Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.6°C12.9°C
2 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
9.9°C11.6°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.0°C13.8°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.6°C13.8°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
1 BF 84%
Κορωνοϊός / Τέσσερα χρόνια πανδημία - Λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τέσσερα χρόνια πανδημία - Λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία

134686417-a.jpg

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, ο κορωνοϊός μπήκε στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα. Από τότε η ζωή μας άλλαξε και στην πραγματικότητα ο ιός δεν έχει φύγει, παρότι ζούμε πλέον σε συνθήκες συνύπαρξης.

Τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού έχει μολυνθεί, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 37.869 θάνατοι από Covid-19. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια σειρά από καταστροφικά λάθη. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο κύμα, όταν λάβαμε έγκαιρα μέτρα προστασίας και οι συνέπειες δεν ήταν μεγάλες, από εκεί και πέρα ο κορωνοϊός στοιχειώνει το Μαξίμου. Οι ειδικοί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η επιτήρηση και τα μέτρα προστασίας. Η επιτήρηση του ιού δεν ήταν στοχευμένη, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η διασπορά στην κοινότητα. Τα μέτρα από το φθινόπωρο του 2020 και μετά κούρασαν τους πολίτες και πολλά από αυτά δεν είχαν κανένα νόημα (π.χ., απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.). Η κυβέρνηση τελείωσε την πανδημία από τη μία μέρα στη άλλη, με πολλούς επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα και να ζητούν μέτρα προστασίας - όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά στοχευμένα και εκεί που χρειάζεται. Σήμερα κανένα περιοριστικό μέτρο δεν ισχύει, ενώ και στα νοσοκομεία οι όποιοι περιορισμοί αποφασίζονται από την εκάστοτε διοίκηση. Ακόμα και να νοσεί κάποιος δεν απαγορεύεται να αλληλεπιδρά με την κοινωνία, αντιθέτως μπορεί να έχει πρόβλημα αν δεν εμφανιστεί στη δουλειά του αφού δεν τον προστατεύει πλέον η νομοθεσία.

Επίσης, μια μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση ήταν ο εμβολιασμός. Ουδέποτε το υπουργείο Υγείας επικοινώνησε ικανοποιητικά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά χαμηλή κάλυψη την περίοδο που η πανδημία ήταν στα ύψη και να γεννηθεί ένα μαζικό κίνημα αντιεμβολιαστών. Οι χαρακτηρισμοί «ψεκασμένοι», ακόμα και από τον πρωθυπουργό, οι αποκλεισμοί και τα πρόστιμα μόνο καλό δεν έκαναν.

Χάθηκε η ευκαιρία για το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχτηκε τεράστιο βάρος, αλλά το μόνο που έλαβε από την κυβέρνηση ήταν... χειροκροτήματα. Οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο ασθενών και η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν πολεμική στα μεγάλα κύματα της πανδημίας. Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας προστατεύτηκε και δεν έβαλε πλάτη. Εκμεταλλεύτηκε τη μονοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων και περιέθαλπε non Covid περιστατικά αυξάνοντας τα κέρδη του. Ο κορωνοϊός ήταν μια ευκαιρία να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ωστόσο σήμερα αυτό βρίσκεται στη χειρότερη φάση του. Η υπερεφημέρευση, οι μισθολογικές αδικίες και η έλλειψη κινήτρων οδηγούν τους επαγγελματίες Υγείας είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκε γαλαντόμος στις υποσχέσεις αλλά φειδωλός στις πράξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, έταξε στους συμβασιούχους μονιμοποίηση, αλλά παραμένουν σε διαρκή ομηρία υπό την απειλή της επιστροφής των εργολάβων. Έταξαν την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Έταξαν αυξήσεις στους μισθούς και κίνητρα, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Έταξαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά ξύνουν τον πάτο του βαρελιού με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να μπαλώσουν τα κενά.

Η απαξίωση του ΕΣΥ ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, από το «δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας» του Άκη Σκέρτσου μέχρι την άρνηση της εντατικής φροντίδας από τον Κ. Μητσοτάκη. Εκεί που οι άλλες χώρες ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, η Ελλάδα σχεδίασε την ιδιωτικοποίησή του, την οποία ολοκληρώνει σήμερα ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Η επόμενη πανδημία

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η επόμενη πανδημία δεν θα αργήσει 100 χρόνια, όπως ο κορωνοϊός. Τα συστήματα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν για να μην συμβεί ό,τι συνέβη με την τελευταία πανδημία. Πάνω σε αυτό το ζήτημα εργάζονται τα κράτη, με εξαίρεση -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL