Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C24.8°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C25.5°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 38%
Women in action / Αδιαφορία για τους πόνους των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action / Αδιαφορία για τους πόνους των γυναικών

134821648a.jpg

 

«Ψυχολογικοί» οι πόνοι των γυναικών

Οδυνηρές είναι οι συνέπειες του ιατρικού gaslighting στην υγεία των γυναικών. Και έχει ιστορικό προηγούμενο στα βάθη της πατριαρχίας. Πολλές από τις ασθένειες και τα συμπτώματα των γυναικών ταυτίστηκαν ιστορικά με ψυχογενείς παράγοντες, ως κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά βρίσκεται στο μυαλό τους. Αυτό οδηγεί σε μια αδιαφορία για τον πόνο των γυναικών και τα συμπτώματα που μπορεί να έχει και οι γυναίκες ασθενείς στέλνονται σπίτι τους.

Αμερικανική μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παραπονέθηκαν για πόνο στο στήθος έπρεπε να περιμένουν 29% περισσότερο από τους άνδρες για να διαγνωσθούν με καρδιακή προσβολή. Ακριβώς πάνω από το ένα τρίτο των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες δεν αναγνωρίζονται, ή δεν δηλώνονται. Παράλληλα, τα εγκεφαλικά επεισόδιά τους είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν λανθασμένα.

Αλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεσήλικες γυναίκες με συμπτώματα καρδιακής νόσου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν σε «κατάσταση ψυχικής υγείας» απ’ ό,τι οι άνδρες. «Δεν μπορείτε να λέτε “Ω, πρέπει να φταίνε οι ορμόνες σας”, όταν θα μπορούσε να είναι καρκίνος του μαστού», είπε χαρακτηριστικά, η γιατρός Stephanie McNally (Northwell Health, Νέα Υόρκη). Οι γιατροί πρέπει να είναι πιο ανοιχτοί και να παίρνουν την εμπειρία των γυναικών τοις μετρητοίς, δήλωσε η ίδια (Bloomberg).

Χαραμάδα για μια θετική εξέλιξη στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε προσφυγή των συντηρητικών που μάχονται κατά των αμβλώσεων και ζητούσαν να ανατρέψουν αποφάσεις του FDA που διευκολύνουν την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης, τη μιφεπριστόνη, και επιτρέπουν τη συνταγογράφηση μέσω διαδικτύου και την απευθείας αποστολή στους ασθενείς.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε το Alliance Defending Freedom, το συντηρητικό χριστιανικό νομικό ταμείο που ηγήθηκε της νομικής εκστρατείας για την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade το 2022. Τότε τα κατάφερε. Σήμερα αυτό δεν φαίνεται πιθανό, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ότι θα διατηρήσει την πρόσβαση στο φάρμακο, που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Φωτ.αρχείου

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δικαστών δεν φάνηκε να πείθεται από τους ενάγοντες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε μήνυση, όπως προεξοφλούν αμερικάνικα ΜΜΕ.

Οι υποστηρικτές της άμβλωσης αναθάρρησαν με αυτή τη θετική εξέλιξη μετά τη σκοταδιστική οπισθοδρόμηση του 2022. Πολέμιοι και υποστηρικτές των αμβλώσεων διαδήλωσαν και πάλι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς η επικείμενη απόφασή του θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κάτι που οι συντηρητικοί το φοβούνται...


Ελάχιστη είναι η μεταβολή του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία. Το 2018, το συνολικό χάσμα αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων ανήλθε σε 36,7% (commission.europa.eu).

Το 24% του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως σε χαμηλόμισθους τομείς και θέσεις εργασίας όπως η Φροντίδα, η Υγεία ή η Εκπαίδευση. Άλλη αιτία είναι η χαμηλή θέση των γυναικών στην ιεραρχία των εταιρειών. Ωστόσο, ακόμα και αν οι γυναίκες στην Ε.Ε καταφέρνουν να έχουν διευθυντική θέση, αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες κατά 23%.


Το δεύτερο Wow Festival είναι γεγονός. Πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται πάνελ συζήτησης με προσκεκλημένες ομιλήτριες και από το εξωτερικό, καθώς και εκθέσεις, εργαστήρια, marketplace, προβολές ταινιών και μουσικές από Ελληνίδες DJs. Θα υπάρχουν πάνελ συζητήσεων για τον πόλεμο, τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, τον σεξιστικό λόγο και τον εσωτερικευμένο μυσογυνισμό, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τη γυναίκα σε θέσεις εξουσίας κ.ά. Αναλυτικά θα βρείτε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε εισιτήριο.


Μαρξίστρια, συγγραφέας, πολιτική ακτιβίστρια, η Ελεονόρα Μαρξ ήταν η μικρότερη κόρη του Καρλ Μαρξ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Socialist League και έγραφε στη μηνιαία εφημερίδα της οργάνωσης, την Commonweal, για γυναικεία θέματα. Υπήρξε δραστήρια συνδικαλίστρια και μέλος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γυναικών. Πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1898.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL