Προτάσσουμε την αυτοοργάνωση των αναγκών μας, μακριά από λογικές ανάθεσης σε τρίτους που ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να μας καταλάβουν, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, εδώ δεν υπάρχουν αφεντικά και πελάτες, αυτο-εξυπηρετούμαστε και συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας μέσω συλλογικών διαδικασιών. Υπερασπιζόμαστε από εδώ και στο εξής τον Εξωστρεφή ως ένα κατειλημμένο απελευθερωμένο έδαφος, συμμετέχοντας στον αγώνα για κατειλημμένους χώρους σε μια συγκυρία που δέχονται επίθεση. Η γειτονιά των Εξαρχείων κουβαλάει μεγάλη ιστορία καταλήψεων, μια ιστορία που θέλουμε να συνεχίσουμε.

Υπερασπιζόμαστε τον Εξωστρεφή όπως ακριβώς κάναμε με όλο τον Λόφο τα προηγούμενα χρόνια, πολιτικά και κοινωνικά, με την γειτονιά, με την αντίσταση και τη δημιουργία.   

Ο αγώνας μας μπορεί να φαίνεται τοπικός, στον Στρέφη, την πλατεία, το Πολυτεχνείο, την Μεσολογγίου, αλλά συνδέεται με τους αγώνες για ελεύθερους δημόσιους χώρους σε όλες τις γειτονιές, για τους αγώνες ενάντια στην τουριστικοποίηση κάθε πόλης, με τους αγώνες για γη και ελευθερία από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα βουνά που λεηλατούνται στον βωμό του κέρδους, των καταπιεσμένων και εξεγερμένων από άκρη σε άκρη  σε όλο τον κόσμο.

 ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΚΕΙ!

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Απρίλιος 2024

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες - Βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL