Με ένα νησί ανάστατο, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και τα επίμονα ερωτήματα ακόμα και μέσα στη Βουλή, τα οποία η υπουργός Πολιτισμού άφησε αναπάντητα, για τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων από 50χρονο αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο, και μάλιστα μέσα στο μουσείο του νησιού, το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε χθες να προχωρήσει σε διενέργεια ΕΔΕ και να ανακοινώσει την αναστολή των καθηκόντων του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».
Πέραν αυτού, το υπουργείο εξακολουθεί να σιωπά για το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2021, περίοδο που είχε ξεσπάσει ήδη το σκάνδαλο Λιγνάδη, είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη συμπεριφορά του αρχαιοφύλακα. Γνώριζε η υπουργός την καταγγελία; Αν τη γνώριζε, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Αν δεν τη γνώριζε, γιατί η ΕΦΑ Δωδεκανήσου αποσιώπησε το γεγονός; Ο δήμαρχος Νισύρου, με την παράταξη (ΠΕΚΑΝ) του οποίου είχε κατέβει ο αρχαιοφύλακας ως υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνώριζε την καταγγελία που έκανε δημότης του το 2021;
Θεοδοσία Οικονομίδου: Η καταγγελία ακόμα και ανώνυμη έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους
Η Θεοδοσία Οικονομίδου, δικηγόρος του αλβανικής καταγωγής πατέρα του ανηλίκου, που κατήγγειλε τη Δευτέρα τον αρχαιοφύλακα στην Ασφάλεια της Κω για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, είναι ωστόσο σαφής. Όταν τη ρωτάμε αν γνώριζε την ανώνυμη καταγγελία του 2021, υπογραμμίζει: «Είδα τώρα την ανώνυμη καταγγελία και τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν. Καταγγέλλονται τόσο σοβαρά πράγματα, που ακόμα και ανώνυμη αυτή η καταγγελία έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους». Την ίδια ώρα εξηγεί ότι στον πατέρα του ανηλίκου «επιδόθηκε από την Ασφάλεια της Κω απόφαση απέλασης εντός 25 ημερών. Η απόφαση λέει επί λέξει ότι “σας δίνετε 25 ημέρες διορία να εγκαταλείψετε τη χώρα”. Αν περάσουν οι 25 ημέρες χωρίς να έχει δοθεί αναστολή ή δεν έχει εκδοθεί άδεια παραμονής ή αν ο υπουργός Μετανάστευσης δεν ανακαλέσει την απόφαση, ο πατέρας του παιδιού πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Εμείς, πάντως, έχουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που μας δίνει ο νόμος». Τη ρωτάμε αν έχει δει το παιδί. «Το παιδί δεν το έχω δει, αυτό που ξέρω είναι ότι, εκτός από την τρομερή αναστάτωσή του όταν άκουσε για την απέλαση του πατέρα του, σχεδόν κατέρρευσε. Θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο».