Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C20.2°C
1 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C19.6°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
0 BF 63%
Εξάρχεια μετρό / Κάθε μέρα και λιγότερο πράσινη η πλατεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξάρχεια μετρό / Κάθε μέρα και λιγότερο πράσινη η πλατεία

Εξάρχεια μετρό δέντρα

Κλαδί το κλαδί, μέχρι να χαθεί και το τελευταίο κομμάτι πρασίνου στον ορίζοντα, συνεχίζεται η καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων μετά το διάλειμμα μίας ημέρας λόγω της απεργίας των οικοδόμων την Τετάρτη. Για ακόμη μια φορά, την ώρα που ξημέρωνε ακούστηκε πρώτα ο ήχος από τα πριόνια και όχι από το κελάηδημα των πουλιών, τα οποία έχουν εγκαταλείψει το σημείο λόγω του θορύβου, ενώ σε λίγο δεν θα έχουν έτσι κι αλλιώς κάπου να σταθούν.

Χαρακτηριστικά για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία είναι τα σχόλια των κατοίκων: «Πλέον μπορούμε να δούμε την απέναντι πλευρά» λένε. Ενώ ο ήλιος για πρώτη φορά μπορούσε να «δει» κι εκείνος τα γύρω πεζοδρόμια, καθώς οι πυκνές φυλλωσιές μεγάλων δέντρων κείτονταν πρώτα στο έδαφος, για να αλεστούν στη συνέχεια σε ειδικό μηχάνημα. Δεκαετίες κορμοστασιάς γίνονταν σκόνη στην κυριολεξία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και χθες από νωρίς. Με έναν λιγότερο όμως, καθώς ένας από τους εργάτες, συνομιλώντας προηγουμένως και με τους κατοίκους, αρνήθηκε να συνεχίσει την υλοτόμηση και αποχώρησε από το εργοτάξιο, απαντώντας έτσι στην πίεση του προϊσταμένου του, που ζητούσε «όποιος είναι να φύγει να φύγει τώρα».

Χειροπέδες σε τρία άτομα

Στη συνέχεια, η αστυνομία ανέλαβε να απωθήσει τους κατοίκους όποτε εκείνοι πλησίαζαν στις λαμαρίνες και τις χτυπούσαν με τις παλάμες τους, ενώ προχώρησε και σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στη μία περίπτωση το άτομο επιστρέφοντας έδειξε τραύματα στα χέρια, στο ύψος των καρπών του. Και στην άλλη ο συλληφθέντας μηνύθηκε για εξύβριση.

Η αστυνομία απαγόρευε την οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε σημείο επαφής με το εργοτάξιο, γραπώνοντας κάθε φορά τον κόσμο που πατούσε πάνω στην τσιμεντένια βάση της περίφραξης για να φτάσει να βλέπει την πλατεία. Κάθε φορά που μαζευόταν ο κόσμος και πύκνωναν τα χτυπήματα στις λαμαρίνες, η αστυνομία επενέβαινε με διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, αλλά και με τα σώματα των ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ.

Το ρεπερτόριο της καταστολής περιλάβανε σπρωξίματα, χημικά, ακόμη και φυσουνιές δίπλα σε άτομα που είχαν μαζί τον σκύλο τους. Για να αποχωρήσουν δε τα οχήματα από το εργοτάξιο, αναπτυσσόταν ένα διπλός αστυνομικός φραγμός που κρατούσε τους κατοίκους όσο πιο μακριά γινόταν.

Οι φωνές όμως δεν μπορούν σιγήσουν. Με τους κατοίκους, στην πιο επιθετική εκδοχή της αντίδρασής τους, να φτάνουν μέχρι τη μετατροπή κειμένων τους σε σαΐτες ώστε να φτάσει ο λόγος τους στους εργάτες. Όπως απέδειξε άλλωστε η ίδια πραγματικότητα, ήταν κάτι που είχε αποτέλεσμα.

Εντείνεται η δυσπιστία για τις μεταφυτεύσεις

Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που γίνεται η κοπή των δέντρων οξύνει περαιτέρω την αίσθηση δυσπιστίας για τη μεταφύτευσή τους, την οποία υπόσχονται Δήμος Αθηναίων και Ελληνικό Μετρό. Δέντρα δεκαετιών μετατρέπονται σε κούτσουρα. Σε γυμνούς κορμούς, στους οποίους δεν έχει απομείνει ούτε ένα μικρό χλωρό κλωνάρι.

Δυσπιστία όμως, πέρα από τη μέθοδο, προκαλεί και η αναντιστοιχία των στοιχείων. Όπως ανέδειξε η Ανοιχτή Συνέλευση του Λόφου Στρέφη, το έγγραφο που προσκόμισε στο ΣτΕ η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων για τις μεταφυτεύσεις δέντρων από την πλατεία δεν αντιστοιχεί με τις σχετικές εγκεκριμένες μελέτες. Ειδικότερα, «εκτός από τις 4 χαρουπιές, την ελιά και τα 4 πεύκα, κανένα από τα υπόλοιπα 14 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων (άρια, ακακία Κωνσταντινουπόλεως, σοφόρα, μουριά, φίκος ροδίτικος), που σύμφωνα με το έγγραφο θα μεταφυτευτούν από την πλατεία στον λόφο Στρέφη (εφόσον δεν υποστούν μεταφυτευτικό σοκ φυσικά), δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών φυτοτεχνική μελέτη για τον λόφο Στρέφη, αλλά ούτε και στην εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη».

Υπόμνημα και κάλεσμα σε νέα κινητοποίηση

Κι ενώ απέναντί τους βρίσκεται ένας πανίσχυρος μηχανισμός, οι κάτοικοι επιμένουν στον αγώνα τους σε όλα τα πεδία. Ο δικηγόρος Γιάννης Κιάτος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, κατέθεσε υπόμνημα για την υποστήριξη της αίτησης ακύρωσης του σχεδιασμού αποψίλωσης της βλάστησης επί της πλατείας Εξαρχείων. Στο κείμενο υπογραμμίζεται κατ’ ουσίαν για ακόμη μια φορά ότι μια σειρά από μελέτες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών απουσιάζουν, με πλέον χαρακτηριστική την ακριβή καταγραφή της βλάστησης στον χώρο. Όπως αναφέρει στην ΑΥΓΗ ο Γ. Κιάτος, «η υποχρέωση αναλυτικής καταγραφής των υφιστάμενων στους χώρους υποδοχής των εργοταξίων φυτικών οργανισμών συνδέεται με τη λυσιτέλεια της αποκατάστασης, από φυτοτεχνικής απόψεως, των οικείων χώρων. Και τούτο διότι η καταγραφή εγγυάται την ακριβή αποτύπωση του φυτικού κεφαλαίου και άρα τη μελλοντική ανάληψη των κατάλληλων μέτρων για την αναπλήρωση του συνόλου των θιγόμενων μονάδων βλάστησης».

Στο πλαίσιο τώρα των κινητοποιήσεων, οι κάτοικοι επανέρχονται με νέο κάλεσμα, 1.30 μ.μ., στον χώρο της πλατείας. Στην τελευταία τους διαδήλωση τη Δευτέρα (6/11) η συμμετοχή ήταν πολύ μαζική, με τον κόσμο που γέμισε τους δρόμους της γειτονιάς να ξεπερνά τα 1.500 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL