Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.3°C20.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.3°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.4°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C18.9°C
0 BF 59%
Ιφιγένεια Καμτσίδου / Ο Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιφιγένεια Καμτσίδου / Ο Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Άρειος Πάγος
(ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ)

Ο Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά στην διάλυση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, την Ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο υποκλοπών, επισημαίνει η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου μιλώντας στο Konta ξεκαθάρισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου «σίγουρα μπορεί να απασχοληθεί με τα ελλείμματα που εμφανίζονται στην απονομή της δικαιοσύνης και να τα βελτιώσει».

Όπως εξήγησε η Ιφιγένεια Καμτσίδου το ανώτατο δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να διατυπώσει κάποιες προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας των δικαστηρίων, ή να επωφεληθεί από καλές πρακτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες της ένωσης, ή του συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να κάνει, συνέχισε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, είναι να αξιολογεί στο σύνολό του το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «το βρίσκω να ξεφεύγει αρκετά από τις αρμοδιότητες έστω και της Διοικητικής Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού».

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο καθώς «από την εποχή της χούντας είχε η χώρα μας να υποστεί τέτοιο κόλαφο και δεν μπορώ να ανακαλέσω κάτι ανάλογο γιατί δεν υπήρχε τέτοια αντιμετώπιση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνεται ότι η  πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, έχει συγκαλέσει για αύριο Πέμπτη (15/2)  έκτακτη Διοικητική Ολομέλεια με ένα από τα θέματα συζήτησης να είναι το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας. 


Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια επεσήμανε την πλήρη αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων σημειώνοντας ότι δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος αλλά και με το άρθρο που προβλέπει την αρχή της ισότητας.

Όπως εξήγησε η Ιφιγένεια Καμτσίδου μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων η εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια γίνεται με την πραγματική ελάχιστη βάση εισαγωγής  ενώ για τα ιδιωτικά προβλέπεται η εισαγωγή με το 80% της ελάχιστης βάσης εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου συνολικά.

Για παράδειγμα, ανέφερε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, για την εισαγωγή στη Νομική η κατώτερη βάση είναι 17.800 μόρια ενώ για την εισαγωγή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι 11.500.  «Το νομοσχέδιο εισάγει προνόμιο για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL