Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.3°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C19.6°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C18.8°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
1 BF 76%
ΕΚΟΜΕ / Με το σταγονόμετρο οι επιχορηγήσεις και για το 2024
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΟΜΕ / Με το σταγονόμετρο οι επιχορηγήσεις και για το 2024

Σεμνά και ταπεινά, το ποσό των μόλις 28,7 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στο ΕΚΟΜΕ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προκειμένου να ενισχύσει την οπτικοακουστική παραγωγή για το 2024. Το ποσό δεν πλησιάζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη δέσμευση για 50 εκατ. τον χρόνο ούτε βεβαίως το ύψος του ποσού της περσινής χρονιάς που, τουλάχιστον κατά τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΕΚΟΜΕ, για το 2023 αγγίζει τα 67,3 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με επόμενη αναθεώρηση ξεπερνάει τα 70,6 εκατ. ευρώ.

Το τεράστιο άνοιγμα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, με τις επιδοτήσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έφεραν παραγωγές μυθοπλασίας στα κανάλια περισσότερες απ’ όσες μπορούμε να καταναλώσουμε, ενώ συγχρόνως τα διπλάσια χρήματα ξοδεύονταν για διασυνοριακές παραγωγές σε σχέση με τις εγχώριες, και όλο το χάος που δημιούργησε με τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιχειρεί να μαζέψει τώρα η κυβέρνηση. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από όσα απάντησε στη Βουλή πριν από μερικές μέρες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έπειτα από ερώτηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργου Καραμέρου. Ο Κ. Κυρανάκης προανήγγειλε αλλαγές στο πρόγραμμα cash rebate με την υιοθέτηση και ποιοτικών κριτηρίων, πλαφόν στη χρηματοδότηση του προγράμματος στα 55 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και τη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Τελευταία ώρα πάντως, τις τελευταίες μέρες του 2023, κατάφερε να… ξελασπώσει η κυβέρνηση με την πληρωμή της επιστροφής χρημάτων (cash rebate) για πολλά από τα επενδυτικά σχέδια που είχαν εγκριθεί, όμως η εκταμίευση δεν ερχόταν κι αυτό δημιουργούσε όχι μόνο ανασφάλεια στην αγορά, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες και το πάγωμα της δημιουργίας νέων έργων. Η έγκριση ποσού 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έδωσε ανάσα στην αγορά και έσωσε την παρτίδα όχι μόνο για τα κανάλια αλλά και για την κυβέρνηση. Με σειρά αποφάσεων ο Κ. Κυρανάκης, λίγο πριν από την εκπνοή του 2023, έδωσε το πράσινο φως για μια σειρά τηλεοπτικών παραγωγών μυθοπλασίας, το ύψος της χρηματοδότησης των οποίων προκύπτει από το 40% των επιλέξιμων δαπανών, όμως μπορεί να διαφοροποιηθεί στην πορεία δημιουργίας των έργων.

«Maestro», 2ος κύκλος Η χρηματοδότηση της μίνι σειράς μυθοπλασίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη εγκρίθηκε για λογαριασμό της εταιρείας του Mega Άλτερ Έγκο στο ποσό του 1,21 εκατ. ευρώ. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η Foss Productions.

«Η μάγισσα» Επιδότηση 3,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 για τη σειρά «Μάγισσα», που θα καλύψει 60 επεισόδια. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η εταιρεία Ι. Κ. Καραγιάννης.

«Η παραλία» Είναι η πρώτη παραγωγή για την επιδοτούμενη με το ανταποδοτικό τέλος ΕΡΤ που επιδοτείται περαιτέρω και επωφελείται από τη δημόσια χρηματοδότηση - πλέον εις διπλούν. Δικαιούχος της επιδότησης με 2,6 εκατ. ευρώ είναι η εταιρεία παραγωγής Foss Productions, ενώ η ΕΡΤ είναι συμπαραγωγός.

«Μαύρο ρόδο» Η σειρά που προβλήθηκε στο Mega την περσινή σεζόν χρηματοδοτείται για 90 επεισόδια με 1,7 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο την Άλτερ Έγκο.

«Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», 10ος κύκλος Η σειρά του Alpha επιδοτείται με 880.000 ευρώ για 70 επεισόδια. Δικαιούχος είναι η εταιρεία παραγωγής, θυγατρική του Alpha, Green Pixel.

«Άγρια γη» Η σειρά που μεταδόθηκε τη σεζόν 2022-2023 στον ΣΚΑΪ έλαβε έγκριση για 1,66 εκατ. ευρώ και 195 επεισόδια. Ωστόσο, η σειρά τελείωσε πρόωρα, στις αρχές Μαρτίου 2023, και όχι τον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί, συνεπώς η επιχορήγηση θα πρέπει να επανυπολογιστεί.

Πώς η κυβέρνηση έφερε το χάος στη χρηματοδότηση των παραγωγών

134447062b.jpg

Ενα μάτσο χάλια έχει καταφέρει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το εξαιρετικό εργαλείο ενίσχυσης της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ ετών. Το μπάχαλο που πέτυχε να δημιουργήσει έχει προκαλέσει μάλιστα τη δυσαρέσκεια όχι μόνο της αγοράς, αλλά και των ίδιων των καναλιών, των στρατηγικών συμμάχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μολονότι ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος φρόντισε να δημιουργήσει το 2017 ένα εργαλείο τόνωσης της οπτικοακουστικής αγοράς (από τις εταιρείες παραγωγής μέχρι τους σεναριογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τεχνικούς πάσης φύσεως, αλλά και τελικά το post production, τη διανομή και τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς), η διαχείριση που έγινε στη συνέχεια από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατάφερε να ευτελίσει το πρόγραμμα, δημιουργώντας καθυστερήσεις αλλά και αλόγιστη σπατάλη χρημάτων. Η επιστροφή χρημάτων και η ελάφρυνση φόρου (cash rebate και tax relief) που καθιέρωσε… νοικοκυρεμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) έγιναν καπνός από τη Ν.Δ., με μερικές… απλές καταστροφικές κινήσεις:

α) Χαμήλωσε πολύ τα στάνταρ της κάθε παραγωγής, μειώνοντας την αναγκαία μίνιμουμ δαπάνη ανά επεισόδιο σε 30.000 ευρώ (από 40.000) και με τον πληθωρισμό να τρέχει, μαζί με τις αμοιβές που καλπάζουν προς τα πάνω, με αποτέλεσμα έργα χαμηλής αξίας (και καλλιτεχνικά), όπως π.χ. η σειρά «Οικογενειακές ιστορίες», να επιδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

β) Επέτρεψε την επιδότηση της απασχόλησης τεχνικών (κάμερα, ήχος, μοντάζ κ.λπ.) από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρηματοδοτεί τα (φθηνά) μεροκάματα τεχνικών από τα Βαλκάνια, που πιάνουν δουλειά στη χώρα μας αξιοποιώντας ένα εργαλείο που είχε διαμορφωθεί (και) για την ενίσχυση της εγχώριας απασχόλησης. Τα λεγόμενα «τιμολόγια εξωτερικού» που γίνονται πλέον δεκτά στερούν κονδύλια από την ελληνική αγορά και χρηματοδοτούν ξένες παραγωγές και ξένα πορτοφόλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL